Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.08.12.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 7 napban az ország déli és középső részén volt szórványos 5-15 mm csapadék. Keleten nem volt érdemi csapadék. (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban a Duna mentén, az Északi-középhegységben illetve északkeleten várható érdemi csapadék (5-10 mm, néhol 15-20 mm). Az ország nagy részén nagyfokú vagy súlyos aszály uralkodik. (forrás: met.hu). A következő hét elején mérséklet meleg idő lesz. A napi maximumok 30 oC körül lesz, míg az éjszakák enyhék lesznekt (15-20 oC között). Csütörtök-pénteken viszont már magasabb maximumok várhatóak (36-38 oC környékén), amely várhatóan 20. környékén enyhülni fog. A páratartalom a nappali órákban 20-30 % lesz, az éjszakai órákban 60-80 %, amely nem kedvez a betegségeknek.  A párolgás napi 2-3 mm lesz, 5 nap alatt akár 10-15 mm körül lesz, a magasabb értékek a nyugati országrészben lesznek. Keleten egyszerűen nincs miből párologni (forrás: met.hu)

Napraforgó

 • Napraforgó elvirágzott, korai érés stádiumában van (BBCH 71-75). Aszályos területeken sok helyen látni 50-100 cm-es állományokat apró fejekkel

Kórokozók

 • Napraforgó állományokban megjelent az alternáriás levélfoltosság, egyelőre alacsony fertőzési nyomással, terjedése lassú. A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája észlelési szinten megjelent – a betegség általában lassan terjed, a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható. A Jászságban észlelési szinten megjelent a napraforgó verticilliumos hervadása (Verticillium dahlie, V. albo-atrum) – a betegség további terjedése nem valószínű.  (A betegség előfordulása Magyarországon rendkívül ritka. A betegség ellen állománykezeléssel nem védekezhetünk – a kevésbé fogékony fajták használata és az okszerű növényi sorrend jelentik a védekezés lehetőségeit.) Több helyütt látható a napraforgó intenzív hervadása, ami nagy valószínűséggel a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kezdeti tünete, de már találtunk mikroszkleróciumokat is. A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) észlelési szinten megjelent – a betegség lassú terjedése várható.
 • A vegyszeres védekezésnek már nincs értelme

Kártevők

 • Egyre több poloskával találkozhatunk, amelyek a megtermékenyülést ronthatják. Virgázást követően már nincs ellenük lehetőség védekezni.

Kukorica

 • A kukorica elvirágzott, kényszer érési stádiumban van. Sok helyen lesilózták már az állományokat. Korai aratás várható, ahol egyáltalán érdemes aratni

Kártevők

 • Jelentős dőlésekkel lehet találkozni nem védett állományokban
 • Kukoricabogár imágók egyre kevesebb helyen károsítanak.
 • Kukoricamoly második nemzedéke rajzik a déli országrészben
 • Gyapottok bagolylepke harmadik nemzedékének rajzása elindult a déli országrészben.
 • Csemegekukoricában és vetőmag-előállításban védekezni kell. Ha méhek vannak a kultúrában akkor használjuk a Voliam-ot. Ha kukoricabogár imágó és kukoricamoly ellen kell védekezni akkor az Ampligo a megoldás. Az Ampligót méhkimélő technológiával juttassuk ki, napnyugta előtt 1 órával kezdve és este 23:00-kor befejezve. Ha van kukoricabogár, akkor az Ampligo-t használjuk. Két hatóanyagának köszönhetően mind a molykártevők (kukoricamoly, gyapottok bagolylepke, mind a kukoricabogár imágók ellen kiváló hatékonyságú. Dózisa 0,25-0,3 l/ha, javasolt lémennyiség 300-500 l/ha. Esőztető berendezéssel együtt is kijuttatható!
 • Kétfoltos takácsatka jelen van az állományokban, a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom okozza a jelentős kártételt. Javasolt készítmény Vertimec Pro 0,75 l/ha vagy ha molyok kártétele is várható Voliam Targo 0,75-1,0 l/ha dózisban még címerhányás előtt! FIGYELEM! Virágzásban nem alkalmazható, mivel méhekre veszéles készítmény! Figyeljünk a lémennyiségre, legalább 400-500 l/ha legyen. Nedvesítő szer használata javasolt!

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.

A Voliam azonos a 02.5/1126/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Coragen 20 SC rovarölő permetezőszerrel.
Az engedélyező hatóság az Ampligo engedélyokiratát 2022. május 31-i hatállyal visszavonta. A terméket nagy- és kiskereskedők a 2022. augusztus 31-ig értékesíthetik, a szer felhasználása 2022. november 30-ig engedélyezett