Évelő gyomok irtása kukoricában

Hír

Az idei év kihívásokkal teli. Ez különösen igaz a kukorica gyomirtására. Ebben a levélben az évelő gyomok elleni védekezési lehetőségekről szeretnénk megoldási lehetőségeket ajánlani.

Az évelő gyomok közül először a kétszikű gyomokkal érdemes foglalkozni. Ezek általában alacsonyabb hőigényűek, korábban képesek megjelenni. Elsősorban a mezei acat és az apró szulák jelenik meg tömegesen a kukorica állományokban. Azonban az idén számos helyen olyan fajok is megjelentek, amelyek általában nem okoznak jelentős gondot. A rossz minőségű talajmunka, a csapadékosabb időjárás, az elhúzódó fejlődés miatt a fekete üröm, a vidra keserűfű, pitypang, a lórum fajok is tömegesek lehetnek, miközben a magról kelő, de melegebb igényesebb fajok még nem jelennek meg.

Az áprilisi és a május elejének hűvösebb időjárása következtében a meleg igényesebb évelő egyszikű fajok, főleg a fenyércirok még nem hajt tömegesen. Tarackbúzával és csillagpázsittal már többet lehet találkozni, de ellenük a védekezés gyakran nem sikeres kukoricában.

Az évelő gyomfajok jelentős részére jellemző, hogy nem csak jelentős tápanyagot és vizet vesznek el a kukoricától, hanem nagyon komoly allelopatikus hatással is rendelkeznek. A gyomnövények gyökere által termelt anyagok gátolják a kukorica csírázását és fejlődését, ezért gyakran látjuk azt, hogy az ilyen gyomokkal fertőzött foltokon a kukorica senyved, sárgul, fejlődésben lemarad, alacsonyabb marad. Ez már jelentős termésveszteséget jelent, amelynek mértéke elérheti akár a 4-6 t/ha-t is védekezés nélkül. Mit tudunk tenni?

Cégünk palettáján 4 terméket illetve csomagot tudunk ajánlani ezen problémák megoldására.

1. Calaris Professional csomag

Elsősorban a fenyércirokkal és magról kelő egy- és kétszikű gyomokkal fertőzött területeken lehet használni. A mostani időben célszerű osztottan használni. Az első, korábbi kezelésre a Calaris Pro részt használjuk 2,0-2,3 l/ha dózisban Fix-Pro nedvesítőszerrel. Ez a kezelés rendkívül hatékonyan és gyorsan tisztítja meg a területet a magról kelő gyomoktól és az esetlegesen megjelent magról kelt fenyérciroktól. A mezei acat ellen is van egy látványos perzselő hatása, de hatóanyagok a gyökerekbe nem szívódnak fel, így a hatás nem lesz tökéletes. A második kezelésre 10-14 nap múlva kell sort keríteni, amikor a fenyércirok rizómás változata eléri a 10-20 vagy 30 cm-es levélnagyságot. Ekkor kell a Milagro 240* 0,2-0,25 l/ha dózisát használni Eucarol Plus nedvesítőszer 0,5 l/ha dózisával. Ezt a 7 leveles kukorica nagyságig tehetjük meg. A készítmény rendkívül széles hatásspektrummal és tartamhatással (115 g/ha mezotrion és 750 g/ha terbutilazin) is rendelkezik. A fenyércirok elleni hatékonyságot a maximálisan kiadható 60 g/ha nikoszulfuron biztosítja.

Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral és fenyércirokkal erősen fertőzött területen Zamárdi 2019 június

Calaris Professional hatása kakaslábfűvel és fakó muharral és fenyércirokkal erősen fertőzött területen - Zamárdi, 2019. június

2. Elumis Bang

Az évelő egy- és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területekre ajánljuk elsősorban. Itt főleg a fenyércirokra és a fent felsorolt kétszikűekre (mezei acat, stb.) kell gondolni. Az évelők mellett rendkívül széles hatásspektruma van a magról kelő egy- és kétszikű gyomokra is. A csomag lehetőséget ad az egyszerre történő kijuttatásra és az osztott kezelésre is. Az egyszerre történő kezelésre az évelő gyomok 10-30 cm-es nagyságánál kerüljön sor. Ha az évelő kétszikűek nagy tömegben vannak jelen, de a fenyércirok még nem jelent meg, akkor érdemes egy tisztító kezeléssel megszabadulni a mezei acattól és társaitól. Itt a Banvel-t kell használni 0,5-0,6 l/ha dózisban a kukorica 3 leveles nagyságában. A mezei acat elleni hatékonyságot az egyik legmagasabb dikamba mennyiség (240-288 g/ha dózistól függően) biztosítja. Adjuváns nem szükséges hozzá. A második kezelésre a fenyércirok tömeges kihajtásakor, annak 10-30 cm-es nagyságában kerüljön sor az első kezelést követő 10-14 nap múlva. Ekkor az Elumis-t 2,0 l/ha dózisban kell használni. A kezelést a kukorica 7 leveles állapotáig lehet elvégezni.  A permetléhez hozzá kell adni a Fix-Pro nedvesítőszert és lehetőség szerint érdemes 2-4 kg/ha ammónium-szulfátot vagy ammónium-nitrátot is használni. A fenyércirok elleni hatékonyságot a maximálisan kiadható 60 g/ha nikoszulfuron biztosítja. Az Elumis-ban lévő 150 g/ha mezotrion hatóanyag nagyon hosszú tartamhatást biztosít a magról kelő kétszikű gyomok ellen.

 Elumis Bang hatása fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött területen - Zamárdi, 2019. június

Elumis Bang hatása fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött területen - Zamárdi, 2019. június

3. Milagro Plus

Ha az évelő gyomok egyszerre jönnek, vagy egy olcsóbb, korai tisztító kezelésre vagy egy nem sikerült alapkezelés kozmetikázására van szükség, akkor javasoljuk a Milagro Plus-t 1,2 l/ha dózisban az évelő egy- (fenyércirok) és kétszikű gyomok (mezei acat, stb.) ellen. A fenyércirok elleni hatékonyságot a maximálisan kiadható 60 g/ha nikoszulfuron, míg a mezei acat elleni hatást a 264 g/ha dikamba biztosítja. Jelentős tartamhatással nem rendelkezik. A csomag Eucarol Plus nedvesítőszert is tartalmaz, amelyet 0,5 l/ha dózisban kell felhasználni. Javasolt végfelhasználói ár: 8400 Ft/ha**

Milagro Plus hatása fenyércirok ellen kezelést követő 17 nappal - Zamárdi, 2019. június 18.

Milagro Plus hatása fenyércirok ellen kezelést követő 17 nappal - Zamárdi, 2019. június 18.

Milagro Plus hatása mezei acat ellen a kezelést követő 47. napon - Naszály, 2020. július 7.

Milagro Plus hatása mezei acat ellen a kezelést követő 47. napon - Naszály, 2020. július 7.

4. Casper

Ha csak egy tisztító kezelésre van szükség az évelő kétszikű gyomok (mezei acat, stb.) ellen, akkor a Casper használatát javasoljuk a kukorica 3 leveles állapotában 0,3-0,4 kg/ha dózisban. Nedvesítőszer használata javasolt. 

Hatékonyan az évelő gyomok ellen kukoricában!

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédő szer
marketingmenedzser

*A Milagro 240 SC azonos a Nic-It, 02.5/920/2/2010. MGSZHK számon engedélyezett gyomirtó permetezőszerrel.
 **Kereskedőknek javasolt végfelhasználói ár