You are here

Extra termés - Xtra termék

Hír
2014.06.03.

A sikeres napraforgó termesztésnek ma már kihagyhatatlan alappillére a gombakórokozók elleni vegyszeres védekezés.

Az elmúlt években komoly országos méretű gombafertőzéssel nem találkoztunk, viszont lokálisan, több régióban fel-felütötte a fejét egy-egy betegség (pl. diaportés szárfoltosság, alternáriás szárkorhadás), melyek komoly terméskiesést is okozhattak volna. A piaci felmérések is jól szemléltetik, hogy évről-évre egyre több termelő ismeri fel a preventív védekezés jelentőségét és alkalmaznak különféle gombaölő készítményeket. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk, érdemes olyan szer mellett döntenünk, amely betegségmentes évjáratokban is magasabb termést biztosít a számunkra.

Miért az Amistar Xtra az ideális megoldás?

1. Két hatóanyaga kiválóan kiegészíti egymást

Az Amistar Xtra két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag eltérő ponton avatkozik be a kórokozók életfolyamataiba, széles hatásspektrummal rendelkeznek (1. ábra) és nem utolsósorban egymás hatását erősítik.

Egyik alkotóeleme az azoxistrobin a strobilurin hatóanyag csoportba tartozik:

  • A hatóanyag a gomba energiatermelését blokkolja.
  • Felszívódik a növény szöveteiben, és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben csúcsirányba is elmozdul, így az új növekményben is megtalálható.

A készítmény másik hatóanyaga a ciprokonazol.

  • Triazol típusú hatóanyag, amely a gomba ergoszterol bioszintézisét akadályozza, amely a sejtmembrán nélkülözhetetlen alkotóeleme, ennek hiányában a kórokozó elpusztul.
  • A hatóanyag traszlaminárisan a levéllemez belsejében és a csúcsirányba is elmozdul.

A két hatóanyag vízoldékonysága kiváló. A kipermetezett készítmény fotóstabilitása egyedülálló, a kijuttatást követő esetleges intenzív napsugárzás sincs káros hatással az egyes komponensekre.

A hazai vizsgálatok alapján számos betegség ellen nyújt az Amistar Xtra megbízható megoldást.

2. Zöldítő hatás a magasabb termésért

Az azoxistrobinnak köszönhetően kiváló élettani hatással rendelkezik:

  • A levelek akár 11 nappal tovább zöldek maradnak a kezeletlen levelekhez képest.
  • Hatására növekszik a növények zöldfelülete ezáltal növekszik a fotoszintetikus aktivitás (1. grafikon).
  • Forró száraz időszakban jelentős mértékben csökkenti a légzés intenzitását, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal a szárazságtűrésük is javul.
  • Fokozódik a nitrogén beépülése, mivel a nitrát bontó enzimek aktivitása növekszik.
  • Az etilén hormon szintézise csökken. A növényi sejtek előregedésének sebessége lelassul.
  • A növények antioxidáns aktivitása fokozódik, csökken a szuperoxidok mennyisége, a káros oxidatív folyamatok visszaszorulnak.

Az Amistar Xtra juvenizáló hatását jól mutatja a zöldfelületi index (Kezelés időpontja: 8 leveles állapot)

3. Magasabb termés

Az aktívabb fotoszintézis hatására hosszabb és intenzívebb lesz a kaszattelítődés időszaka. A szénhidrát és olajbeépülés is fokozódik, a termésünk beltartalmi értékei jelentős mértékben javulnak (2. grafikon).

Többéves kísérleti tapasztalat alapján jelentős terméstöbblet érhető el Amistar Xtra-val

A kezelés a pozitív növényélettani hatásoknak köszönhetően alacsony fertőzési nyomás mellett is kifizetődő.

 

4. Kedvező ár

Fenti kedvező tulajdonságok mellett nem utolsó szempont az ár – az Amistar Xtra továbbra is vonzó áron érhető el.

Mikor alkalmazzuk az Amistar Xtra-t?

Az első kezelést elsősorban megelőző jelleggel javasolt elvégezni 8 leveles állapotban. A korai kezelés elsősorban a lombvédelemre koncentrál, a javasolt dózis 1 l/ha a megfelelő tartamhatás biztosítása érdekében, így csökkenthetjük a későbbi súlyos fertőzések kialakulását.

Csapadékos évjáratban a tányér betegségek kialakulásának esélye megnő, ezért a második kezelés megfontolandó a termés minőségének és mennyiségének megóvása érdekében.

A második kezelést a virágzás időszakában végezzük, ilyenkor a cél a tányér védelme. A 0,8 l/ha dózis megfelelő védelmet biztosít az ilyenkor jelentkező betegségekkel szemben. A 2. kezelés hatására az olajtartalom mellett a termés minőségi paraméterei is jelentős mértékben javulnak.

Az Amistar Xtra több mint egy gombaölő szer. Kiváló hatékonyságának és élettani hatásainak köszönhetően fontos része a napraforgó termesztéstechnológiájának.

Dr. Varga Zoltán
Syngenta Kft.