Amistar Top – a zöldségfélék univerzális gombaölőszere

A gombabetegségek szinte mindegyike károsítja zöldségnövényeinket, melynek leküzdése a hajtatott kultúrákban is elsődleges fontosságú.

A hajtatott paprikát illetve paradicsomot elsősorban a lisztharmat, szürkerothadás, fitoftóra, alternária károsíthatja. Ezen felül paradicsomban a szeptória illetve a kladospórium is megjelenhet, paprikában  pedig a kolletotrihumos bogyófoltosság fertőzheti az állományt.

A szabadföldi zöldségfélék is jelentős kártételnek vannak kitéve. A káposztaféléket leginkább a peronoszpóra, lisztharmat, alternária valamint a fóma fertőzheti meg. A peronoszpóra a vegetáció egész ideje alatt megjelenhet, igen jelentős kártételt idézve elő. A kórokozó a palánták pusztulását éppúgy okozhatja, mint az idősödő káposztafejek tárolási rothadását.

A gyökérzöldségek növényvédelmét nehezítik az utóbbi évek szervisszavonásai is, emiatt igen kevés megoldás áll rendelkezésre a súlyos fertőzéseket okozó lisztharmat, szeptória, alternária, a rozsda valamint a peronoszpóra károsításának kivédésére. A spárga és a póréhagyma növényvédelme talán a fent említett kultúráknál is nehezebb, hiszen itt még kevesebb lehetőségünk van a rozsda, alternária valamint a szürkepenész fertőzésének megakadályozására.

A fent említett betegségek hatékony kivédésére fejlesztette ki a Syngenta legújabb innovatív termékújdonságát, az AMISTAR TOP-ot, amely a már jól ismert és hatékonyságát évről-évre bizonyító Amistar gombaölőszercsalád legújabb tagja.

Miben rejlik az AMISTAR TOP egyedülálló hatékonysága?

Az AMISTAR TOP két hatásmechanizmusban eltérő, egymás hatékonyságát felerősítő, igen markáns gombaölő hatással rendelkező, felszívódó hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza.

Az AMISTAR TOP 200 g/l azoxistrobin-t és 125 g/l difenokonazol-t tartalmaz.

Az azoxistrobin már régóta meghatározó jelentőségű a zöldségfélék védelmében.

A difenokonazol eddig csak a gyümölcstermesztők körében jelentette a megbízható védelmet, azonban a legújabb kutatási eredményeknek köszönhetően bizonyítottan a zöldségfélék betegségei ellen is igen hatékony, amelyet számos hazai és külföldi kísérlet már messzemenőleg igazolt.

Két egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag egyedülálló kombinációja!

Az azoxistrobin gátolja a gombák légzését, ezáltal megszakítva a kórokozó energiafolyamatait és a spórák csírázását. A difenokonazol megakadályozza a gombafonalak kialakulását, ezzel blokkolva a kórokozó bejutását a növénybe és a fertőzés létrejöttét. A difenokonazol egyedülálló kuratív (gyógyító) hatással is rendelkezik, egy olyan hatóanyag, amellyel a zöldségféléket károsító gombák eddig még nem találkoztak.

Mindkét hatóanyag rendelkezik kontakt, transzlamináris és levélszisztemikus hatással, így a növény minden részébe eljutva teljeskörű és hosszantartó védelmet biztosítanak.

Az Amistar Top 1 literes és 250 ml-es kiszerelésben is kapható, II-es forgalmi kategóriás készítmény.

Forrai Ákos