Az évjárat jelentősen befolyásolja az alma növényvédelmét

Hír
Az évjárat jelentősen befolyásolja az alma növényvédelmét

Gyakran emlegetjük szakmai beszélgetéseken egy-egy kultúra növény-egészségügyi helyzetével kapcsolatban, az évjárati hatás döntő jelentőségét. A 2020-as szezon, aminek nagy része még előttünk van szintén tartogat kihívásokat, az eddigiek ismeretében.

Az évjárati hatás almában is jelentkezett 2019-ben.

Túlzás azt mondani, hogy más, termesztett növényeink esetében, előzetesen is jól fel tudunk készülni a növényvédelmi beavatkozások többségére (gyomirtás, talajfertőtlenítés, állomány védelem, stb.), de van benne valami. A kertészeti védekezési stratégia viszont, gyakran szembesül azzal, hogy az évjárat a megszokott /bejáratott technológiát felülírja. Mondható, hogy növény-egészségügyi szempontból a sikert annak felismerése támogatja, hogy miben térnek el az évjáratok.

A korai védekezések, az előző vegetációk rossz emlékei miatt, inkább voltak kártevőkre (vértetű, pajzstetű, atka) irányulók. A száraz tavasz, illetve a kisugárzó fagy okozta, előre látható terméskilátások, inkább gyengítették a technológiai fegyelmet, szélsőséges esetekben magára hagyva az ültetvényeket. Ennek káros következményével szembesülünk a jövőben.

A levéltetű fajok általában lekövetik az időjárás számukra kedvező/kedvezőtlen változását. A vegetáció száraz időszaka nem segít, de egy hosszan tartó párás időszak kedvez a hirtelen gyors felszaporodásnak. A Syngenta ajánlatában a Judo gyári kombinációt javasoljuk levéltetvek és egyéb szívó kártevők ellen.

A két jelentősebb takácsatka faj (piros-gyümölcsfa takácsatka, közönséges takácsatka) populációja is az időjárási körülményektől függ. A 2019-es márciusi fagy hatása nem okozott látható károsodást a populációkban, inkább a „hűvösebb” koranyár csökkentheti jelentős felszaporodás lehetőségét. Azon ültetvényekben ahol a takácsatka jelentősen felszaporodott egy Vertimec Pro-s vagy Voliam Targo-s kezelés jelentősen visszaszorította a jelenlétüket.

A gyümölcsmolyok legjelentősebb faja az utóbbi években, az almamoly. Már szinte megszokott, hogy rajzása a virágzástól kezdődik és nyár végéig tart, a klasszikus két nemzedék összemosódik, és konzekvensen jelen van a gyümölcsösökben. Az almamoly fejlődési sajátossága, hogy a fertőzött almából (ami egyébként lehullik) a lárvák telelés céljából kimászva, védett telelő helyett keresnek (fakéreg, göngyöleg, stb) és ott diapauzálnak tavaszi bábozódásukig. Az előzmények okán az áttelelést tömegesnek tekinthettük, enyhe túlzással az utóbbi idők egyik legnagyobb imágó rajzásával szembesülhettünk a virágzás időszakában. Ezért az előrejelzés fontossága nem elhanyagolható kérdés.

Az ország egyes termőkörzeteiben évekkel ezelőtt meghatározó sodrómoly fajok (ideértve az almailoncát is) mennyisége jelentős mértékben lecsökkent, szinte eltűntek a kártevő faunából. A Syngenta ajánlatában a molykártevők ellen számos készítményt találunk. A molyok első nemzedéke ellen kiváló választás az Insegar. A molyok elleni hatékonysága mellet érdemes megemlíteni, a kaliforniai pajzstetű elleni jó mellékhatását. Az egyszeri teljes dózisú (600 g/ha) és egy alacsonyabb dózisú második kezelés akár egy hónapos hatástartamot biztosít.

A molykártevő elleni további védekezésekhez kiváló készítmény a Voliam Targo. A Voliam Targo gyári kombináció lehetővé teszi, hogy a moly és atka kártevők ellen egy készítménnyel tudunk védekezni. A két hatóanyag a klórantraniliprol és az abamectin a két kártevő csoport ellen kiváló hatékonysággal bír.

Cégünk, a Syngenta Kft. kínálatában új készítményként jelent meg 2019-ben az Affirm Opti. A molyspecialista hatóanyag az emamektin-benzoát, új kifejezetten az ültetvényekre kifejlesztett formulációja, ami hosszú hatástartamot és kiemelkedő hatékonyságot biztosít.

A vértetű helyzet kezelése, a termelők jó döntésén és az ehhez szükséges információk birtoklásán múlik. Bátor kijelentés az egyébként más kártevők áttelelő alakjai ellen hatásos bárminemű lemosó permetezésnek, jelentős hatékonyságot tulajdonítani. Jól működő hatóanyagok, mint például pirimicarb mértéktartó használatára épülhet a jó védekezési stratégia.

A lemosó permetezések (olaj) jelentősége a helyben, nyitottan telelő fajok (pajzstetű, levéltetvek, ill. egyes atkák) áttelelő alakjai ellen hatásosak. Viszont a gyökérnyakon, talajban diapauzálók ilyen úton nem érhetők el (vértetű, bizonyos atkafajok).

A lemosó permetezések indítéka jobbára a kaliforniai pajzstetű. A hatékonyságtól függetlenül, az évközi kezelések mikéntje „kemény dió”.

Ismét túl vagyunk egy szezonon. Szakmai szempontból nem megerőltető, de tanulságos évjárat volt.

Almamoly tünete a gyümölcsön