You are here

Egy lépéssel a csúcs felé – A Syngenta napraforgó gyomirtási technológiai ajánlata 2020-ban

Hír
2020.02.21.

A 2019-es év ismét rekordterméssel örvendeztette meg a napraforgó termesztőket, amely sok tényező szerencsés együtt állásának köszönhető. Ahhoz, hogy a hibridjeinkben rejlő terméspotenciált a lehető legjobban ki tudjuk használni a jövőben is odafigyelésre és a termesztéstechnológia finomhangolására van szükség. A termésmaximalizáláshoz vezető lépcső egyik jelentős foka a növényvédelemben rejlik, ezen belül pedig a hatékony és a lehető legszelektívebb gyomszabályozás kardinális kérdés.

A napraforgó gyomirtása már az előveteményben, illetve amennyiben kalászos után tervezünk napraforgót vetni, annak tarlóján kezdődik. Az előveteményben alkalmazott gyomirtó szerek közül olyat kell választani, amely a későbbiekben nem okoz problémát a napraforgó kelésében, annak zavartalan fejlődését nem akadályozza.

A kalászos elővetemény tarlóján, különösen, ha a terület évelő gyomokkal fertőzött (pl.: mezei acat, fenyércirok) a glifozát hatóanyaggal végzett tarlókezelés elengedhetetlen. A Medallon Premium 2,0 - 6 ,0 l/ha dózisban (évelő gyomok ellen a magasabb dózis használata szükséges) tökéletes megoldást kínál, csökkentve ezáltal a következő évben a gyomosodás mértékét. Így kompromisszumok nélkül nyugodtan tervezhetünk akár hagyományos gyomirtású, akár herbicidtoleráns hibriddel.

A napraforgó gyomirtásának következő és kihagyhatatlan lépése a pre-emergensen végzett gyomszabályozás, a minél korábbi gyomkonkurencia kikapcsolása. A talaj szervesanyag tartalmához igazított szerválasztással a lehető legszelektívebb, de hatékony kezelést érhetünk el. A Gardoprim Plus Gold (4,0 l/ha) a 1,5%-nál magasabb szervesanyag tartalmú talajon a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen vethető be, ha a terület magról kelő egyszikűekkel erősen fertőzött, akkor a Dual Gold 960EC 0,25 l/ha dózisával a kezelés kiegészíthető. Ennél alacsonyabb szervesanyag tartalom esetén a Dual Gold 960EC önmagában 1,4 – 1,6 l/ha dózisban a magról kelő egyszikű gyomok ellen jelenthet megoldást. Megfelelő bemosó csapadék esetén akár betakarításig gyommentes állományt érhetünk el. A Gardoprim Plus Gold és a Dual Gold 960 EC engedélyokirata is módosult, így a vetéssel egymenetben, sávban történő pre-emergens gyomirtásra is használhatók.

Clearfield® hibridekben az alapgyomirtáson túl, állománykezelésre a Listego* gyomirtó szer 1,0 – 1,2 l/ha) alkalmazható. Az imazamox hatóanyagra a legtöbb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövény érzékeny, fontos azonban, hogy az egyszikűek maximum 3, míg a kétszikűek 4 leveles fejlettségi állapotban a legérzékenyebbek a készítményre. A kezelés pontos időzítése a hatékonyságot jelentősen befolyásolja.

Clearfield Plus® technológia esetén állománykezelésre a Listego Plus** (1,2 – 2,0 l/ha) vethető be. Adjuváns rendszerének köszönhetően a túlfejlett vagy erősebb viaszréteggel borított gyomnövények ellen is hatásosabb, de a gyomnövények fejlettségi állapotához igazított kezelés így is létfontosságú a lehető legjobb hatékonyság eléréséhez, valamint az engedélyezett legmagasabb dózis alkalmazása javasolt. Erős magról kelő kétszikű fertőzés esetén (pl. szerbtövis) érdemes a Clerfiled Plus® hibridek termesztése a hozzá kapcsolódó gyomirtási technológia alkalmazásával.

Előfordulhat, hogy a területünk évelő kétszikűekkel (pl. mezei acat) fertőzött és az előveteményben vagy tarlóján a védekezést nem lehetett kivitelezni, ebben az esetben az Express® toleráns hibridek termesztése jelenthet megoldást. Az alapgyomirtás mellett így állományban az új Fluence®*** gyomirtó szerrel (kizárólag Express® toleráns hibridekben) tudunk védekezni akár a magról kelő, akár az évelő kétszikű gyomok ellen. Mezei acat fertőzéskor az egyszeri 45 g/ha dózisban, míg elhúzódó gyomkelés (pl. parlagfű) esetén az osztott kezelés alkalmazása a célszerűbb. Ebben az esetben a dózisa 22,5 g/ha Fluence® kétszeri kijuttatással (a kezelések között 7-14 napos különbséggel). A permetléhez minden esetben Trend® 90 tapadásfokozó hozzáadása szükséges 0,1% töménységben. A fitotoxicitás elkerülése érdekében más gyomirtószerekkel történő együttes kijuttatása nem javasolt.

Hazánkban is egyre több helyen jelent gondot az évelő egyszikűek (pl: fenyércirok, tarackbúza) okozta gyomosodás. Kétszikű kultúra lévén a napraforgóban egyszerű az egyszikű gyomok ellen védekezni, speciális egyszikűirtó készítményekkel. A Syngenta termékpalettáján a Leopard 5EC**** szelektív egyszikű készítmény áll rendelkezésünkre. Dózisát az adott célgyom határozza meg, de erőteljes gyomnyomás, illetve fejlettebb gyomok ellen az engedélyezett magasabb dózis használata szükséges, továbbá a tökéletes hatás érdekében a permetléhez nem ionos tapadásfokozó adagolása javasolt. Más gyomirtó szerekkel történő együttes kijuttatása tilos a fitotoxikus tünetek elkerülése érdekében.

Betakarítás előtti gyomirtásra és érésgyorsításra a Medallon Premium nyújt megoldást (vetőmag előállítást és étkezési napraforgót kivéve). A kaszatok 20-30%-os nedvességtartalmánál kijuttatva a betakarítás 14 nap múlva elkezdhető. A permetléhez minden esetben elsodródás gátló adalékanyag hozzáadása szükséges.

Bízva a termelők szakértelmében és eltökéltségében, továbbá az időjárás kegyességében reméljük, hogy az idei évben is ezzel a lépéssel is egyre közelebb kerülhetünk a maximális napraforgó termés eléréséhez, és egy újabb rekord felállításához.

Napraforgó növényvédelme - 2020
1 A Leopard 5 EC az Adama Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve.
2 Csak imidazolinon ellenálló, Clearfield® fajtákban használható fel. A Listego azonos a Pulsar 40 SL, 04.2/1380-1/2013. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó permetezőszerrel.
3 Kizárólag CLHA Plus gént tartalmazó napraforgóban alkalmazható (Clearfield®Plus). A Listego Plus azonos a Pulsar Plus, 04.2/10624-1/2015. NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
4 A Fluence azonos az EXPRESS 50 SX 534/2006 NÉBIH számon engedélyezett gyomirtó szerrel.
5 Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.
6 A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!
7 Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.
Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkén található használati utasítást!

Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.