Biztonságosan magasabb termés!

Hír

Új Quilt Xcel gombaölő szer kukoricában kedvező élettani hatással

Az elmúlt évek időjárásának hektikussága nagyban rányomta bélyegét a mezőgazdasági termelésünkre. A szélsőséges körülmények a termesztett haszonnövényeink termásátlagait jelentősen befolyásolták, és talán a kukorica az a növényünk, amely hoszszú tavaszi-nyári kitettségénél fogva az időjárás változékonyságára a leginkább érzékeny. Fel kell készülnünk, hogy a jövőben a klímánkat még inkább a szélsőségek fogják jellemezni, egyre többször fogja a termelőket az aszály és a nyári forróság próbára tenni, valamint számítanunk kell a kártevők mellett a gombakórokozók egyre intenzívebb kártételére is. Kukorica termesztésünk technológiáját érdemes átgondolnunk, keresni azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a jövőben is eredményesen és jövedelmezően tudunk termeszteni. A biztonságos kukoricatermesztéshez bizonyos fokú szemléletváltásra van szükség. A szemléletváltás egyik lényegi eleme a kukorica átsegítése az aszály és hőség okozta stresszes időszakokon, a növény egészségét megőrző célzott növényvédelmi eljárásokkal is.

Quilt Xcel lehetőséget nyújt a kukorica termeszthetőségének biztonságosabbá tételéhez.

A Quilt Xcel takarmány-, csemege- és silókukoricában, továbbá kukorica vetőmag előállításban használható új, gombaölő készítmény, amely a szármegnyúlás időszakától (8-10 leveles állapot) a virágzásig használható 1 l/ha dózisban a vegetáció során egy alkalommal. Két felszívódó hatóanyagának (azoxistrobin és propikonazol) köszönhetően megfelelő preventív védelmet nyújt a kukorica helmintospóriumos levélfoltossága (H. turcicum) ellen. Gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait és jelentős mértékben hozzájárul a termés növeléséhez.

Az azoxistrobin hatóanyag transzlamináris mozgással bejut a levél szöveteibe, majd a xylemben történő csúcsirányú mozgásának következtében - a strobilurin származék hatóanyagok közül a leggyorsabban és leghatékonyabban - a kezelés helyétől távol is biztosítja a kezeletlen levélrészek védelmét (1. ábra). A teljes levélzetbe eljutva biztosítja a levelek egészségét és javítja a növény vízhasznosítási hatékonyságát, továbbá a szárazságtűrését. Az azoxistrobin a légzőnyílások záródását idézi elő, de ellentétben a környezeti stressz okozta sztómazáródással és az ebből adódó párolgás és fotoszintézis csökkenéssel szemben, jobban csökkenti a párologtatást, mint a fotoszintézis, ezáltal a növények vízhasznosítási hatékonysága és CO2 asszimilációja javul. Jelentős zöldítő hatással is rendelkezik, növeli a zöld levélfelületet, ami hatékonyabb nitrogén asszimilációt eredményez.

Az oxidatív stressz, mint például a szárazság, a légköri aszály és a forróság serkenti a szabad gyökök képződését a sejtekben. Az azoxistrobin megnöveli a növény antioxidáns szintjét, lelassítva ezzel a szuperoxid gyökök képződését, késleltetve ezáltal a sejtöregedést, fenntartja a növény juvenil állapotát. A fotoszintézis hatékonyságának növelésével és az öregedés késleltetésével meghosszabbítja a pollenszóródás időszakát, javítva ezzel a megtermékenyülést, majd később pedig a szemkitelítődést. Kitelt és nagyobb csövek (2. ábra), fajsúlyosabb szemek alakulnak ki, nő az ezerszemtömeg, javitja a szem-csutka arányt. Csemegekukoricában nagymértékű cukortartalom növekedést eredményez.

A Quilt Xcel a pozitív élettani hatásainak köszönhetően jelentősen tudja serkenteni a kukorica növekedését. Hatására erősebb gyökérzet fejlődik, így jobb lesz a növény víz- és tápanyaghasznosítása. A hatékonyabb fotoszintézis következtében erősebb és vastagabb szár fejlődik, a növény kevesebb keményítőt von el a szárból a szemkitelítődés időszakában (3. ábra). Az erős szár lehetővé teszi a hatékonyabb betakarítást, csökkenti a növények törését és a dőlést, ezáltal az aratáskori veszteséget.

A Quilt Xcel alkalmazása a szármegnyúlás idejétől, a kukorica 8-10 leveles állapotától egészen a virágzás időszakáig lehetséges, így a kijuttatása akár szántóföldi-, akár hidas permetezőgéppel megoldható. A szármegnyúlás idején történő permetezéssel megelőző jelleggel védekezhetünk a kukorica egyik legfontosabb levélfoltosságot okozó gombakórokozója ellen, illetve segíthetünk a növénynek az egyre inkább jellemzővé váló nyár eleji szárazság átvészelésében. A virágzáskori alkalmazással a légköri aszály okozta termésveszteség csökkenthető, hiszen meghosszabbítja a virágzás időszakát. A jobb pollenleadó és fogadó képességnek köszönhetően javul a megtermékenyülés.

Jól keverhető más készítményekkel, így különféle levéltrágyákkal vagy rovarölő szerekkel történő együttes használatra is alkalmas. A Quilt Xcel alkalmazása segíti a kukorica növényeket a szárazság, a hőség és a légköri aszály okozta stressz átvészelésén, ami a magasabb és jobb minőségű termés és a jövedelmezőbb kukoricatermesztés záloga (4. ábra).

Dr. Nagy Viktor
szántóföldi technológiai szakértő