Arcade 880 EC

Hír

A burgonya új gyomirtó szere a Syngentától

Az elmúlt évek során a burgonya vetésterülete jelentős mértékben lecsökkent. Minden negatív körülmény ellenére az ágazat fontos és jelentős szereppel bír a magyar mezőgazdaságban. A termesztéstechnológia intenzifi kációval megnő az igény a széles spektrumú gyomirtó szerekre. A korszerű burgonya termesztés egyik fontos alapkövetelménye, hogy az állományt a tenyészidőszak végéig gyommentesen tartsuk. Jelenlegi ismereteink szerint ez nem oldható meg vegyszeres gyomirtás nélkül. Az intenzív mezőgazdasági körülmények között olyan gyomirtó készítményekre van szükség, melyek széles hatásspektrummal, hoszszú tartamhatással, és megfelelő szelektivitással rendelkeznek. A sikert jelentős mértékben befolyásolja a talajállapot, ezért nagy figyelmet kell fordítani az egyenletes, rögmentes bakhát kialakításra. A Syngenta 2015-ben teljessé teszi a burgonya növényvédelmi palettáját egy új gyomirtó szer bevezetésével. A talajfertőtlenítő, gombaölő, rovarölő készítmények mellé csatlakozik az ARCADE 880 EC nevű gyomirtó szer, két kiváló tulajdonságokkal rendelkező hatóanyag (metriubuzin+proszulfokarb) gyári kombinációja. A két hatóanyag önállóan is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, de egy gyári kombinációban egymást kiegészítve biztosítanak megfelelő hatékonyságot, ami mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomok szé- les köre ellen megfelelő hatékonysággal rendelkezik. Olyan nehezen írtható gyomok ellen is kiváló hatékonysággal bír, mint a ragadós galaj (Gallium aparine) vagy a fekete csucsor (Solanum nigrum).

A készítményt 4-5 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni a burgonya kelése előtt preemergensen vagy korai posztemergensen, a burgonya 2 valódi leveles (max. 5 cm-es fejlettségéig). Preemergensen a végleges bakhát kialakítása után javasoljuk a kijuttatását 5 l/ha dózisban. A burgonya kelése után a kezelést 4 l/ha dózisban javasoljuk a gyomok 1-2 leveles fejlettségi állapotában kipermetezve.

A készítmény hatóanyagait a gyomok a levélen és a gyökéren keresztül is képesek felvenni. Jól tapadnak a talaj kolloid részecskéihez. A megfelelő hatékonysághoz szükség van 15-20 mm csapadékra a kezelést követően 10-14 napon belül. A gyomirtást követően a mechanikai talajművelést nem javasoljuk. A készítménnyel egy vegetációs időszakban egy kezelés engedélyezett. 1%-nál alacsonyabb szerves anyag tartalmú talajon nem javasoljuk felhasználását. Hosszú hatástartammal és megbízható szelektivitással rendelkező készítmény. Egyes burgonya fajták metribuzin hatóanyagra érzékenyek, fontos, hogy mindenképpen kezelés előtt a fajtatulajdonosoktól érdeklődjünk a fajtaérzékenységről.

AZ ARCADE 880 EC LEGFONTOSABB ELŐNYEI: 

  • Széles hatásspektrum 
  • Rugalmas felhasználhatóság (pre-, korai posztemergens) 
  • Hatékony a nehezen írtható gyomok ellen (disznóparéj-félék, galaj, feketecsucsor) 
  • Kiváló teljesítmény, jó keverhetőség, gyári kombináció

Dr. Varga Zoltán, 
technológus Syngenta Kft.