You are here

Gondolatok a kukorica keléséhez

Hír
2021.04.22.

 

Az elmúlt egy hónap időjárása talán az egyik leghektikusabb volt és igencsak kihívásokkal teli. Ha az ország egészére vonatkozóan vizsgáljuk, láthatunk itt 3-4 alkalommal erős lehűlés majd felmelegedést, megtapasztalhatunk egy de akár két alkalommal lehulló és az áprilisi időjárásra “nem igazán” jellemző hóesést is. Nehéz döntés elé állította a termelőket a kukorica vetése, az ország déli és nyugati részén szinte az aszállyal küzdöttek és próbálták a magokat "még" a nedves talajba tenni emelett sajnos üzemszervezési okok (pandémia) is közrejátszhattak. Az ország ÉK régiójában pedig sokszor a telített talajok okozta talajművelési "próbálkozások" hátráltatják a vetés.

A mai napon (április 21.) két helyszínen Bólyban és Iregszemcsén elvetett kukorica kisérlet kelésénének aktuális helyzetét mutatják a fotók.

Bólyban március 28-án, míg Iregszemcsén április elsején került sor a vetésre illetve utóbbi helyszínen 16.-i vetésről is származik felvétel. Szakirodalmi adatok alapján kukorica csírázást a talajhőmérséklet erőteljesen befolyásolja: 20-21 Celsius fokos talajban 5-6 nap alatt kikelnek, ez az érték 16-18 fokon már egy hét 10 nap körüli, e hőmérsékleti adatok alatt pedig 18-20 de akár, mint ahogy azt a tavalyi ugyanezen helyszíneken mért példa is mutatta 30 nap is eltelt a vetés és a kelés között. Ha vetéskor ideálisak a körülmények a mag számára elindulnak a csírázási folyamatok, de bármilyen kedvezőtlen körülmény megállíthatja ezt például a napokban észlelt hideg 5-6 fokos talaj is. Ilyenkor a csírázás, a csíranövény fejlődése megáll illetve lelassul. A Magyar Kukoricaklub aktuális hírlevelében nagyon jól összefoglalta dr. Szieberth Dénes a kukoricakelés körüli anomáliákat napjainkban. Az összefoglalójában a vetéstől a kelésig szükséges,  a kukorica növény számára 67 °C akkumulált hőmérsékletet (GDD, Növekedési foknap) ír, a www.met.hu agrometerológia oldalán nyomonkövetve ezen értéket, sajnos kelésre az előrejelzés szerint csak jövőhét végére (április utolsó napjai) sorolhatnak ki az április elején vetett kukoricák. A kelés minőségét, homogenítását sajnos erősen fogja befolyásolni az elmúlt egy hónap időjárási viszontagsága mellett a magágy minden fizikai jellemzője is.

Bólyban és Iregszemcsén is az látható, hogy a magok csírázása folyamatban van, néhány nap kedvező időjárás után a szíklevél áttöri a talajfelszínt és megtörténik a kelés. Az április 16.-ai vetés esetében az elmúlt napok hideg és csapadékos időjárása következtében a magok vízfelvétele, duzzadás történt meg, de várják a talajhőmérséklet tartós emelkedését a gyököcske vagy csíragyökér kifejlődéséhez.

​Bóly március 28-ai vetés állapota 2021. április 21-én
Bóly március 28-ai vetés állapota 2021. április 21-én

Bóly március 28-ai vetés, a gyökérzóna alatt 20 cm mélyégben 10°C, 2021. árilis 21-én
Bóly március 28-ai vetés, a gyökérzóna alatt 20 cm mélyégben 10°C, 2021. árilis 21-én

​Bóly március 28-ai vetés, vetés mélységben 17°C 2021. április 21-én
Bóly március 28-ai vetés, vetés mélységben 17°C 2021. április 21-én

Iregszemcse, április 1-ei vetés állapota 2021. április 21-én
Iregszemcse, április 1-ei vetés állapota 2021. április 21-én

A magok vízfelvétele megtörtént, várják a felmelegedést
A magok vízfelvétele megtörtént, várják a felmelegedést

Április 16-ai vetés vs. április 1-ei vetés, Iregszemcse
Április 1-ei vetés vs. április 16-ai vetés, Iregszemcse

 

Dr. Bódi Zoltán 
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.