Egyedülálló magasolajsavas napraforgó hibridek a Syngentától

Hír

Az  elmúlt években megugrott a kereslet a magasolajsavas napraforgó iránt. A piacvezető Syngenta - készülve a növekvő igényekre - olyan új, kiváló hibridekkel jelent meg a piacon, amelyek a szegmensben kiemelkedő termésmennyiséget és stabilitást kínálnak a gazdálkodók számára.

Az előrejelzések szerint a magasolajsavas napraforgó iránti igény továbbra is nagy lesz, világszerte rendkívüli módon nő a kereslet az élelmiszernövény iránt. Nem véletlen a magasolajsavas napraforgó olaj sikere, ugyanis a pálmaolajhoz képest tovább eltartható, magasabb a hőstabilitása. Az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek a fogyasztók számára. Hazánkban az elmúlt évi vetésterület több mint 20%-t tette ki a magasolajsavas napraforgó.

A Syngenta, mint a napraforgó szakértője a bizonyított és kedvelt napraforgó hibrid portfólióját jelentősen bővítette, összesen 6 magasolajsavas hibrid közül választhatnak a termelők:

A Syngenta magasolajsavas napraforgóinak termésszintje a hagyományos napraforgó szintjén vannak (1. és 2. grafikon - NÉBIH 2016 kisparcellás beállítások eredményei), ezért akárhogy is alakul a felvásárlási áruk, ez nagy eséllyel jövedelmező lesz a gazdák számára. A magasolajsavas napraforgók termesztésük során extra pénzügyi ráfordítást nem igényelnek, a gazdálkodóknak arra kell ügyelni, hogy a vetésnél, betakarításnál, szárításnál, illetve a raktározásnál kerüljék a hagyományos napraforgóval való keveredést. Ennek megfelelően a szántóföldön 100 méteres izolációs távolságot tartását javasolja a Syngenta.

Több mint 180 hektáron termesztett napraforgót 2016-ban a Somogy megyében gazdálkodó Jádi Zrt. Mint a hagyományosan szántóföldi - őszi árpa, repce, búza, kukorica és napraforgó - termesztéssel foglalkozó társaság elnök-vezérigazgatója, Szerényi Zoltán elmondta: az elmúlt évek legjobb eredményét érték el tavaly a Syngenta magasolajsavas fajtáival.

Négy éve tértünk át a környék gazdálkodóihoz hasonlóan a magasolajsavas napraforgó termesztésére. 2016-ban a Syngenta kínálatából a kiváló termőképességű közép-kései érésű clearfield Experto és a korai érésű clearfield Excellio hibrideket vetettük el, ezek mellett kísérleti jelleggel egy kisebb területen kipróbáltuk a közép-kései érésű clearfield plus Graciát. A földjeink adottságairól fontos elmondanom, hogy középkötött, 20 aranykorona minőségű vályogtalajon gazdálkodunk. A megfelelő talaj érdekében mindben évben kultivátorozunk, így történt idén is, a növény ezt meghálálja később. Ezután hatvanezres tőszámmal vetettünk, ebből 55-58 ezres termőtő alakult ki. Növényvédelmi oldalról hagyományos gyomirtást végeztünk, a Clearfieldet ebben az évben nem kellett használnunk. Műtrágyából 60 kilogramm káliumot, 54 kilogramm foszfort, valamint 90 kiló nitrogént juttattunk ki a földekre hektáronként. Ezen kívül a kétszer védekeztünk gombák és rovarok ellen.

Mint Szerényi Zoltán elmondta: a betakarított 3,5 tonna hektáronkénti termésátlagot az elmúlt évek legjobb eredményeként könyvelhetik el.

Nagyon örülünk ennek a szép eredménynek, sose legyen rosszabb. A Syngenta kínálatából biztosan új fajtákat is ki fogunk próbálni a jövőben. Nagyon fontos megemlíteném még a szakmai támogatást is, a vállalat felkészült szakembereihez régi és korrekt kapcsolat fűz. Számíthatok a tanácsaikra, legyen szó vetőmagról, vagy növényvédelemről.

A Dalmand Zrt. 8600 hektáros gazdálkodási területének tíz százalékán termett tavaly napraforgó. Tóth Szabolcs növénytermesztési ágazatvezetőtől megtudtuk: egy kaszatköri rendezvényen hívták fel a figyelmét a HO napraforgók jobb piaci árára, így 2007-től minden évben magas olajsavas napraforgókat termelnek.

Fertivel kezdtük, aztán tértünk át a Tuttira, 2016-ban pedig Tutti, Talento,  Experto és Excellio magasolajsavas hibriket is vetettünk. 2005-ös évben figyeltem fel a Syngenta Brio hibridjére, melyet 30 hektáron próbáltunk ki. Sokkal jobban tolerálta az esős évjáratot, mint a konkurens napraforgók. A következő évtől, és azóta is folyamatosan a napraforgó területünk 90 %-án Syngenta hibrideket termelünk.

Tóth Szabolcs szerint az 2016-os szezon nem tekinthető a Dalmand Zrt. esetében a napraforgó legjobb évének. A sok eső miatt a 4 tonnára várt termésátlag 3.6 tonna lett hektáronként.

Évente 700-900 hektár a gazdaságunk napraforgó területe, ezért szükséges a biztonságos termelés miatt több hibridre is támaszkodnunk. A Tutti, a Talento és Excellio mellett 2016-ban az Expertot is kipróbáltuk. A már jól ismert „syngentás” tulajdonságok: a magas termőképesség, a kiváló betegségtolerancia, a kiemelkedő olajtartalom ennél a hibridnél is rendben voltak. A területünk adottságai jók, döntő többségben csernozjom, barna erdőtalaj. A tápanyag-utánpótlásunk talajvizsgálatra alapozott, igyekszünk a növények minden igényét figyelembe venni. Tehát mindent megkap, amely az ideális fejlődéséhez és a magas terméshez szükséges.

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. Kartal térségében mintegy 4200 hektáron gazdálkodik. E terület jelentős részén klasszikus szántóföldi növények termesztésével és vetőmag-előállítással foglalkoznak. Mint Ködmön Szabolcs növénytermesztési üzemigazgató elmondta: éves szinten általában 600-800 hektáron termesztenek napraforgót, az elmúlt évben 815 hektáron vetették el. Ebből 300 hektáron termett magasolajasavas, a fennmaradó 515 hektárra pedig hagyományos napraforgó került a földbe.

A magasolajsavas hibridek közül az Expertot választottuk. Harmadik éve tértünk vissza ebben a szegmensbe, mert úgy gondoljuk, az új fejlesztésekkel jó eredményeket érhetünk el. Az Experto hibrideket 62 ezres tőszámmal vetettük, viszonylag jónak mondható csernozjom talajba, majd megfelelő mennyiségű műtrágyát kapott a terület, a szükséges mértékű növényvédelmi beavatkozást is elvégeztük. Két gombaölőszeres kezelést hajtottunk végre, szerintem ez nagyon fontos, a növény meghálálja a kezelést. Az Experto nagyon érdekes hibrid, szemrevételezve ugyanis nem látszik rajta, hogy mekkora terméspotenciál van benne. Nem is gondolná az ember, hogy 4 tonna termésre képes. Tehát mindenképpen ki kell emelnem a pozitív fajsúlykülönbséget, a magasabb olajtartalmat.

1. grafikon

NÉBIH IMI középérésű csoport 2016

2. grafikon

NÉBIH CLHA Plus korai kezelt csoport 2016