You are here

Csúcsgenetika az Express® technológiában is - SUMAN HTS

Hír
2020.01.09.
Csúcsgenetika az Express® technológiában is - SUMAN HTS

A Syngenta az idei évben az Express® toleráns szegmensét újítja meg a Suman HTS hibriddel, mely a méltán elismert NK Kondi hibridünk Express® toleráns változata.

A cikkben bemutatott hibrid rendkívül magas terméspotenciállal rendelkezik, melyre az egyik legjobb példa, hogy a tavalyi évben (2019), az IKR kísérleti hálózatában, 38 hibrid közül a második helyen végzett. Ezt az eredményt csupán az SY Bacardi CLP hibridünk tudta felülmúlni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Suman HTS hibridünk érte el a legmagasabb termést az Express® toleráns hibridek között (1. ábra).

2019-es IKR kísérletek eredményei (7 helyszín: Nagyigmánd, Vasszécseny, Nádudvar, Öcsöd, Jászboldogháza, Alsódobsza, Debrecen, 38 hibrid)
1. ábra: 2019-es IKR kísérletek eredményei (7 helyszín: Nagyigmánd, Vasszécseny, Nádudvar, Öcsöd, Jászboldogháza, Alsódobsza, Debrecen, 38 hibrid)

A Suman HTS a legújabb közép-korai hibrid a linolsavas, Express® toleráns szegmensben. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A NÉBIH kísérleteiben, első évében (2018) 2,9%-al múlta felül a saját éréscsoportjának átlag termését. A legfrissebb NÉBIH eredmények szerint, terméspotenciálját tekintve, a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül, a legmagasabb termőképességű (2. ábra).

NÉBIH kísérletek 2019, SU középérésű kezelt csoport
*Suman HTS
2. ábra: NÉBIH kísérletek 2019, SU középérésű kezelt csoport

Ezerkaszat tömege rendkívül magas (76,5 g, NÉBIH 2018). Peronoszpóra ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfolióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpóra rasszal szemben toleráns. Viszonylag magas (185 cm, NÉBIH 2018), ezért túlsűrítése, az ideálisnál magasabb vetőmagnormával történő vetése, nem javasolt. A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, mely a magyarországi körülmények között az ország teljes területén védettséget biztosít a parazitával szemben. Teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, ami specifikus genetikai ellenállóságot biztosít az eddig világszinten ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

Jellemzők:

Terméspotenciál:kiváló
Olajtartalom:kiváló
Gyomirtási rendszer:Express® toleráns
Érésidő:közép-korai
Ajánlott termőtőszám:50-54000 tő/ha
SzádorrezisztenciaA-E rasszig
Peronoszpóra ellenállóság:eddig azonosított összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló (M9)
Magasság:magas (Neománál 20 cm-el magasabb)
Tányérállás:félig bókoló

A hibrid kiemelkedő terméspotenciálja okán intenzív körülmények között rekordtermésre képes. Biztonsággal termelhető Magyarország összes napraforgó termesztési régiójában, kimondottan javasolt azokon a területeken, ahol az újonnan meglelt (2017) és leírt 724-es peronoszpóra patotípus jelen van és károsít. Ezenfelül azokon a területeken is javasoljuk termeszteni, ahol a rövid napraforgó vetésforgó miatt az új peronoszpóra patotípusok kialakulásának veszélye nagy.

® Az FMC bejegyzett védjegye

Dr. Szűcs Péter
technológia szakértő