You are here

Élettani levélfoltosságok őszi árpa állományokban

Hír
2020.04.06.

Az őszi árpa állományok jelentős részében (de helyenként őszi búza is) megfigyelhetőek az élettani eredetű levélfoltosságok.

Ez kalászosok esetében komplex problémakört ölel fel, sokféle tényező okozhatja (pl.: időjárás, erős UV sugárzás, hirtelen felmelegedés. réz-cink-mangán relatív hiánya, nappalok-éjszakák közötti nagy hőmérsékletkülönbség, stb.). A látott foltosságok könnyen összekeverhetők pl.: a ramuláriás levélfoltosság, de akár hálózatos levélfoltosság tüneteivel is. Mivel jelenleg nem igazán csapadékos az időjárás, a kórokozók sem tudnak nagyobb terjedésbe kezdeni (lisztharmat megtalálható azért, ennek kell a legcsekélyebb mennyiségű nedvesség) célszerű a látott tüneteket más megközelítésből vizsgálni.

A foltok elhelyezkedése ez esetekben rendszerszerű, a levelek csúcsi részén jelentkeznek jellemzően. A keletkezett foltok idővel beszáradnak, csökkentve az asszimilációs felületet, ami termésveszteséghez vezet. Ezen levélfoltosságok tünetei enyhíthetők (de nem szüntethetők meg!), a várható terméscsökkenés jelentősen mérsékelhető a klórtalonil tartalmú Amistar Opti segítségével, melynek dózisa 1.5-2.5 l/ha.

Árpa levélfoltosság

Árpa levélfoltosság