Candidatus Phytoplasma vitis

Hír

Több helyen megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis 

A megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai által végzett felderítés alapján az országban több helyen (Csongrád, Békés, Heves, Borsod-Abaúj- Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Baranya, Bács-Kiskun, Somogy megye) megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L1-es, egyes megyékben az L2-es fokozatú lárvája. Hazánkban az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg a FD betegséget 2013-ban észlelték először. A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában közvetlenül a szőlő virágzása utáni időszakra esik.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A fitoplazmák molekuláris tulajdonságaik alapján különálló csoportot képeznek a növénykórokozók népes családjában. Rendkívül veszélyes kórokozók. A védekezés ellenük nehezen megoldható és közvetlen gyógymód a mai napig nem ismert. Lehetséges védekezési módszer a kórokozókat terjesztő vektorok kiiktatása. Jelenlegi ismereteink szerint a kórokozó terjesztéséért elsősorban a szőlőben található szívó kártevők felelősek. Ezen kártevők visszaszorításával lecsökkenthetjük a továbbterjedés kockázatát.

Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus)


Az egyik lehetséges fitoplazma vektort, az amerikai szőlőkabócát (Scaphoideus titanus) 2006-ban találták meg először Magyarországon. Monofág (egy tápnövényes) kártevő. Ragacsos sárgalappal előrejelezhető. 5 lárvastádiuma van, amely az év előrehaladtával folyamatosan jelenik meg. Az első három lárvastádium nem terjeszti még a Flavescence dorée kórokozóját, tehát ha ezeket a stádiumokat jelentősen gyérítjük, akkor lecsökkenthetjük a betegség terjedésének kockázatát. A védekezéseket elsősorban az 1. és 2. lárvastádium ellen kell kihegyeznünk. Az Actara SC hatóanyagának a tiametoxamnak köszönhetően kiváló hatékonysággal rendelkezik a kártevőre. Az egyik legkedvezőbb tulajdonsága a tartamhatás. A készítmény több mint 21 napig megfelelő védelmet biztosít a kártevővel szemben. 

Kiváló hatékonyságának köszönhetően az egyik legsikeresebb inszekticiddé vált világszerte. A Syngenta a jól ismert és bevált tiametoxám hatóanyagát a megszokott WG formuláció helyett a korszerűbb és felhasználást is megkönnyítő SC formulációval kínálja a termelők rendelkezésére. Az Actara SC az egyik legszélesebb körben és legtöbb kultúrában felhasználható felszívódó (szisztemikus) tulajdonságú inszekticid.