Cherokee - Teljes körű lomb- és kalászvédelem a gombabetegségek ellen

Hír

Az őszi búzát támadó kórokozók különböző mértékben csökkentik a termés mennyiségét, minőségét.

A gabonalisztharmat már korán megjelenik a növény felületén, legfeljebb 10-15% terméscsökkenést okoz. A levélfoltosságot okozó kórokozók a termés mennyiség akár 30-40%-át is képesek elvonni és jelentősen csökkentik az ezerszemtömeget is. Az utóbbi években elsősorban a szeptóriás betegségek károsítottak. Agresszív kórokozócsoport, kiemelt figyelmet érdemelnek. A levélrozsda, amennyiben elég idő áll a fertőzésére, elsősorban a zászlóslevél károsítása révén akár a termésátlag 40%-át tudja elvinni, ami a hektolitersúly csökkenésében is megmutatkozik. Ezen szempontokból a kalászfuzárium speciális helyet foglal el. Fertőzése során nagyon jelentős termés kiesést okozhat és a kórokozó által termelt mikotoxin a termény minőségét is leronthatja, eladhatatlanná válik. Az ellene való védekezés külön figyelmet és integrált megoldást igényel.

A Cherokee kedvező tulajdonságainak köszönhetően alkalmas mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzárium elleni hatékony védelemre.

A Cherokee három különböző, eltérő hatásmóddal rendelkező hatóanyagot tartalmaz. A benne lévő két triazol típusú hatóanyag a különböző gombabetegségek ellen eltérő hatékonyságúak, de a Cherokee-ban együtt, egymást kiegészítve a kórokozók széles köre ellen magas szintű hatékonyságot képvisel. A klortalonil más hatóanyag családba tartozik, eltérő ponton fejti ki hatását, a triazolokat támogatva nagyobb biztonságot nyújt a betegségek leküzdésében, és a rezisztencia törésben is fontos tényező.

A három hatóanyag eltérő mértékben jut be a növénybe, a kalászba. A ciprokonazol gyorsan felszívódik és gyorsan mozdul el, kijuttatás után rövid időn belül felveszi a harcot a betegségek ellen, ezért jó kuratív hatással rendelkezik. A propikonazol a növénybe jutás után lassan oszlik szét, megfontoltan teszi a dolgát. A klortalonil a növény felületén megtapadva védi a növényt a betegségek támadása ellen, preventív védelmet nyújt. Több ponton tapad a növény felületére, ezért kiváló esőállósággal rendelkezik. Így a három hatóanyag eltérő mozgásának köszönhetően a Cherokee-ban felerősödik a fuzárium, a levélbetegségek elleni hatás.

A Cherokee az egyetlen olyan kalászos fungicid, amelynek mindhárom hatóanyaga hatékony védelmet ad a kalászt támadó különböző fuzáriumfajok ellen.
A terméknek rendkívül jó az esőállóága, fél órával a kezelés után az eső már nem mossa le.
Mivel eltérőek a hatóanyagok ezért preventív és kuratív hatással is bír, így a már megjelent tüneteket is beszárítja, begyógyítja.

A Cherokee magas hatóanyag tartalma lehetőséget ad a különböző dózisok megválasztására, az eltérő termesztési szinteken, eltérő fertőzési szinteken való felhasználáshoz.

Felhasználási javaslat levélbetegségek ellen:

  • Ha alacsony a levélbetegségek fertőzési nyomása, költségtakarékos termesztési szinten: Cherokee 1,0-1,5 l/ha
  • Ha közepes a levélbetegségek fertőzési helyzete, átlagos termesztési szinten:Cherokee 1,5 l/ha
  • Ha magas a levélbetegségek fertőzési helyzete, átlagos és átlag feletti termesztési szinten: Cherokee 1,5-2,0 l/ha

Felhasználási javaslat kalászfuzárium ellen:

A kalászfuzárium, a mikotoxin szennyezés összetett kérdés, ezért a védekezés során átfogó, a termelés több elemére vonatkozó technológiát kell kidolgozni. Figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes elemek összeadódnak és ezáltal a mikotoxin tartalomra gyakorolt hatásuk megnő.

Kurtz György
Syngenta Kft.