Győr-Moson-Sopron megyében megjelent a napraforgó fehérpenészes szár- és tányérrothadása

Hír

Győr-Moson-Sopron megyében megjelent a napraforgó fehérpenészes szár- és tányérrothadása (Sclerotinia sclerotiorum) a kezeletlen kontroll parcellákban.

Napraforgó betegség

Ezzel szemben, a korábban Amistar SUN 1.0 l/ha-os dózisával preventív módon kezelt parcellák növényei egészségesek, fertőzésmentesek.

Amistar Sun-nal kezelt egészséges napraforgó

Az első két képen a gomba a fejlődő növény szártövi részét támadta meg, a szár belsejében megtalálható a micéliumszövedék és a fekete szkleróciumok (a gomba kitartóképletei). A szár szöveteinek nekrotizálódása (elhalása) és az edénynyalábrendszer elzárása következtében szártörés, illetve tányérfertőzés fellépésekor a kaszatok kihullása következik be, ezzel jelentősen csökkenhet a terméshozam. Hűvösebb, csapadékosabb évjáratban, valamint a fertőzési nyomást fokozó körülmények együttes meglétekor (fogékony hibrid, elővetemény, mélyfekvésű tábla) akár 80-100 %-os terméskieséssel is lehet számolni. A harmadik és negyedik képen lévő Amistar SUN-nal kezelt növények esetében azonban biztonsággal várható a magasabb terméshozam és olajtartalom is.