You are here

Az őszi gyomkikapcsolás kulcskérdés a vízért folytatott versenyben

Hír
2022.08.10.
Az őszi gyomkikapcsolás kulcskérdés a vízért folytatott versenyben

Az őszi gyomirtás jelentősége kalászosokban újra fontos technológiai elemmé kezd válni. Az őszi gyomirtás az ország számos területén már így is fontos és az elmúlt évek gyomviszony változásai indokolttá is teszik ezen művelet elvégzését. Általánosan elmondhatjuk, hogy ott, ahol kipróbálták, és jó tapasztalatokat szereztek, nem fordulnak vissza…

Miért érdemes/javasolt ősszel gyomírtani a kalászosokat?

A jelenlegi időjárási szélsőségek miatt már nem csak a tápanyagokért, hanem már sajnos a vízért is versenyeznie kell a kultúrnövényeknek a gyomokkal. Egyre korábban és alacsonyabb csíraszámmal vetünk. Az új talajművelési és más technológiák előretörése okán a gyomviszonyok is megváltoztak az utóbbi pár évben. Például az egyszikűek felszaporodása soha nem látott mértéket kezd ölteni, illetve az egyéb gyomokkal konkuráló kalászos állomány nem tud megfelelően fejlődni, tehát már az ősszel determináljuk a rossz tavaszi kezdetet.

A tél végére minden műtrágyát megevett a gyom, indul a harc a vízért
A tél végére minden műtrágyát megevett a gyom, indul a harc a vízért

Az egyszikűekről: a kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül, az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, a forgatás nélküli művelés, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, egyes fajok megváltozott gyomirtó szer érzékenysége új kihívást jelentenek a gyomirtás tervezésében.

Vékony egércsenkesz majdnem mindent túlél
Vékony egércsenkesz majdnem mindent túlél

A szőnyeggyomokról: A jellemzően tél végén, nagyon kora tavasszal károsító kétszikűek ellen, mint a tyúkhúr, árvacsalán, árvácska, veronika-félék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, fogékonyabbá válik az állomány a betegségekre, csökkentik a termést.

A rozsnok nagyon kemény ellenfél
A rozsnok nagyon kemény ellenfél

Mit nyerünk, ha ősszel gyomírtjuk a kalászosokat?

  1. Korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön ki a télből az állomány ezáltal a stresszt jobban tűri.
  2. Tavaszi munkacsúcs, elsodródás, érzékeny szomszédos kultúra, pl. napraforgó fitotoxicitás, körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése.
  3. Rezisztencia megelőzés.
  4. Valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz.
  5. Termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek pár tonna termést.

Mire van szükségünk?

Kell egy olyan gyomirtó készítmény, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új, még nem nagy területen használt hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását, ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegségellenállósága, magasabb a termés.

Mi a Syngenta megoldása?

A Syngenta őszi kalászos gyomirtó szer csomagja a Box-R Pack pontosan megfelelő erre a feladatra.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, nincs utóvetemény korlátozás, ezáltal jól kezelhető a vetésváltás.

Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózis: 3,0 l/ha Boxer +50 g/ha Alliance

Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába.

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.