A gyümölcsösök komoly károkat szenvednek idén tavasszal

Hír
Levélfodrosodás

Túl vagyunk az idei tavaszon már négy olyan fagyhullámon, ami jelentősen károsította a gyümölcsöseinket. Szinte kivétel nélkül minden gyümölcsfaj károsodott kisebb nagyobb mértékben. Függetlenül attól, hogy a termés elfagyott sok esetben a lombot is károsító kórokozók ugyanúgy megtámadhatják a fáinkat, tehát semmiképpen nem állhatunk le a növényvédelmi kezelésekkel, maximum a terveinken lehet módosítani.

Őszi és kajszibarack

A kora tavaszi időszak során létfontosságú a tafrinás levélfodrosodás elleni védekezés. A rügypattanástól kezdődően el kell kezdenünk az intenzív védekezéseket. A réztartalmú Coprantol Duo, és kaptán tartalmú készítmények lehetnek hatékonyak ebben a korai időszakban, az idő előrehaladtával, amikor már nagyobb a levélfelület, és a hőmérsékleti átlag is 12 °C fölé emelkedik, folytathatjuk a védekezéseket a triazol tartalmú Score alkalmazásával. A Score alapkészítmény a levélfodrosodás ellen, hatékonyságát érdemes kiegészíteni kontakt szerrel (Bravo).

A monília első fertőzési lehetősége a kora tavaszi ködös, hűvös időjárás ami kedvez a fertőzés kialakulásának Ebben az esetben ideális választás lehet hatékonysága és eltérő hatásmechanizmusa miatt a Chorus. Később, ha a hőmérséklet emelkedik a Topas ideális választás nem csak a monília, de a levéllyukacsosodás elleni hatékonysága miatt is. A gyümölcsmonília ellen későbbi időszakban a Switch alkalmazását javasoljuk.

A kajsziban már ismert „gutaütéses” fapusztulások további kutató munkát követelnek maguknak, a már ismert kórokozók mellett, beazonosították a csonthéjasok európai sárgulás fitoplazmáját. A kórokozó terjedéséért-gazdasági kárt nem okozó-felelős szilva levélbolha elleni védekezés, ezért kiemelkedő fontosságú. A megjelenés mértékétől függően Vertimec Pro alkalmazása javasolt. Rovarkártevők ellen a széles spektrumú Karate Zeon egy jó megoldás.

A cseresznye és meggy hatékony védelme virágzás környékén dől el

A cseresznye és meggy növényvédelmében számos közös pont van a közeli rokonságnak köszönhetően. A rezes lemosó permetezéseket követően fontos odafigyelni a virágzáskori és gyümölcsmoníliára, valamint a sztigminás levél-lyukacsosodásra.

A korán jelentkező monília ellen kezdjük el hamar a védekezést. Az időjárástól függetlenül a Chorus kiváló hatékonyságú készítmény bátran alkalmazzuk virágzás időszakában is. Ha az időjárás virágzás után is párás csapadékos a fertőzés kialakulásához még mindig megfelelőek a körülmények. Ebben az esetben a Topas alkalmazása megakadályozhatja, hogy a monília problémát okozzon. Gyümölcsöket támadó monília ellen később a Switch használata adhat megfelelő védelmet.

A cseresznye legyek mind a két faja szinte folyamatosan rajzott, így a cseresznye és a meggy érési időszakában, a rovarölő szeres kezeléseknek egymást kellett érni, hogy nyűmentes legyen a gyümölcs. A Karate Zeon rövid várakozási idejével (3 nap) jól használható cseresznyelégy ellen, ha még nem „költözött” a gyümölcsbe.

A permetezésekkor figyeljünk oda a hasznos élő szervezetek jelenlétére is mint pl.: a méhek. Hiszen főleg egy rovarölős kezelésnél több kárt tudunk okozni, mint hasznot. Meghatározó a fenntartható növényvédő szer használat érdekében a szakemberek odafigyelése, és szakmai tudása, hogy ne szűküljenek tovább a lehetőségeik.

Korai monília tünet