A burgonya növényvédelme könnyedén megoldható a Syngenta készítményeivel

Hír

A burgonya növényvédelme sajnos az utóbbi években korántsem egyszerűsödött, sőt a kártevőkben kialakuló ellenállóság és a hatóanyag kivonások csak tovább nehezítették. A Syngenta Kft. ezen körülmények között is igyekszik hatékony növényvédelmi megoldásokat biztosítani, így jelenleg egy közel teljes körűnek mondható technológiával rendelkezik ebben a kultúrában is.

A sikeres termesztés alapja a jó talaj előkészítés és a megfelelő gyomirtás. A talaj kártevő-mentesítésében a Force 1,5 G és a Nemathorin, a gyommentes talajfelszín kialakításában az Arcade nyújt kiváló segítséget. Két hatóanyagának köszönhetően (metribuzin, proszulfokarb) egy- és kétszikű gyomnövények széles köre ellen hat, még az olyan nehezen irtható gyomok ellen is kiváló, mint a ragadós galaj, vagy a fekete csucsor.

A burgonyatermelő egyik legnagyobb ellensége a burgonyabogár. Az ellene történő védekezéshez elérhető a kontakt, taglózó hatású Judo, továbbá az idén piacra kerül egy felszívódó hatóanyagú készítmény is, a Voliam. A benne található klórantraniliprol a rovarban bénulást okoz, ezen keresztül fejti ki a hatását.

A másik kulcsfontosságú pont a két fő gombás betegség elleni védelem, ugyanis burgonyavész mellett egyre nagyobb problémát okoz a burgonya alternáriás betegsége is. A két kórokozó biológiája jelentősen eltér, ezért abban az időszakban mikor fitoftóra és alternária is jelen lehet az állományban olyan készítmény ajánlott, ami mind a két kórokozó ellen egyszerre nyújt hatékony védelmet. Ilyen a Revus Top, ami a fitoftórára is ható mandipropamid hatóanyaga mellett difenokonazolt tartalmaz, ez jelenleg az egyik leghatékonyabb anyag az alternáriát okozó kórokozókkal szemben.