Ha sok az újdonság, annak nem csak mi örülünk!

Hír

Tisztelt érdeklődők! Az általánosan bevett szokás, hogy egy cikkben vagy egy összefoglalóban minél kevesebb fontos információ szerepel, annál könnyebb megjegyezni. Mi most ezzel ellentétes módszert fogunk követni, mivel sok olyan változás történt a Syngenta portfóliójában, amit fontosnak tartunk megosztani Önökkel, hogy mindenki tudjon róla.

A Syngenta új zöldség növényvédős csapata sokat segít nekünk abban, hogy olyan információk, igények is eljussanak hozzánk, amik bővítik a Syngenta és termelők lehetőségeit. Ilyen például egyes kártevők, kórokozók elleni hatékony készítmény magyarországi forgalomba hozatalára, vagy egy már meglévő készítmény engedélyokiratának kibővítésére irányuló igény, hogy további növénykultúrákban is alkalmazhassunk egy ismert és jól bevált készítményt.

Az okirat kiterjesztéseket nézve az egyik jelentős változás, hogy az Affirm kiskultúrás engedélyt kapott a káposztafélékben is, a már régóta meglévő paprika, paradicsom és kabakos engedély mellett.  Így a hernyókártevők elleni védekezés egy kiemelkedő hatékonyságú, rövid várakozási idővel rendelkező készítménnyel bővült.

Az Affirm állókultúrákra kifejlesztett változata az Affirm Opti 2022-ben már őszi, kajszibarackban, és nektarinban is felhasználható lesz a szilva és az alma mellett.

A rovarölő készítményeket tekintve a tavalyi év további előrelépésre, hogy vöröshagyma kultúrában engedélyt kapott a Karate Zeon, valamint a Vertimec Pro, ezzel segítve a tetvek, legyek és tripszek elleni védekezést.

A Revus Top nevű kiváló gombaölő a korábban is meglévő burgonya mellett megkapta az engedélyt paradicsomban is. Így az alternária és a fitoftóra ellen egy új hatékony készítménnyel bővült a védekezési lehetőség.

Boxer gyomirtónk felhasználása is kiszélesedett. A tavalyi évtől már a vöröshagyma, sárgarépa és petrezselyem termelőket is segítheti korai posztemergens kijuttatással a készítmény széles egyszikű- és néhány kétszikű gyomra kiterjedő hatása.

Az újdonságokról is ejtenénk egy pár szót. Hajtatott paprikában és paradicsonmban egy új készítménnyel érkezünk tripszek, lisztecskék, és levéltetvek ellen. A Minecto Alpha legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a vírusok növényről növényre történő terjesztését csökkenti. Egyrészt a vektorok életfolyamataiba beavatkozva gátolja azok táplálkozását, ezzel csökkentve a közvetlen kártételt és a vírus átvitelt, másodrészt pedig erősíti a növény természetes immunreakcióját is. A készítmény zárt termesztő berendezésben csepegtető rendszer segítségével juttatható ki, illetve paradicsomban permetezéssel is végezhető kezelés. Paprikában ez a kijuttatási mód nem engedélyezett, és nem is javasolt!

Két további rovarölő készítmény is elérhető lesz a Syngenta portfóliójában. Az Afinto egy flonikamid hatóanyag tartalmú speciális tetűirtó készítmény, ami kíméletlen a levéltetvek ellen, de kíméletes a hasznos élőszervezetekre. Egyedülálló hatásmechanizmus jellemzi, a levéltetvek táplálkozása a kezelést követően szinte azonnal leáll, melyet rövid időn belül pusztulásuk is követ.  Számos növénykultúrában alkalmazható. Új készítményünk továbbá a Voliam, ami klórantraniliprolt tartalmaz. Ez a hatóanyag elsősorban hernyókártevők ellen hatékony, de ismert burgonyabogár elleni hatása is.