You are here

Heti Syngenta növényvédelmi hírek

Hír
2022.03.04.
Heti növényvédelmi összefoglaló

Kalászos gabonák gyomhelyzete

  • Az őszi búza állományok többségében 2 leveles és bokrosodás állapotában (BBCH 12-25) vannak. A gyomok hasonló fejlettségben (pl. nagy széltippan heterogén fejlettségben 3-5 levéltől bokrosodott állapotig). A lassú felmelegedés egy gyorsabb fejlődést indukálhat, egy esetleges csapadék újabb gyomkelést indíthat el.
  • A napokban visszatért a tél, a lehűlés miatt mind a kultúrnövény, mind a gyomnövények pillanatnyilag megtorpantak a fejlődésben. Ez azonban valóban csak pillanatnyi állapot, a felmelegedéssel együtt a gyomnövények gyors regenerálódása és robbanásserű megindulása várható. Nagy széltippannal és szőnyeggyomokkal fertőzött területen célszerű lett volna ősszel gyomirtást végezni, annak érdekében, hogy zavartalanul, gyommentesen telelhessen az állomány és kellően bokrosodva, egészségesen induljon tavasszal. Ott, ahol egyszikűvel fertőzött a terület, mert esetlegesen elmaradt az őszi gyomirtás, ott javasolt mihamarabb, az éjszakai fagyok elmúltával gyomirtást végezni, célzottan a jelenlévő gyomfajok ellen. Az Avoxa+Peak készítmény markáns egyszikű irtó képességénél fogva kiváló megoldást nyújt bármilyen egyszikűvel szemben, ugyanakkor a csomagban lévő Peak kiegészítéssel megnyugtató megoldást kínál a legfontosabb kétszikű kalászos gyomokkal szemben is. Fagyos éjszaka után, illetve fagyos éjszaka előtt ne permetezzünk, várjuk meg, amíg 10 fok körülire emelkedik a nappali hőmérséklet.

Kórokozók az őszi árpában

  • Az őszi árpa állományok bokrosodás stádiumában (BBCH 21-25) vannak. Lisztharmattal 0-5 %-os míg barna levélfoltosság 0-3 %-os fertőzöttségben vannak jelen az állományban. Egyik kórokozó részéről sem várható olyan mértékű terjedés, ami fungicides védekezést indokolna a mostani időszakban. A jelenlegi hűvös, csapadékmentes, szeles időjárás nem segíti elő a lisztharmat, barna levélfoltosság terjedését.

Kórokozók őszi búzában

  • Az őszi búza állományok többségében 2 leveles és bokrosodás állapotában (BBCH 12-25) vannak. Kevés lisztharmattal (néhány %) lehet találkozni. A kórokozó idősebb micéliumtelepei találhatók meg leginkább, ezek a korábbi fertőzésből maradtak meg. Az alsó leveleknél friss, fehér micéliumtelepek is találhatók kisebb mennyiségben, melyek alkalmas időjárás esetén (18-22 °C, reggeli harmat, páradús levegő, napos időjárás) sporulálni kezdenek majd. A mostani szeles, hűvös, csapadékmentes időjárás nem kedvező a terjedéshez, védekezni nem indokolt.

Állati kártevők repcében

  • A repce állományok 7-9 leveles állapotban vannak, a délebbi területeken már megindult a vegetatív fejlődés. Mindkét fontos szárormányos jelen van az állományokban eltérő egyedszámban. A sárgatálas vagy sárga ragacslapos csapdázás segíti a betelepedés megfigyelését, a védekezés időzítését. A kártevő egyedszáma jelenleg stabil, de felmelegedésre nőhet a számuk. A héten hideg idő várható, napközben 6-8 °C napközben, éjjel fagyok. Ilyenkor az ormányosok a levélnyelek tövébe húzódnak.  Ebben az időszakban gond a rejtetten élő rovarok elérése. Mindenképpen nappal, meleg időjárásban kezeljenek, amikor előjönnek. Ajánlott készítmény Karate Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisban, amely hidegebb időjárásban is hatékony az imágók ellen. A védekezést később meg lehet ismételni esetleges újabb betelepedéskor.