Az Ön napraforgó termése minden körülmények között biztonságban van?

Hír

Globális felmelegedés, extrém esőzés, enyhe tél, száraz nyár, növekvő gyomnyomás, korai rovarkártétel, szádor megjelenése Magyarországon – és még sorolhatnánk, hogy a hazai napraforgó termesztés milyen kihívásokkal nézett szembe az elmúlt években.

A megváltozott körülmények még inkább létfontosságúvá teszik a megbízható technológia használatát. A Clearfield®, mint ilyen, választ adhat az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás okozta problémákra, egyrészt a magas és megbízható terméspotenciállal bíró hibrideknek, valamint az állományban kijuttatható növényvédőszernek köszönhetően.

Biztonság, rugalmasság, magas termés. Ez a Clearfield technológia.


Az alapkezelést követően van még egy lehetőség. 
A Clearfield® technológiával a termelés biztonságosabb, hiszen használatával lehetővé válik az egy- és kétszikű gyomok elleni szelektív, védekezés, amikor arra szükség van. Az alapkezeléseket követően - ha a gyomviszonyok szükségessé teszik - a technológia lehetőséget nyújt a posztemergens gyomirtó szer kijuttatására. 
Megbízható védelmet nyújt a napraforgó legfontosabb kétszikű (többek között a szerbtövis, a parlagfű, a csattanó maszlag, vagy az árvakelésű napraforgó), illetve számos magról kelő egyszikű (pl. a vadköles, a kakaslábfű) ellen és más gyomnövénnyel szemben. Fontos megemlíteni, hogy a már Magyarországon is megjelent gyomparazita, a szádor ellen is megoldást kínál.

Hatósági büntetés, akár 5 millió forintig. Megéri? 
A Földművelésügyi Minisztérium közlése szerint a földhasználó és a földtulajdonos köteles kül- és belterületen is az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet a bírság. A Clearfield® technológia elemeként, posztemergensen kijuttatható Listego az egyik leghatékonyabb megoldás a parlagfű elleni küzdelemben.

A szádor 50-100%-os terméskiesést is okozhat. 
A szádorral fertőzött területeken a terméskiesés elérheti az 50-100%-ot, ezért kiemelten fontos, hogy ezt az agresszív és igen gyorsan mutálódó gyomparazitát a lehető legnagyobb mértékben gyérítsük. A Syngenta egyértelmű javaslata a több ponton való védekezés: a szádor rezisztens Clearfield® napraforgó hibrid vetése és a fitotoxicitást nem okozó posztemergens gyomírtó, a Listego használata, vagyis a Clearfield® technológia lehet a megoldás erre.

A herbicid toleráns árvakeléseket kezelni kell. 
A herbicid toleráns technológiák előretörésével egyre fontosabb szerepet kap a fenntartható vetésszerkezet kérdése is. A Syngenta évek óta figyelemmel kíséri ezt, és megállapította, hogy a herbicid toleráns napraforgók árvakelésükben is hordozzák ezt a tulajdonságukat, tehát herbicid toleráns gyomnövényként viselkednek. A jó hír, hogy van megoldás. 2014-ben kifejezetten a napraforgó árvakelések herbicid érzékenységének vizsgálatára beállított kísérleteink azt bizonyították, hogy a Magyarországon legelterjedtebben használt kalászos és kukorica herbicidekkel (szulfonilureák), hatékonyan irthatóak a Clearfield® napraforgó hibridek árvakelései. Így az ezen technológiába tartozó napraforgókat bátran beilleszthetjük a vetésszerkezet megtervezésekor, a köztes kultúrákban a megfelelő növényvédőszert használva nem okoznak gondot az esetlegesen újra hajtó hibridek. (Pontos részletekért és az egyes kultúrákban használható növényvédőszerekkel kapcsolatban keresse bizalommal területi képviselőinket!)

Kiemelkedő terméspotenciál, stabilan. 
A Clearfield® technológia nem csak a növényvédelemben hozott forradalmat, hiszen a termelők számára a legfontosabbat, a magas termésmennyiséget nem csak a gyomnyomás csökkentése adja. A Syngenta évek óta tartó nemesítői munkájának eredménye, hogy a Clearfield® hibridek terméshozamukban meghaladják a hagyományos gyomirtású hibridekét. Ezzel teljes a kép, minden feltétel adott a biztos és magas terméshez.

A Syngenta kiemelt Clearfield hibrid ajánlata 2015-ben:

NK Adagio - Szárazságban is biztonságban 
A tendenciálisan egyre szárazabb, aszályosabb évjáratok megjelenése indokolta az NK Adagio imidazolinon rezisztens középérésű hibrid bevezetését. Terméspotenciálja kiemelkedő aszályos évjáratokban, köszönhetően vegetatív felépítésének és hosszabb tenyészidejének.

NK Alego - A gyomokat csak hírből ismeri 
Rendkívül jó összkórtani tulajdonságokkal rendelkezik, a Sclerotinia sclerotiorum talajból történő fertőzéssel szemben kimagasló toleranciával bír. Termesztése az ország valamennyi termelési régiójában javasolt, azonban ott válik igazán versenyképessé, ahol a rövid vetésforgó, vagy a kórokozóknak kedvező évjárat miatt kialakult veszélyes szár- és tányérbetegségek miatt, más napraforgó hibrid termesztése gazdaságtalanná válik.

2014-ben közel 300 000 hektáron termesztettek Clearfield® technológiájú napraforgót, nagy sikerrel. Röviden összefoglalva elmondható, hogy az elmúlt évek dinamikus növekedése bizonyította, hogy a Clearfield® technológia a megoldás a tervezhető növénytermesztés megvalósításához.

Veres Gabriella, Napraforgó termékmenedzser
Dr. Szűcs Péter, Szántóföldi technológus
Syngenta Kft.