Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.04.01.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

Az elmúlt 1-2 napban az országban jelentős mennyiségű eső esett (20-40 mm), amiből a Dél és Kelet Alföld egyelőre kimaradt. Ahova megérkezett, ott megváltásként jött és számos helyen több esett, mint az azt megelőző 3 hónapban . (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban még 10-20 mm csapadék várható. A nagyobb mennyiség a délnyugati és keleti országrészben várható (forrás: met.hu). A páratartalom a csapadéknak köszönhetően 50-90 % között lesz a következő napokban. Rendkívül alacsony relatív páratartalom jellemzi az időszakot. A reggeli 80-90 %-os értékek kora délután 50-60 %-ra csökkennek. A párolgás lassul, de napi 1-2 mm így is lesz, összesen a 5-8 mm-t is a következő 5 napban.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben még 7-12 °C környékén van (északnyugaton hidegebb, délkeleten melegebb), de a jövő hét közepén a lehűlésnek és a csapadéknak köszönhetően alacsonyabb értékekkel (5-8 °C) találkozhatunk. A hét végére újra elérheti a talajok hőmérséklete a 10-12°C fokot (forrás: met.hu). Amint a talaj nedvességtartalma és hőmérséklete engedi (a jövő hét második fele), célszerű a vetéseket megkezdeni.

 

 

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák bokrosodás közepi vagy végi stádiumában vannak (BBCH 25-29).
  • Őszi búzák bokrosodás közepi stádiumban vannak (BBCH 24-27). Az aszály miatti korlátozott tápanyagfelvételi zavarok mindenfelé megfigyelhetőek.
  • Gyomhelyzet
    • Zömében őszi kelésű, erősen fejlett, bokrosodás állapotában lévő egyszikűek, de megfigyelhetőek a területen a tél folyamán csírázott fejletlenebb példányok is.
    • Laza, könnyen melegedő talajokon a T4 életformájú gyomok is megjelentek (vadkender, libatop félék), annak ellenére, hogy a csírázásukhoz nem éppen ideális körülmények álltak fenn. A csapadék hatására még újabb gyomkelés is várható, elsősorban az évelő gyomok (mezei acat), árvakelésű napraforgó vagy a ritkább állományokban libatop fajok, vadkender, parlagfű. A tavaszi gabonák kelése valószínűleg egybe fog esni a gyomok kelésével, ami nem egyszerű feladat elé állítja a növényvédősöket.
    • A rozsnok nem vicc! Ha megjelenik a területen, mindenképp ez legyen a gyomirtási technológia fókusza. Jobb félni, mint megijedni, szorítsuk vissza, tisztítsuk ki a területről még a fertőzés elején, ha felszaporodik, táblaszinten elterjed, esetlegesen kombájnnal új táblákat is lefertőzve már nagyon nehezen tudunk ellene védekezni. Az Avoxa+Peak kombináció szinte egyedülállóan kiváló megoldást jelent rozsnokkal fertőzött területen, csírájában fojtja el a problémát, a valódi, megbízható gyomirtó hatás miatt nem válogat fenológiában és fajban, nem kell tartanunk rezisztencia kialakulásától. Javasolt dózis: 1,5 l/ha Avoxa+20 g/ha Peak.

Kórokozók az őszi árpában

  • A 03.31-re jósolt országos eső várható megérkezését követően számítani kell a lisztharmat terjedésére, kimondottan akkor, ha az esős napok után melegebb, napsütéses időszakok következnek. A napfény lisztharmat esetében stimulálja konídiumláncok képződését, ennek megfelelően a fertőzési nyomás is erőteljesebbé válik. Őszi árpa esetében szárbaindulás kezdetén célszerű elvégezni az első fungicides védekezést. Ez azért is fontos, mivel az őszi árpa várhatóan a csapadékos napok után erőteljes, robbanásszerű növekedésbe fog kezdeni és később már nehezen tudunk gombaölő szert lejuttatni az állomány aljára, szárbaindulás kezdetén viszont megfelelő hatásspektrumú és hatástartamú termékkel hosszú időre megvédhetjük állományunkat a kórokozók tömegétől.
  • Őszi árpa levélbetegségek elleni védelmére ajánljuk az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat, törpe rozsdával szemben, ajánlott dózisa: 0.8 l/ha Amistar + 0.6 l/ha Tern. Az Amistar Era hatásspektrumában az árpa lisztharmat, barna levélfoltosság, törpe rozsda, hálózatos levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság és ramuláriás levélfoltosság is szerepel. Ajánlott dózisa: 0.8-1.0 l/ha Amistar + 0.4-0.5 l/ha Era. Mindkét termékkombináció a várható termés mennyiségére és minőségére is pozitívan hat.

Kórokozók őszi búzában

  • 03.31-én országos esőt jósolnak az időjósok, amire nagy szüksége van már az őszi búzának is. A jelenlegi aszályos állapotok miatt gátolt a tápanyagok felvételi lehetősége, élettani eredetű foltosságok és lisztharmat (főként fogékony fajtákon) egyaránt megtalálhatók. A csapadék érkeztével, majd az azt követő felmelegedéssel a lisztharmat és más nekrotróf kórokozók, pl.: szeptóriás levélfoltosság fertőzése várhatóan növekedni fog. Célszerű a csapadékos napok elmúltával a fertőzési nyomás és fajta fogékonyságának függvényében elvégezni az első lombvédelmi gombaölő szeres védekezést.
  • A Syngenta Kft. portfóliójából 2-3 nóduszos állapotban javasoljuk kijuttatni az Amistar Prime vagy Amistar Era termékkombinációnkat. Az Amistar Prime kiváló hatékonysággal rendelkezik lisztharmat és rozsdabetegségekkel szemben, az Amistar Era spektrumában a búza összes fontos betegsége beletartozik. Az Amistar Prime dózisa: 0.8 l/ha Amistar + 0.6 l/ha Tern. Az Amistar Era dózisa: 0.8 l/ha Amistar + 0.4-0.5 l/ha Era. Mindkét termék előnye a kiváló hatékonyságon túl az élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatás.

Repce

  • A repce fejlettsége az szármegnyúlás stádiumában vannak az északi részeken (BBCH 31-33), de délebbre már szármegnyúlás és virágbimbók megjelenése-zöldbimbós (BBCH 35-55) stádiumban lévő állományok is vannak.
  • Gyomok
    • A száraz időjárás következtében új gyomosodási hullám nem indult meg a repce állományokban. A ritka és fejletlenebb állományokban a gyomosodás a csapadék következtében várható
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója nedvességigényes, a jelenlegi aszályos időszak nem teszi lehetővé a kórokozó terjedését, azonban a következő napokra jósolt csapadék után ez megváltozhat. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuálissá vált a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését.
    • A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-et. A Magnello dózisa 0.8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0.3-0.5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete. Rovarkártevők ellen Karate Zeon és Monospel rovarölő szerekkel kombinálhatóak
  • Állati kártevők repcében
    • A repce még fejletlen, de már bimbót hoz és a bimbókezdeményben már jelentős számban vannak a fénybogarak. A lehűlés hatására a bimbókba húzódhatnak, de a kártétel veszélye nagy.
    • A hét eleji 20 °C feletti maximum hőmérsékletek hatására tömegesen megjelent a repce fénybogár.
    • A repce virágok már kialakultak a fejletlenebb állományban is. Figyelni kell a repcefénybogár fertőzést, már mindenhol tömegesen jelen van. Ilyenkor a zöldbimbós állapot körül okozza a legnagyobb kárt. Figyeljünk a virágzó gyomokra is! Ha a repce még nem virágzik, de virágzó árvacsalán és más gyomok vannak akkor csak méhekre nem jelölésköteles szerrel (pl. Monospel) vagy ha méhekre mérsékelten veszélyes szerrel védekezünk akkor méhkímélő technológiával lehet rovarölőszert kijuttatni (pl. Karate Zeon). 
  • Talajlakó kártevők
    • A jövő hét második felében a talajhőmérséklet újra el fogja érni a 10-12 °C-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre, hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. ezek a feltételek a jövő héten megvalósulnak. Ellenük vetéssel egymenetben védekezni kell kukoricában Force 1,5 G-vel vagy Force Evo-val, míg napraforgóban Force 1,5 G-vel szükséges.

Boros Szilárd (kórtan)
Horváth András (rovartan)
Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

Fejlesztő mérnökök
Syngenta Kft.