Calaris Professional csomag

Hír

Professzionális megoldás a kukorica gyomirtásában.

Hazánk gyomflórája az elmúlt évtizedekben jelentős átalakuláson ment keresztül, ami több tényező együttes hatásának következménye. Egyrészt az időjárás, másrészt a termesztéstechnológia megváltozása miatt. Számos esetben tapasztaljuk a szántóföldjeinken, hogy a korábbi klasszikusnak mondható gyomirtási szokásoktól eltérő, speciális módszerhez kell folyamodnunk. Néhány gyomfaj veszített fontosságából, míg más, sok esetben nehezen írtható, mélyről csírázó vagy évelő gyomnövény robbanásszerű borítást ért el, nehezítve ezzel a kukoricatermesztést. A gyomflóra megváltozásának következtében a gyomirtási szokások is megváltoztak. Az alapkezelések helyett egyre inkább a posztemergens állománykezelések felé billent a mérleg nyelve. Ez esetben a már kikelt és ismert gyomállomány ellen célzottan végezhető a gyomirtás,  emellett az egyre inkább kiszámíthatatlan tavaszi csapadék sem befolyásolja az eredményességet. Szakítanunk kell azonban a korábbi szokásainkkal, hiszen egy hatóanyagú, vagy azonos hatásmechanizmusú hatóanyag kombinációkkal nem érhető el a kívánt eredmény, továbbá kiszelektálódhatnak olyan gyomfajok is (például varjúmák, ugari szulákpohánka), melyek irtása a későbiekben csak költségesebb módszerekkel végezhető el. Évelő gyomok ellen pedig csak és kizárólag állományban tudunk védekezni.

Mindezek figyelembevételével meg kell fogalmaznunk, hogy milyen elvárásaink vannak egy kukorica gyomirtó szerrel szemben. A cél, hogy több, eltérő ponton ható hatóanyaggal, egymenetben tudjunk védekezni a magról kelő- és évelő egy- és kétszikű gyomok ellen, továbbá talajon keresztüli tartamhatással is  rendelkezzen mindaddig, amíg a kukorica természetes gyomelnyomó képessége érvényesül.

Calaris Professional gyomirtó szer csomag a megfogalmazott elvárásainknak maximálisan eleget tesz.

A csomag tartalma: 18,4 liter Calaris Pro + 2 liter Milagro 240, amely a dózistól függően   8-10 hektár gyomirtására elegendő.

Calaris Pro két hatóanyaga a mezotrion és terbutilazin egymás hatását segítve gyors, látványos levélen keresztüli hatást produkál a már kikelt gyomállományra. 1,8 l/ha, illetve erős gyomfertőzöttség mellett 2,3 liter/ha dózisban még a fejlettebb   gyomok ellen is megfelelő hatást biztosít. Erőteljes perzselő tulajdonságának köszönhetően a magról kelő egyszikűekre (kakaslábfű, muhar- és köles félék) is jó hatással rendelkezik. Az utóbbi évek szárazabb időjárása az évelő kétszikűek térnyerésében, mint például a mezei acat is jelentős szerepet játszott. A Calaris Pro mezei acat elleni hatékonysága szintén kiváló, perzselő tulajdonságának köszönhetően még a hormonhatású gyomirtó szereknek ellenálló acattal fertőzött területen is megfelelő védelmet biztosít.

A Calaris Pro elsődleges hatása a gyors, levélen keresztüli hatóanyag felvétel során bekövetkező fehéredés, majd száradás. A Calaris Pro nagy előnye más gyomirtó szerekkel szemben, hogy hatása még hűvös, csapadékos időben is gyors, hatáskifejtését a hőmérséklet kevésbé befolyásolja. Az állománykezelés után érkező csapadék a Calaris Pro hatóanyagait a gyökérzónába mossa, és ezáltal tartamhatással bír a magról kelő kétszikű gyomokra.

A Calaris Pro hatóanyagait a kukorica enzimatikus úton lebontja, így felhasználása rugalmas.  A csomagban lévő Milagro 240 a szokványos nikoszulfuron technológiának megfelelően  a Calaris Professional csomag használata a kukorica 7 leveles fejlettségéig javasolható.

A fenyércirok az ország számos pontján az egyik legjelentősebb kukorica gyomnövénnyé vált. Írtása nehézkes, és csak felszívódó hatóanyagok használatával lehet eredményes. Az évelő fenyércirok rizómája a talaj mélyebb rétegeiben akár összefüggő gyökértömeget is képezhet, melyet a munkagépekkel terjeszthetünk és így a fertőzés súlyosságát növelhetjük.. A Milagro 240 nikoszulfuron hatóanyaga felszívódik a gyomnövény talajban található szaporítóképleteibe is, ezáltal a rizómákat is elpusztítja. Fenyércirokkal fertőzött területen a Milagro 240 0,25 liter/ha dózisa javasolt a megengedett legmagasabb hektáronkénti nikoszulfuron hatóanyag kijuttatása miatt, az évelő fenyércirok 10-20 cm-es fejlettségénél.  A magról kelő egyszikűek 1-3 leveles  fejlettségekor, a gyökérváltás előtt a legérzékenyebbek, a Milagro 240 hatóanyagára.

A csomag tartalmazza az Eucarol Plus tapadásfokozó készítményt is, melyet 0,5 liter/ha dózisban javasolt alkalmazni a Calaris Professional használatakor. A gyomnövények a  a száraz meleg  időjárás  esetén, vastagabb viaszréteget fejlesztenek, ami a  hatóanyagok bejutása nehézkessé teszi . Ezt a viaszréteget fel kell oldani, segíteni kell a hatóanyagok növénybe jutását, ebben nagy szerepe van a tankkeverékbe adagolt nedvesítőszernek és a nitrogén műtrágyának. Bármilyen típusú nitrogén tartalmú műtrágya (ammónium nitrát, Nitrosol stb.) hatásfokozó lehet, segíthet a hatóanyagok gyomnövénybe való felszívódásában, fokozva ezáltal a készítmény hatékonyságát.

A jó herbicid hatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő permetlé fedettség, melyet a Calaris Professional esetén is 200 – 250 liter liter/ha permetlémennyiséggel érhetünk el. A permetlé mennyisége mellett a készítéséhez alkalmazott víz minősége is befolyásolható tényező lehet. A permetléhez adott 3-4 kg/ha ammónium nitrát a permetlé készítéséhez használt víz tulajdonságait is kedevezően befolyásolja, a hatóanyagok felszívódására gyakorolt, az előbbiekben említett pozitív tulajdonságai mellett.

A Calaris Professional csomag legfontosabb jellemzői:

  • Széles gyomirtási spektrum
  • Az évelő egyszikű gyomok(pl. a fenyércirok) elleni hatás
  • Az évelő kétszikű gyomok (pl. mezei acat) elleni hatás
  • Kiváló szelektivitás – a kukorica  7 leveles fejlettségéig használható
  • Gyors hatás a kint lévő gyomok ellen
  • Tartamhatás a magról kelő kétszikű gyomok ellen

Dr. Nagy Viktor
Szántóföldi technológiai szakértő