You are here

Calaris Pro - Felkészülve minden eshetőségre a kukorica gyomirtásában

Hír
2020.04.27.

Sok kérdést rejteget a tavasz, nehéz mindenre felkészülni. A kukorica rendkívül kitett, ugyanakkor stratégiailag fontos szántóföldi növényünk. Amennyiben a kezünkben van egy olyan gyomirtó szer, ami megbízható, kiszámítható, kiemelkedő hatékonyságú, rugalmas, akár tűzoltásra is alkalmas, akkor könnyebben tudunk reagálni a szezon gyomirtási kihívásaira.

A Calaris Pro az alábbi tulajdonságaival segíti a termelőket:

Széles gyomirtási spektrum – kukorica tábláinkon az esetek nagy részében egyszikű gyomnövények mellett megtalálhatóak az úgynevezett nehezen irtható kétszikűek is. A Calaris Pro a kukoricában előforduló hagyományos kétszikű gyomnövények mellett, mint pl. a libatopfélék, disznóparéjfélék, kiemelkedő hatású a nehezen irtható gyomfajok, pl. selyemmályva, parlagfű, csattanó maszlag, napraforgó árvakelés, vadkender, keserűfűfélék, fekete csucsor, vadrezeda, sőt, egyoldalú gyomirtó szer használat következtében kiszelektálódott varjúmák, egynyári szélfű, ugari szulákpohánka ellen is.

Erős levélen keresztüli hatása miatt jelentős hatással rendelkezik mezei acat ellen is, ennek köszönhető, hogy akár még erősen fertőzött területen is jó gyomirtást ad ez ellen a nehezen kontrollálható évelő ellen.

Megbízható tartamhatás – a második, illetve további kelési hullámok megfékezésére. A kukorica kezdeti fejlődése idején, kelésétől pár leveles koráig gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkezik, a sorok záródásáig a gyom és a kultúrnövény közötti közelharcban általában a gyom kerül ki győztesként, hiszen életrevalóbb, mind a vizet, mind a tápanyagokat gyorsabban veszi fel, mint a kukorica. Tartamhatással nem rendelkező szerrel kezelt táblákon  gyakran tapasztaljuk, hogy a leperzselt, elpusztult gyom-múmiák között már ott van az újabb gyomkelési hullám. A Calaris Pro hosszú tartamhatásának köszönhetően megbízható védelmet nyújt a kétszikűek újabb kelési hullámai ellen is.

Gyors hatás – A Calaris Pro gyors, perzselő hatásának köszönhetően néhány nap alatt elpusztítja a gyomnövényeket, lehetőséget teremtve ezzel a kukoricának zavartalanul fejlődni, energiáit a csőkezdemény differenciálódására fordítani, amivel visszafordíthatatlanul megalapozzuk a jó termést.

Maradékltalan szelektivitás A Calaris Pro hatóanyagait a kukorica enzimatikus úton lebontja, ezért szelektivitása a kukorica fejlettségétől független. Vetőmagelőállításban, csemegekukoricában és popcornban is nagy biztonsággal használható.

Rezisztenciatörő hatás – egyoldalú herbicidhasználat következtében láttunk már - a múltban is és napjainkban is - felmérhetetlen nehézségeket okozó rezisztens gyombiotípusok kialakítását. Nagyon fontos, önvédelmi feladatunk, hogy elkerüljük minden lehetséges eszközünkkel a rezisztencia kialakulását. Ennek nagyon egyszerű, ugyanakkor kitűnő eszköze különböző hatásmechanizmusú hatóanyagok együttes használata, gyári kombinációban, mint amilyen a Calaris Pro.

Évelő egyszikűek, pl. fenyércirok ellen kombinálható nikoszulfuron készítménnyel.

Felhasználási javaslat:

  • A készítményt a kukorica kelése után posztemergensen kell kijuttatni 2,3 l/ha dózisban.
  • A kijuttatási időpont megválasztásakor a gyomnövények fejlettsége az irányadó. A magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, az egyszikű gyomok 3-5 leveles fejlettségi állapotukban a legérzékenyebbek a készítményre.
  • A készítményhez minden esetben nedvesítőszer, FixPro hozzáadása szükséges.
  • Fenyércirokkal fertőzött területen a készítmény rugalmasan kombinálható Milagro 240-el (Calaris Professional csomag), ebben az esetben a dózis gazdaságosan 1,8 l/ha –ig csökkenthető.
  • A permetléhez adagolt 3-4 kg/ha ammóniumnitrát vagy más folyékony nitrogén tartalmú műtrágya hozzáadása segíti a felszívódást, ezáltal növeli a hatékonyságot.
  • A jó herbicid hatás előfeltétele a gyomnövények megfelelő permetléfedettsége. Kettős réses vagy kettős lapos sugarú szórófejek alkalmazásával (pl. Turbo Twin Jet) a permetléfedettség és ezáltal a biológiai hatékonyság jelentősen javítható.
  • A permetezésre 200-300 l/ha vízmennyiséget használjunk.
  • Egy tenyészidőszakban mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítménnyel csak egy kezelés végezhető.

 

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft
.