Elatus Era – Prémium megoldás a kalászosok növénykórtani problémáira

Régóta ismert tény, hogy a növénytermesztés jellegzetesen időjárásnak kitett ágazat, illetve tevékenység. Sikerességét nagymértékben befolyásolja az ismert tényezőkön (táblaválasztás, fajta- vagy hibridválasztás, alkalmazott növényvédelem stb.) túl az adott évjáratban lehulló csapadék mennyisége és eloszlása. Az elmúlt évek tavaszi időjárása nagyfokú változékonyságot mutat. Egyaránt jellemző volt a csapadékmentes, aszályos időjárás vagy a hűvös, csapadékhiányos, kései fagyok által tarkított. A termesztés során jelentkező növénykórtani problémák mellett az időjárási anomáliákkal is meg kell küzdeniük a termelőknek, ehhez olyan gombaölő szer kell, ami a kórokozók elleni védelem mellett a növények élettani folyamatait is támogatja.

Megoldásként a Syngenta Kft. a fentebb említett időjárási kihívásokra megalkotta az Elatus Era gombaölő szert, amely a kalászos fungicid portfólióban kiemelt helyet foglal el. Az Elatus Era nemcsak egy gombaölő szer, hanem valódi segítség a stresszben lévő növényállománynak. Az SDHI hatóanyagok új generációját képviselő Solatenol (75g/l benzovindiflupyr) hatóanyaga egyrészt kiváló hatékonysággal rendelkezik a búza és árpa főbb levél- és kalászbetegségeivel szemben, mint a szeptóriás levélfoltosság, sárga rozsda, vörös rozsda (1. ábra), fahéjbarna levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság, törpe rozsda, ramuláriás levélfoltosság, másrészt a kezelt növényállomány élettani folyamataira is kedvezően hat.

1. ábra: balra kezeletlen vörösrozsdával fertőzött, jobbra egészséges Elatus Era-val kezelt őszi búza zászlóslevele kezelés után 4 héttel (SY magyarországi fejlesztői kísérlet, Boros Szilárd, 2021, T2 kezelés ideje: 2021.05.16.)

Fokozza a nitrogén felvételt, a fotoszintézis hatékonyságát, csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a növények vízgazdálkodását, emeli a várható terméshozamot. A kórokozó gombák légzési folyamataiba avatkozik be a mitokondrium II. komplexében az elektrontranszport gátlásán keresztül. A termék másik hatóanyaga a protiokonazol (150 g/l) - a triazolok csoportjába tartozó hatóanyag, a gombák ergoszterol bioszintézisét gátolja. A triazol csoport számos képviselője közül kiváló hatékonyságú kalászfuzáriózis, szeptóriás levélfoltosság, sárga rozsda, rinhospóriumos levélfoltosság és hálózatos levélfoltossággal szemben.

Javasolt növényvédelmi technológia:

• Levélbetegségek ellen preventíven, megelőző jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni 0,75 - 1 l/ha-os dózisban. Magas fertőzési nyomás esetében az 1l/ha-os dózis használata javasolt. Minőségjavító és termésnövelő tulajdonságát, valamint az egyes kórokozókkal szembeni tartamhatását felső dózisban való kijuttatásban érvényesíti a legjobban.
  • Kalászfuzáriózis ellen 0,8-1,0 l/ha dózisban, célzottan kalászhányás után, virágzás kezdetén kell kijuttatni a kalászok teljes permetléfedettségét biztosító fúvóka segítségével (pl. kettős-réses). Termésnövelő és minőségjavító hatása kalászvédelmi kezelés esetében is igazolt.

Egy tenyészidőszakban egy kezelés engedélyezett!

Összefoglalásként elmondhatjuk az előzőleg leírtak ismeretében, hogy az Elatus Era-val a Syngenta Kft. jelentős segítséget nyújt magyarországi kalászos gabonatermelő partnerei részére. A termék használata képes mérsékelni az időjárási anomáliákból eredő termésveszteségeket, kórokozók, betegségek elleni hatékonysága, valamint termésnövelő hatása kiemelkedő a piacon. Használata minden évjáratban megtérülő befektetést jelent.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek