Átlagon felüli napraforgó termés 2020-ban Győr-Moson-Sopron megyéből

Hír
Átlagon felüli napraforgó termés 2020-ban Győr-Moson-Sopron megyéből

Molnár Bélával egyéni vállalkozóval és fiával beszélgetett kollégánk 2020 októberében arról, hogy szerintük mi a sikeres napraforgó termesztés kulcsa.

Syngenta: Kérem, mutassa be az ön által irányított gazdaságot!

Molnár Béla és fia: Az általam irányított gazdaság 3 cég területeiből tevődik össze. Összesen 1100 ha-on gazdálkodunk. Vetésforgónk az alábbi növényekből áll: repce (250 ha), őszi gabona (100 ha árpa, 300 ha durum búza), napraforgó (250 ha), kukorica (150 ha), parlag, zöldítés (80 ha). Talajadottságaink rendkívül változatosak: réti öntéstalaj, barna erdőtalaj, tőzeg. A talajaink fizikai félesége vályogtól az agyagig terjed, 5-8 pH értékekkel.


 

Syngenta: Milyen hibridet termesztettek idén a gazdaságban?

Molnár Béla és fia: SY Experto és SY Virtuoso.

Syngenta: Milyen technológiával termelték az idei évben a napraforgót?

Molnár Béla és fia: Az idei évi napraforgó előveteményei a kukorica és a gabona volt. Az utóbbi években fokozatosan áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre, a talajnedvesség megőrzése okán.

Ősszel jellemzően 120 kg K és 60 kg P hatóanyagot szoktunk kijuttatni hektáronként a napraforgó alá. Tavasszal kerül kijuttatásra az N (40-50 kg/ha hatóanyag). Mikroelemek pótlását mikroelem tartalmú műtrágyákkal oldjuk meg. A B kijuttatása a gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben szokott történni.

Mi a kukoricával kezdjük a vetést, ezt követi április második felében a napraforgó vetése. A kivetett kaszatszámot 4-5 éve emeltük meg, az idén 63-64 ezer kaszat volt hektáronként. Tapasztalataink szerint ebből 55-56 000 db/ha növény marad meg a betakarításra. A preemergens gyomirtás kihagyhatatlan eleme a technológiának (Dual Gold 960 EC + Gardoprim Plus Gold).

A kelés rendben lezajlott, utána egy kicsit szétnőtt az állomány a száraz időjárás miatt. Egyszer, vagy kétszer szoktunk kultivátorozni, nemcsak a gyomirtás, hanem a talaj levegőztetése okán is. Posztemergens gyomirtást csak akkor végzünk, ha azt a területek gyomviszonyai indokolják. Alapvetően jó kultúrállapotban vannak a talajaink, általában csak a területek 30-40%-án van szükség állománykezelésre. Az idén post gyomirtásban részesített területeken sárgulásos tüneteket nem észleltünk. A legfontosabb gyomnövényeink a következők: selyemmályva, libatop, keserűfű.

Idén csak egyszer kellett gombaölő szeres kezelést végezni, melyet közvetlenül virágzás előtt végeztünk. Ekkor került kijuttatásra a bór is. A virágzás a heterogénebb területeken hosszabb volt, mint általában. A deszikkálás minden esetben a technológia része. A betakarítás időpontjának meghatározásában az NDVI fotók is a segítségünkre vannak.

Syngenta: Milyen terméseredménnyel zárták a 2020-as szezont?

Molnár Béla és fia: Az idei évben az üzemi átlag 3,52 t/ha volt, ami a térségben kifejezetten jó eredménynek számít. A legmagasabb termés 4,2 t/ha volt.

Syngenta: Mi a legfontosabb eleme a jó napraforgó termesztésnek?

Molnár Béla és fia: Két fontos dolgot emelnék ki a sok közül. A területek gyommentesen tartása és az okszerű talajművelés.

Syngenta: Milyen hibridet terveznek vetni a következő szezonban?

Molnár Béla és fia: SY Excellio.

Syngenta: Ön szerint mi a legfontosabb értékmérő tulajdonsága egy napraforgó hibridnek?

Molnár Béla és fia: A terméspotenciál.

Köszönöm, hogy időt szakított a beszélgetésre. További sikeres gazdálkodást kívánok!

Dr. Szűcs Péter
Technológiai fejlesztő
Syngenta Kft.