Heti Syngenta növényvédelmi hírek - 2022.03.25.

Hír
Heti növényvédelmi összefoglaló

A múlt heti, főleg keleten és észak-keleten néhány mm csapadékot hozó időszakot követően nem volt érdemi csapadék az ország területén (forrás: idokep.hu)

A következő 5 napban nem várható az ország területén érdemi csapadék, a hét második felében várható valamennyi csapadék (forrás: met.hu). Rendkívül alacsony relatív páratartalom jellemzi az időszakot. A reggeli 40-50 %-os értékek kora délután 10-15 %-ra csökkennek. A párolgás eléri a napi 1-2 mm-t, összesen a 8-10 mm-t is a következő 5 napban.

Talajok hőmérséklete 5 cm-es mélységben a jövő hét közepén elérheti a 11-14 °C-ot, ami indokolná a vetések elkezdését, de a hét második felében várható lehűlés miatt ezek az értékek visszacsökkennek 5-7 °C-ra. Így a vetések elkezdését nem javasoljuk a szárazság miatt sem (forrás: met.hu).

 

 

Kalászos gabonák

  • Őszi árpák bokrosodás stádiumában vannak
  • Őszi búzák bokrosodás eleji-közepi stádiumban vannak
  • Gyomhelyzet
    • Most nyert csak igazán értelmet az a mondat, amikor az őszi gyomirtás mellett szóló érvek között megemlítjük a vízért (és tápanyagért) való konkurenciaharcot. Szenvednek a kalászosok is, szerte az országban súlyos aszály sújtotta állományok figyelhetők meg. De van különbség! És most minden gazda büszkén veregesse meg saját vállát, aki tavaly ősszel elvégezte az őszi gyomirtást a kalászosban. Minden korábbi elképzelésünket meghaladja a jelentősége annak, hogy gyommentesen, zavartalanul fejlődhet, vagy súlyos egyszikű fertőzés alatt sínylődve, gyengén bokrosodva vergődik az állomány a vízért való küzdelemben. Ha nem segítünk időben, ilyen körülmények mellett mindig a gyom nyer.

Kórokozók az őszi árpában

  1. Lisztharmat: a kórokozó számottevő terjedésének nagymértékben gátat szab a mára már súlyossá vált csapadékhiányos, aszályos időjárás. A dúsabb állományok alsóbb levélszintjein észlelhetőek a tünetek néhány % fertőzöttségben, itt még a reggeli minimális harmatképződés biztosítja a kórokozó túlélését. Jelenleg nem indokolt fungicides védekezést alkalmazni, azonban egy esetleges csapadékos időszak beköszöntével a kórokozó új erőre kaphat és nagyobb mértékű lesz a terjedése.
  2. Élettani eredetű levélfoltosság: az egyes árpafajták között eltérő az érzékenység szintje, hogy milyen mértékben reagál foltosodási tünetekkel a számára nem kedvező abiotikus (aszály, csapadékhiány miatt gátolt tápanyagfelvétel, meleg léghőmérséklet-hideg talaj, gyengébb gyökértevékenység) tényezőkre. Ezen tüneteket felesleges fungicidekkel kezelni! A csapadék érkeztével, valamint a talajok felmelegedésével a tünetek idővel megszűnnek.

Kórokozók őszi búzában

  1. Lisztharmat: a kórokozó nem kimondottan nedvességigényes, de a mostani száraz, csapadékmentes időjárás már e kórokozó terjedését is visszaszorította. A dúsabb állományok alsó levélszintjein észlelési szinten van jelen pár %-os fertőzöttségben, a reggeli minimális harmatképződés tartja életben. A megérkezett felmelegedés (nappal 17-20 Celsius fok, éjjel fagymentes) már a kórokozó számára optimális lenne, de ha ehhez nem társul csapadék számottevő terjedésére nem kell számítani, a fungicides védekezés jelenleg nem indokolt ellene.
  2. Élettani eredetű levélfoltosság őszi búzán: egyes búzafajták eltérő mértékben reagálnak a kedvezőtlen abiotikus tényezőkre, mint az aszályos, csapadékmentes időjárás és ennek következtében gyenge tápanyagfelvételi képesség. A csapadékos napok esetleges megérkeztével, a talajok további felmelegedésével a tünetek meg fognak szűnni, fungiciddel ezeket teljesen felesleges kezelni.

Repce

  • A repce fejlettsége az szármegnyúlás kezdete stádiumában vannak az északi részeken (BBCH 30), de délebbre már szármegnyúlás és virágbimbók megjelenése (BBCH 33-51) stádiumban lévő állományok is vannak.
  • Gyomok
    • A múlt hét óta sokat nem változott a helyzet. A szárazság és a hideg miatt szinte alvó állapotban vannak. A szárazság következtében vagy nem, vagy pedig gyenge gyomnyomás alakult ki a repceterületeken. Ezen kívül az aszályt jobban tűrő gyomok fejlődtek inkább (sebforrasztó zsombor, veronika félék, pipacs, szarkaláb fajok, pásztortáska). Ám sok helyen a repcével együtt a gyomok is megérzik a víz hiányát és a növekedésük ütemében is meglátszik ez. A szőnyeggyomok, mint például a veronika félék, árvacsalán fajok virágzó állapotba kerültek.
  • Kórokozók
    • A fómás levélfoltosság- és szárrák kórokozója nedvességigényes, a jelenlegi aszályos időszak nem teszi lehetővé a kórokozó terjedését. A kórokozó piknídiumai, ivartalan termőtestei megtalálhatóak 1-2 %-os fertőzöttségi arányban, melyekből később szeles és csapadékos időjárás hatására rengeteg konídium indul útjára, hogy új fertőzéseket indítson. Aktuálissá vált a fejlettebb állományokban a tavaszi regulátorozás, növekedés-szabályozás elvégzése, ezen termékek triazol csoportba tartozó hatóanyagai kiváló hatékonysággal lépnek fel a repce fómás betegségével szemben és preventív védelmet biztosítanak a későbbi fertőzések ellen, gátolják a kórokozó terjedését. A fómás levélfoltosság ellen és növekedés-szabályozásra használjuk a Syngenta Kft. kínálatából a Magnello-t vagy Toprex-et. A Magnello dózisa 0.8 l/ha, szárbaindulástól sárgabimbós állapotig juttatható ki, a Toprex dózisa 0.3-0.5 l/ha, javasolt tavaszi kijuttatási idő szárbaindulás kezdete.
  • Állati kártevők repcében
    • Ha melegszik az idő a szárormányosok elkezdik a peterakást, védekezni kell ellenük. Jelenleg a hideg éjszakák akadályozzák az aktivitást.
    • A repce virágkezdemények már kialakultak a fejlettebb állományban. Figyelni kell a repcefénybogár megjelenését is észlelési szinten már megtalálható. A melegebb időjárás miatt (20 °C körüli nappali és fagymentes éjszakák) a szárormányosok tömegesen keresik fel a repce állományokat. Már van ormányos lárva a levélnyélben a februári felmelegedés miatti rajzásokból! Elhúzódó peterakás várható, még most is tart, de a március eleji petékből már van kikelt lárva. A sárgatálas vagy sárga ragacslapos csapdázás segíti a betelepedés megfigyelését, a védekezés időzítését. A héten hideg idő várható, napközben 6-8 0C napközben, éjjel jelentős fagyok. Ilyenkor az ormányosok a levélnyelek tövébe vagy a szártőbe húzódnak.  Ebben az időszakban gond a rejtetten élő rovarok elérése. Mindenképpen nappal, meleg időjárásban kezeljenek, amikor előjönnek. Ajánlott készítmény Karate Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisban, amely hidegebb időjárásban is hatékony az imágók ellen, de a védekezéssel még várni kell. A védekezést később meg lehet ismételni esetleges újabb betelepedéskor. Mindenképpen nappal, a meleg időjárásban kezeljenek amikor előjönnek és a nappali hőmérséklet 10 °C felett lesz.
  • Talajlakó kártevők
    • A talajhőmérséklet még ma még 10 °C alatti de jövő hétre elérheti a 10-14 °C-ot. A drótférgek nemcsak a hőmérsékletre, hanem a talaj nedvességtartalomra is érzékenyek ezért megjelenésük csapadék hatására történhet meg. Előrejelzésre félbevágott burgonyákat lehet lehelyezni a talajba és figyelni hogy jönnek-e rá a kártevők. Ha igen vetéssel egymenetben védekezni kell Force / Force Evo-val.

      Boros Szilárd (kórtan)
      Horváth András (rovartan)
      Dr. Nagy Viktor (repce gyomok)
      Tóth Csantavéri Szilvia (kalászos gyomok)

      Fejlesztő mérnökök
      Syngenta Kft