You are here

Fluence - Az Express®-toleráns napraforgó gyomirtó szere a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen

Hír
2021.03.25.

A Syngenta ajánlatában szereplő nagy termőképességű Express® toleráns hibridek (Suman HTS, Sumiko HTS) posztemergens gyomirtására javasoljuk a Fluence®1 gyomirtó szert (hatóanyag-tartalma 50 % tribenuron-metil).

Alkalmazása a napraforgó 2-6 leveles kora között lehetséges.  A magról kelő kétszikű gyomok szik-, 2 leveles (maximum 4 leveles), míg a mezei acat tőlevélrózsás állapotában érzékeny a kétszítményre.

A készítmény hatékonysága kimagasló a száraz időben nehezen irtható libatop fajok (Chenopodium spp.), selyemmályva (Abutilon theophrasti), csattanó maszlag (Datura stramonium 1.kép) és szerbtövis (Xanthium spp.), keserűfű (Polygonum spp.) és disznóparéj (Amaranthus spp. 2. kép) fajokilletve mezei acat (Cirsium arvense) ellen.

1. kép Jobbra Fluence hatása csattanó maszlag ellen a kezelést követő 33. napon Környe 2020. június 17.
1. kép Jobbra Fluence hatása csattanó maszlag ellen a kezelést követő 33. napon (Környe 2020. június 17.)

​2. kép Fluence 45 gha + Trend 0,1 % hatása kétszikű gyomok ellen a kezelést követő 23. napon Inárcs 2020. június 10.
2. kép Fluence 45 gha + Trend 0,1 % hatása kétszikű gyomok ellen a kezelést követő 23. napon (Inárcs 2020. június 10.)

Ellenük a Fluence® dózisa 45 g/ha. Különösen a mezei acatot lehene kiemelni, mivel a herbicid-toleráns technológiák közül ez a termék oldja meg a legjobb hatékonysággal ezt a gyomnövényt. Gyakorlatilag a talaj felszíne feletti növényi részeket teljesen leszárítja. A gyom a sorközművelést nem akadályozza, így az adott évre a probléma megszüntethető. Az adott évben  De az olyan kisebb jelentőségű, de térségenként nagy gondot okozó gyomok ellen is hatékony, mint a fekete ebszőlő (Solanum nigrum), a varjúmák (Hibiscus trionum), vadrepce (Sinapis arvense) és az ebszikfű (Tripleurospermum inodorum). Minden esetben javasolt nedvesítő szer, a Trend 90 0,1 %-os koncentrációban. Elhúzódó gyomkelés és parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) ellen az osztott kezelésre van szükség, a gyomok szik-2 leveles állapotában elvégezve (3-4. kép).

3. kép Kezeletlen kontrol parlagfűvel erősen fertőzve (Syngenta fejlesztői kísérlet, Környe, 2019.június 25.)
3. kép Kezeletlen kontrol parlagfűvel erősen fertőzve (Syngenta fejlesztői kísérlet, Környe, 2019.június 25.)

4. kép Osztott Fluence kezelés (2X Fluence 22,5 gha + Trend 0,1 %) hatékonysága heterogén fejlettségű parlagfű ellen (Környe 2019. június 25.)
4. kép Osztott Fluence kezelés (2X Fluence 22,5 gha + Trend 0,1 %) hatékonysága heterogén fejlettségű parlagfű ellen (Környe 2019. június 25.)

A két kezelés között 10-14 napnak kell eltelnie. A második kezelésre a parlagfű kelésének következő hullámának idején van szükség, amikor a már korábban meggyötört gyomok ellen is védekezünk. Mindkét kezeléshez szükség van a nedvesítő szerre is.

A készítmény használata nem befolyásolja az utónövény választását, mivel nem rendelkezik a lehetséges utónövényekre káros hatással.
Amennyiben a területünk egyszikű gyomokkal is fertőzött, úgy a Leopard 5 EC2 szelektív egyszikű irtó készítménnyel tudunk ellenük biztonságos módon védekezni, a Fluence® kezelés után minimum 7-10 nap várakozás betartása mellett.

A készítmény szelektivitása biztosítja a napraforgó biztonságát, a legnagyobb termésátlagok lehetőségét a gyommentes területen, amelyet fejlesztő csapatunk több éven keresztül végzett kísérletsorozata igazolja.

Ezek alapján viszont nem javasoljuk ezen hibridek esetén felülkezelésre a tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Evorelle Express3 alkalmazását. Az esetleges felhasználás során fellépő fitotoxikus tünetekért a felelősséget nem vállaljuk!

A készítmény más gyomirtó szerekkel történő együttes kijuttatása nem javasolt!

KultúraKárosítóKezelések számaKezelések közötti min. idő (nap)Dózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Kizárólag Express®-toleráns napraforgó hibridekbenMagról kelő kétszikű gyomok, mezei acat1-45200-3002-6 leveles állapot között BBCH 12-16
28-1422,5+22,5

Papp Zolán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer kampány menedzser
Syngenta Kft

Az Express® az FMC bejegyzett védjegye.
1A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel. A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.
2A Leopard 5 EC az ADAMA Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve
3Evorelle Express az FMC bejegyzett márkaneve