Ha szőlő növényvédelemről beszélünk, elsősorban a kórokozók elleni védelemről beszélünk

Hír

A szőlőtermesztés költségeinek több, mint 30%-a növényvédelem, amit az is meghatároz, ha nem megfelelő készítményt választunk - ez a komoly költséghányad legrosszabb esetben lehet ablakon kidobott pénz is. Egy jól összeállított technológiával és megfelelő odafigyeléssel, szaktudással ez a költség kifizetődő lehet az utolsó forintig. A legfontosabb kórokozók megjelenését az évjárat nagymértékben befolyásolja, és a csapadék az, ami talán a legnagyobb hatással lehet egy kórokozó megjelenésére, vagy éppen nem megjelenésére a szőlőben. Ugyanakkor a léghőmérséklet is komoly hatással van a kórokozók fejlődésére. A peronoszpóra például nem jelent meg 2021-ben, minden más viszont elég fejfájást okozott.

2021 a szőlőlisztharmat éve volt. Nagyon erős fertőzéseket lehetett tapasztalni a különböző borvidékeken bogyón és levélen is. Az első tünetek május 19-20-án jelentek meg, így a virágzásig újra sok ideje volt a kórokozónak, hogy a lombon felszaporodjon. A fürttünetek már július elején megjelentek a bogyónövekedés időszakában. Kezeletlen parcellákban a fertőzés gyakorisága, és a fertőzés mértéke is 100%-os értéket mutatott.

Az idei évjáratban a szőlő legfontosabb kórokozója a szőlőlisztharmat mellett a feketerohadás volt. Június elején jelentek meg a tünetek, mely földrajzilag jól látható mértékben terjedt a borvidékeken. Legjelentősebb fertőzések a Tokaj hegyalján, a Bükk-alján, az egri borvidéken, Mátraálján alakultak ki. Egy-két levéltünettel azonban a villányi borvidéken is találkozhattunk. Az Ukrajna felől érkező szállított fertőzés a magyarázata az előbb említett borvidéki levéltünet megjelenéseknek. Azok a területek, amik Dynali kezelést kaptak egyszerre tudtak védekezni feketerothadás és lisztharmat ellen. A másik lehetőségünk a Topas, ami egy klasszikus készítmény szőlő lisztharmat ellen. A lisztharmat elleni védekezésben minden esetben kén (Thiovit Jet) kiegészítést javasolunk, hiszen a kénnek  - elsősorban a megelőzésben - még mindig kulcsszerepe van. Egy-két helyen a szőlőperonoszpóra is előfordult, szintén szállított fertőzéssel érkezett, de komoly fürttünetek nem alakultak ki. A Ridomil család jól ismert tagjai már nem kaphatóak mezőgazdasági boltokban. Viszont a Quadris ideális választás abban az esetben, ha peronoszpóra elleni védekezésre van szükség. A szeptemberi csapadékszegény időjárás miatt a szürkepenész nem jelentett problémát az idei évjáratban. Állati kártevők közül a tarkaszőlőmoly, a gubacsatka és az amerikai lepkekabóca jelentett növényvédelmi kihívást lokálisan az ültetvényekben.

Új időszak kezdődik 2022-től a Syngenta életében. 2022-től elérhető lesz a Syngenta első biológiai készítménye a Taegro, amelyet elsősorban szürkepenész és lisztharmat ellen javasolunk. A Taegro egy hosszú kiválasztási folyamat eredménye, amelynek során sikerült az egyik legpotensebb baktériumtörzset megtalálni, ami nem a klasszikus értelemben, de hatékonyan alkalmazható a korábban említett kórokozók ellen. Teljesítménye a biológiai készítmények közül kiemelkedik, és kiváló kiegészítője lehet a mesterséges hatóanyagoknak. A biológiai készítmények létjogosultságához kétség sem fér a jövő mezőgazdaságában. Ennek az első készítménye a Syngenta ajánlatában a Taegro. Rövid várakozási idő, és egyedi hatáskifejtés jellemzi.