Contivo™ 2.0- megújuló szolgáltatások

Hír

2014-ben indult a Syngenta innovatív együttműködése a hazai gazdálkodókkal. A  Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztő programhoz az elmúlt 3 évben több mint 150 termelő csatlakozott és a közel 120 ezer hektáron nyújt szakmai támogatást partnereinknek. A program célja, hogy az  üzem  működését javítsa,  termesztéstechnológiáját évről-évre magasabb szintre emelje és  a hektáronkénti jövedelmet az adott év gazdasági és környezeti tényezőinek megfelelően növelje. A program motorját jelentő szaktanácsadóink  szakmai tapasztalata és innovatív gondolkodása komoly alapot jelent a közös munkának.

Tudásbázisunk

A Syngenta  eltökélt volt abban is, hogy a  Contivo™ program  által képviselt termesztéstechnológiai javaslatok biztos szakmai alapokon és kísérleteken nyugodjanak. Ennek érdekében az ország több pontján építettünk fel kísérleti állomásokat, amelyek célja az hogy az általunk javasolt technológiák eredményességét vizsgálják. Ezeket a több 10 hektáros kísérleti parcellákon mértük össze a Contivo™  technológiát (kímélő talajművelés, okszerű tápanyagutánánpótlás  és növényvédelem)  a környeken a gazdák által használt szántóföldi technológiák eredményességével. 3  év adatait összesítve elmondható, hogy a Contivo™ technológia több mint 15 millió forintos többletjövedelmet jelenthet egy 700 hektáros gazdaság számára évről-évre.

Amiért fejlesztünk-precíziós szolgáltatások

Az elmúlt években a  technológia fejlődés gyorsulása és a termelőink fejlesztési céljai sarkaltak arra, hogy új növénytermesztési irányzatokat szolgáltatásokat vezzessünk be a Contivo™ programban résztvevők, és a jövőbeni partnereink számára.

A növénytermesztési technológiák fejlődése elválaszthatatlan  a szakemberek gondolkodásának evolúciójától. Első lépésként mindig üzem szinten gondolkodunk, majd következő állomásként növényfaj szinte próbáljuk megkülönböztetni a termelt növények igényeit.

A Contivo™ programmal az elmúlt időszakban táblaszintű javaslatokat adtunk a termelőniknek, annak érdekében hogy a növények igényeit jobban ki tudjuk elégíteni. Viszont láttuk azt, hogy a gépi háttér és a  számítástechnikai infrastruktúra fejlődése lehetőséget ad arra, hogy egy szinttel előrébb lépjünk, táblán belül differenciáltan tudjunk gondolkodni és cselekedni.

A Syngenta magyaroszági  fejlesztési csapatának precíziós növénytermesztési kísérletei egészen  2008-ig nyúlnak vissza. Az akkoriban rendelkezésre álló gépi hátterére alapozva,    és a technológia úttörőivel- szolgáltatóival és a gazdálkodókkal- együttműködve állítottunk be  differenciált  tőszám és változó dózisú növényvédelmi kísérleteket. Az elmúlt két évben komoly üzletfejlesztési munka zajlott annak érdekében, hogy felmérjük a termelőink igényeit, megismerjük a piac nyújtotta lehetőségeket. Egyértelmű volt, hogy a technológia előrehaladásának nem a rendelkezésre álló modern, gépi infrastruktúra vet gátat, hanem az agronómiai tudás és a szakmai szolgáltatás hiánya. Ez alapján döntöttünk úgy, elnidítunk egy új szolgáltatást aminek az a célja,  hogy szakmai támogatást adjunk azoknak  a termelőkek aki táblán belül differenciáltan szeretnének műtrágyát (kálium, foszfor és nitrogén), vetőmagot és növényvédőszert kijuttatni. Ehhez teljeskörű szakmai szolgáltatás tudunk nyújtani. Az 2016-os  évben több referencia farmot állítottunk fel az ország területén, ahol elkezdtük a szakmai munkát egy olyan szakmai partnerrel, aki „márkafüggetlenül”  képes rendszerbe állítani a rendelkezésre álló gépeket,monitorokat és kijuttató eszközöket, kiküszöbölve a legnagyobb fejtörést  okozó kompatibilitási problémákat.

Agricon – a digitális növénytermesztés úttörője

A pontosan 20 éves múltra visszatekintő AgriCon Precision Farming GmbH napjainkban a digitális növénytermesztés egyik kulcsszereplője európai viszonylatban.  A cég 1997 óta segíti a mezőgazdasági üzemeket és gazdákat abban, hogy gépeiket, a rendelkezésre álló input anyagaikat és munkára szánt idejüket a lehető leghatékonyabban tudják kiaknázni. A JÓ döntések egy jövedelmező mezőgazdaságban létfontosságúak.

A németországi Jahna (Sachsen-tartomány) székhelyű, eredetileg családi vállalkozásból indult cég, mára több mint 60 alkalmazottal, Európa 12 országában van jelen. Egyedileg fejlesztett precíziós talajtápanyag-szolgáltatási rendszere elérte, majd 2016-ban meghaladta az egymillió hektárt. A hely-specifikus nitrogén utánpótlásra szolgáló YARA N-Sensor több mint 800 üzemben működik Európa szerte, melynek forgalmazásával és annak szakszerű használatával szintén az AgriCon foglalkozik.  

Peer Leithold, az AgriCon GmbH tulajdonosa következőképp vélekedik: „A digitalizálás korszaka lehetővé teszi számunkra, hogy többet „halljunk”, többet „lássunk” és ezzel a növénytermesztés fogalmát jobban megismerjük és megértsük. Így képesek vagyunk gyorsabban és pontosabban döntéseket hozni, mint az eddigi analóg világ nyújtotta lehetőségek. Sokkal nagyobb mezőgazdasági egységeket tudunk egyben minőségi kezelésben részesíteni, ezáltal minden négyzetméter optimális művelésben részesül. Egyszerűen fogalmazva: a digitalizált növénytermesztés a precíziós mezőgazdasági megoldásokat alkalmazó üzemmenedzsment rendszereknek egyfajta továbbfejlődése.”

A franchise rendszerben működő szegedi székhelyű Agricon Hungary Precision Farming Kft. 2015.január.27-én alakult. Magyarország mellett, Romániában és a Balkán országokban folytatott 2 éves tevékenységének köszönhetően, mára több mint 30000 hektáron honosította meg az AgriCon filozófián alapuló talajtápanyag visszapótlást. Ezen felül több üzemben takarít meg jelentős nitrogén mennyiségeket a YARA N-Sensor, növelve egyben a hozamok mennyiségét és minőségét.

Az AgriCon-nál dolgozó mezőgazdasági szakemberek és szerviz technikusok nemcsak bevezetik az üzemekbe a modern digitális növénytermesztési technológiát, de fontos szaktanácsokkal és segítséggel látják el azt, hogy személyre szabottan és a leghatékonyabban kerüljön gyakorlati kivitelezésre.

Az AgriCon célja az, hogy segítsen minden innovatív gondolkodású gazdaságot, hogy a már meglévő precíziós technológiára képes berendezéseit és erőforrásait a lehető leghatékonyabban tudja kiaknázni teljes gyártófüggetlenség mellett.