You are here

Celest Top az őszi gabona védelmére

Hír
2016.05.30.

A sikeres gabonatermesztés alapfeltétele az ellenőrzött, csávázott vetőmag használata. Vannak olyan vetőmaggal terjedő, vagy csírafertőző gombabetegségek, amelyek ellen kizárólag vetőmag csávázással lehet védekezni.

De nemcsak gombabetegségektől védhetjük meg gabonánkat a vetőmag csávázásával, hanem a rovarkártevőktől is.

A hosszú, meleg ősszökkel és enyhébb telekkel az őszi gabonafélékben különös gondot okoznak a vírusokat terjesztő kabócák és levéltetvek. A vírusfertőzött növények sárgulnak,  gyengén fejlődnek, termésük lényegesen elmarad az egészséges növények termésétől. Erős vírusfertőzés esetében a gabona tavaszra úgy legyengülhet, hogy nem érdemes megtartani, kiszántásra is kerülhet.

A szívókártevők mellett még a klasszikus őszi gabonakártevők  is megjelenhetnek, mint például a fritlégy, a gabonalegyek és a gabonafutrinka lárvája. A korábbi vetéssel és a hosszú, enyhe őszök gyakoribbá válásával ezen kártevők jelentősége is megnőtt.

Hogyan lehet megvédeni az elvetett magot és a kelő növényt?

A megoldás egy kombinált, gombabetegeségek és rovarkártevők elleni csávázás. Ehhez nyújt segítséget a Syngenta a Celest Top készítményével. A Celest Top három hatóanyagot tartalmazó, széles hatásspektrumú gabona csávázószer.  
A fludioxonil kimagasló hatékonyságú a fuzárium fajok ellen, fontos elem a fuzárium elleni integrált védekezésben. Mind a magból, mind a talajból fertőző fuzáriumfajok ellen hatásos. A fuzáriumokon kívül, a hópenész (Microdochium nivale)  ellen is  biztos védelmet nyújt.  Ebben többet nyújt a csak fuzárium ellen hatásos triazol hatóanyagoknál.

A difenokonazol a triazolok csoportjába tartozik, felszívódó hatóanyag, nagyon jól szállítódik a növényben.Több  csírakori kórokozókval szemben nyújt védelmet. Egyedülálló hatóanyagként hatásos az őszibúza törpe kőüszög ellen (Tilletia controversa). A triazolok közül az egyik legszelektívebb csávázásra használt hatóanyag, nem okoz csírázásgátlást vagy lelasssult növekedést a gabonában.

A thiametoxam a neonikotinoidok családjába tartozó rovarölő szer, védi a magot a talajlakóktól és a kelő növényt a betelepülő szívókártevőktől. Felszívódó hatóanyag, a kelő növény gyökéren keresztül veszi fel. Csúcsirányba szállítódik, eljut a fejlődő levelekbe, az egész növény védett lesz. (1. ábra) Ez az ideális eloszlás a növényben magyarázza kiváló hatékonyságát a szívó kártevők ellen (levéltetvek, kabócák).

1. ábra Neonikotinoid hatóanyagok mozgása a növényben (radiográfos vizsgálat)

A rovarölő neonikotinoid hatóanyagok korlátozásával megnőtt a jelentősége azon kultúráknak, ahol még használhatóak neonikotinoidokat tartalmazó csávázó szerek. Jelenleg őszi kalászosokban, cukorrépában, burgonyában és egyes zöldségfélékben használhatóak neonikotinoid hatóanyagot tartalmazó csávázószerek.

Mely kultúrákban használható a Celest Top?

Őszi kalászosokban (búza, árpa, tritikále, rozs, zab)

Mennyi a Celest Top dózisa?

1,3 l/tonna dózisban használható maximum 200 kg/ha vetőmagmennyiség mellett, vagy 1,2 l/t dózisban 220 kg/ha vetőmagmennyiség esetében.

A Celest Top-al kezelt növények gyors és zavartalan kezdeti fejlődése kiegyenlítettebb állományt és a terméspotenciál jobb kihasználását eredményezi. A Celest Top biztosítja a zavartalan őszi fejlődést, a megerősödött állományt az átteleléshez. Ez az állomány képes tavasszal jól bokrosodni és magas termést hozni.

Horváth András
Szántóföldi technológiai szakértő

Kurtz György
Kampánymenedzser

Syngenta Kft.