Hódít a Rubin a magyar dinnyepiacon

Hír

A minőségi dinnye nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Az idei szezon slágerei az olyan kisebb súlyú, mélyvörös színű, lédús fajták lesznek, mint a Rubin, amely egy igazi sikertörténet a termesztés történetében.

A görögdinnye nemcsak finom csemege, de igen értékes az emberi szervezet számára. A Benne megtalálható likopin nagyon fontos a szervezetünk védekezőképességét tekintve. A dinnye likopintartalma könnyen felszívódik, mivel erős antioxidáns hatással bír, segíti a szervezet méregtelenítését.

Napok óta a standokon a magyar dinnye, s vele megérkezett a Rubin szezonja. A Syngenta két éve vezette be a magyar piacra ezt a fajtát, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyasztók körében. A bevezetés évében 30, 2015-ben már 300, idén pedig közel 1000 hektáron termett ez a fajta.

A piac szereplői hamar észrevették egy új minőség megjelenését. A kereskedők azzal szembesültek, hogy ezt a különös, de jól megkülönböztethető héjszínű dinnyét a vásárlóik keresik a pultokon, s a legkisebb méretet is megvásárolják. A siker legfőbb oka a harmonikus, egyedülálló ízében és beltartalmi értékeiben keresendő.

A Rubin egy igen könnyen felismerhető fajta. Alakja szabályos, kissé megnyúlt, ovális. A héjszíne sötét, kékeszöld, halvány csíkozású. A hamvas, sötétebb héjszín egyébként a frissesség üzenete a fogyasztók felé. Mivel korai fajta, így hamar megjelenik a piacokon és szinte az egész szezonban kapható.

A belseje egyedülállóan mélyvörös, csillogó vágási felülettel, kellően lédús. Kevés, apró magot tartalmaz. Az illata intenzív, íze édes és rendkívül harmonikus. A cukor-sav aránya pont tökéletes. Húsa roppanós, kellően rostos, frissességét jól őrzi.

Méretre nem túl nagy, általában 6-12 kilogramm közötti súlyú, így kisebb családok, baráti társaságok is vásárolhatják, fogyaszthatják. Ezt a fajtát sok helyen felmatricázva, a jól ismert logóval lehet megvásárolni piacokon, zöldséges standokon az útmenti dinnye elárusító helyeken. Az országban 70-80 helyen már messziről felismerhetők az elárusító helyek,  a Rubin zászlók jelzik, hogy ezeken a helyeken a dinnye kapható. Az útmenti elárusító helyek leginkább a termesztő körzetek közelében találhatóak, Békésben, Baranyában, Tolnában, a Balaton mellett, a Nyírségben, Debrecenben. Ezeken kívül Auchan, Tesco, Lidl, CBA  áruházakban is felbukkanhat.