You are here

Az egészséges zöldség fontos akár otthon termesztjük, akár piacon találkozunk vele

Hír
2021.02.19.

Az egészséges, és hatóanyagtól mentes zöldség ma már elvárás a kereskedelmi láncoktól, és a fogyasztóktól egyaránt. A zöldségkultúrákat sokféle betegség és károsító támadhatja, ezért a szakértelem, és a megfelelő technológiai alkalmazás biztosítja az első mondatban leírtakat.

A Syngenta, mint nemzetközi vállalat már évek óta jelen van a zöldség ágazatban. Számos kiváló zöldségfajta van a magyar piacon, amiről sokszor nem is tudjuk, hogy melyik nemesítő házból származik. Cégünk, a Syngenta Kft. 2020-ban úgy döntött, hogy a zöldségek növényvédelemben jártas területi kollégákkal bővíti a csapatát. A vetőmag üzletággal együttműködve és a szinergiákat kihasználva bízhatunk benne, hogy hosszútávon a zöldségtermesztők első gondolata lesz a Syngenta, ha növényvédelemről vagy zöldség vetőmagról beszélünk.

Kuti Kamilla és Mádi Zsolt
Kuti Kamilla és Mádi Zsolt

A számos kihívásra fontos, hogy új megoldásokat hozzon egy kutató fejlesztő cég. Ezek közül most csak egy újdonságot szeretnék kiemelni. A Force Evo-t, ami 2021-ben többek között burgonyában és csemegekukoricában is felhasználható lesz.

A Force Evo granulátum típusú talajfertőtlenítő egyben tartalmazza a talajlakó kártevők elleni rovarölő szer hatóanyagot, (teflutrin) és a kukorica kezdeti fejlődéséhez szükséges nitrogén, foszfor és cink tápanyagokat (Hatóanyag tartalom: 5 g/kg teflutrin + 10% N + 41% P + 2% Mn + 2% Zn). Minden szemcse tartalmazza a hatóanyagokat. Nincs szükség kompromisszumra, a vetőgép egyetlen mikrogranulátum kijuttatója alkalmas mindkét művelet együttes elvégzésére. Csemegekukoricában (is) a Force Evo drótférgek és kukoricabogár lárva ellen engedélyezett. A két kártevő károsítása eltérő. A drótférgek megérzik a csírázó növények által termelt széndioxidot és “rávetik “ magukat a csírázó vagy fiatal kikelt növényekre. Ez a vetés utáni 1-4 hétben történik, vagy már a talajban kirágják a csírázó magot, illetve a kikelt növény szárába fúrják be magukat. Később a kukorica “kinő a kártevő foga alól” a károsítás már nem lényeges.

A talajlakó kártevők ellen már 16 kg/ha dózis hatékony. Drótféreg ellen javasolt a diffúzor használata. Gyenge-közepes kukoricabogár lárva fertőzése esetén 20 kg/ha alkalmazását javasoljuk. Erős fertőzéskor a Force 1,5 G 14-15 kg/ha dózisban hatékony. A starter hatás érvényesüléséhez 16-20 kg/ha dózis szükséges.

Burgonyában a készítményt sorkezelés formájában – megfelelő kijuttató eszközzel – az ültetéssel egy menetben kell alkalmazni. A kezelés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét. Burgonyában a javasolt dózis 16 kg/ha.

Az itt leírt információk tájékoztató jellegűek, információt részletesen az engedélyokiratban találhat!