You are here

Box-R Pack - Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

Hír
2019.09.13.

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

A kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül, az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtó szer érzékenysége új kihívást jelentenek a gyomirtás tervezésében. Bizonyos területeken, elsősorban egyszikűekkel fertőzött táblákon elengedhetetlen az őszi gyomirtás.

Ma már nem csak a klasszikus nagy széltippan megjelenése jellemző, hanem más egyszikűek is komoly kihívást okoznak, mint a parlagi ecsetpázsit, perje félék. A jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint a tyúkhúr, árvacsalán, veronika félék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, fogékonyabbá válik az állomány a betegségekre, csökkentik a termést.

1.kép: rendkívül erős parlagi ecsetpázsit fertőzés kalászosban
1. kép: Rendkívül erős parlagi ecsetpázsit fertőzés kalászosban

2.kép: egynyári perje egyeduralkodása kalászosban
2. kép: Egynyári perje egyeduralkodása kalászosban

Szükség van egy olyan gyomirtó készítményre, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását, ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegségellenállósága, magasabb a termés.A Syngenta új őszi kalászos gyomirtó szer csomagja a Box-R Pack, ami az idei őszön már a termelők rendelkezésére áll. A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, kezelhető a vetésváltás. Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer + 50 g/ha Alliance Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 1-3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre. Levélen keresztüli hatásának köszönhetően elpusztítja a már kinn lévő gyomokat, gyökéren keresztüli hatásának köszönhetően pedig védelmet nyújt a később csírázók ellen. Miért javasoljuk a Box-R Pack használatát:

  • A vészjóslóan felszaporodó egyszikűek (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje) ellen kitűnő megoldás
  • Tél végén - kora tavasszal károsító gyomok (tyúkhúr, árvacsalán, veronika félék) ellen csak az őszi gyomirtás rendelkezik kellő hatékonysággal. A Box-R Pack nem csak azonnali megoldást kínál ezen fajok ellen, hanem hosszú tartamhatásának köszönhetően egész télen, kora tavasszal is zavartalanul fejlődhet a kultúrnövény a megbízható tartamhatásnak köszönhetően.
  • A korai vetés, alacsony tőszám terjedésével kiemelkedően fontossá válik a kalászosok őszi, minél korábbi gyommentesítése. Box-R Pack használatával jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, zavartalan fejlődés, magasabb termés érhető el
  • Őszi gyomirtással elkerülhetőek a tavaszi munkacsúcsok

Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába. Próbálja ki Ön is bizalommal ezt az új hatóanyagot tartalmazó, hiánypótló, megbízható készítményt idén ősszel a kalászosa gyomirtására!

 3. kép: Kezeletlen kontroll: erősen gyomos őszi búza állomány, Kóka 2017.
3. kép: Kezeletlen kontroll: erősen gyomos őszi búza állomány, Kóka 2017.
4.kép: Box-R Pack kitűnő gyomirtó hatás az összes előforduló gyomfaj ellen, Kóka, 2017.
4. kép: Box-R Pack kitűnő gyomirtó hatás az összes előforduló gyomfaj ellen, Kóka, 2017.

Tóth Csantavéri Szilvia
Fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.