Amistar SUN – felszívódó, hosszú hatástartamú gombaölő szer a napraforgó legfontosabb betegségei ellen

Hír
  • Felszívódó hatóanyagokat (200 g/l azoxistrobin, 125 g/l difenokonazol) tartalmazó termék, kiváló preventív és kuratív hatással
  • Az azoxistrobin a kezelt növény minden részébe eljut, a difenokonazol csúcsirányba mozgó hatóanyag
  • A difenokonazol jelenleg a legjobb hatékonysággal rendelkezik a piacon elérhető hatóanyagok közül fómás vagy fekete szárfoltosság és alternáriás levél- és szárfoltossággal szemben
  • Az azoxistrobin jelentős élettani, zöldítő, termésnövelő hatást biztosít a kezelt növényállománynak
  • Kiválóan keverhető a termék rovarölő szerekkel (pl.: Judo, Monospel), bórtartalmú lombtrágyákkal
  • Repcében is használható termék

Magyarország napraforgótermesztését tekintve a világ élvonalába tartozik. A termelők szakmai hozzáértése, a széleskörű biológiai háttér, a technológiai fegyelem betartása egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy kimagasló terméseredmények szülessenek évről-évre. A napraforgó sikeres termesztésében kulcsfontosságú szerepe van az okszerű, előrejelzésre alapozott és szakszerűen kivitelezett növényvédelemnek. Ezen kultúrnövényünknek is megvannak a maga betegségei, amelyek a vegetációs időszak során fellépésükkel kisebb-nagyobb termésveszteségeket képesek okozni. A kórokozók által okozott betegségek közül mindenképpen szükséges megemlíteni az alternáriás levél- és szárfoltosságot (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens), és a fómás, vagy fekete szárfoltosságot (Phoma macdonaldií). Ezek közös jellemzője, hogy a fertőzés átterjedhet a növény bélszövetére is, az idő előrehaladtával szártörés és ezáltal jelentős terméscsökkenés következik be. A diaportés levél- és szárfoltosság (Diaporthe helianthi) az elmúlt években nem igazán fordult elő és nem okozott számottevő terméskiesést, köszönhető ez egyrészt a folyamatosan megjelenő, modern nemesítésű hibrideknek, valamint a tudatos fungicides védekezési technológiának. A teljesség igénye nélkül megemlítendő még a fehérpenészes szártő- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) és szürkepenészes tányérrothadás (Botrytis cinerea). Ezek szintén nagyobb termésveszteséget képesek okozni, elsősorban esős, csapadékos nyarakon kell velük számolnunk. A kórtani mellett nem elhanyagolható az abiotikus tényezők sok esetben terméslimitáló hatása sem, pl.: csapadékszegény, aszályos időjárás. Célszerű tehát minimalizálni a termés mennyiségét és minőségét csökkentő tényezőket, hogy betakarított termést nyereséggel tudjuk értékesíteni.

Szükség van egy olyan termékre, amely mind a növénykórtani, mind az abiotikus faktorokkal szemben hatékony védelmet biztosít. Ezt garantálja Önöknek az Amistar SUN termékünk, amely két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol) gyári kombinációban. Azoxistrobin tartalma jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással rendelkezik. Nagymértékben megnöveli a zöld levélfelületet (1.ábra), ez hatékonyabb fotoszintézist és szervesanyagbeépülést jelent.

1.ábra: Amistar SUN kezelés hatására jelentős a zöld levélfelület növekedés (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, kezelés után 57 nappal, fotó: Boros Szilárd)

1.ábra: Amistar SUN kezelés hatására jelentős a zöld levélfelület növekedés (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, kezelés után 57 nappal, fotó: Boros Szilárd)

Hosszabb lesz a tenyészidő, tovább tud a kezelt növényállomány fotoszintetizálni, ez betakarításkor pedig magasabb terméshozamot eredményez. 2021. évi fejlesztési kísérletünkben 08.11-én és közel egy hónap elteltével, 09.08-án is felvételeztük a kísérleti területet drónra szerelt multispektrális kamerával. Ezt követően térinformatikai szoftver segítségével kiszámoltuk az egyes parcellák átlagos NDVI index értékét. A kezelések közül az Amistar SUN-nal kezelt parcelláknak volt a legnagyobb index értéke, ezen parcellák növényei a vegetációs időszak végéhez közeledve is aktívabban fotoszintetizáltak, ami magasabb várható terméshozamot vetített előre.

2.ábra: Az egyes kezelések átlagos NDVI értékei különböző felvételezési időpontokban (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, Boros Szilárd)

2.ábra: Az egyes kezelések átlagos NDVI értékei különböző felvételezési időpontokban (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, Boros Szilárd)

Az azoxistrobin transzlaminárisan és a xilemben is mozog, magas vízoldékonysága által a növény minden részébe eljut. Hatásspektrumába tartozik a napraforgó alternáriás betegsége, a napraforgó rozsda (Puccinia helianthi) és jó hatással rendelkezik preventív módon kijuttatva szürkepenészes szár- és tányérrothadás (Sclerotinia sclerotiorum) ellen is. Difenokonazol tartalma preventív, kuratív hatással rendelkezik a napraforgó fómás, alternáriás, diaportés betegségei ellen. Hatásspektrumába tartozik még a napraforgó rozsda (Puccinia helianthi) és szürkepenészes szár- és tányérrothadás is.  A termék hatóanyagai között valódi szinergizmus van (vízoldékony, jól mozgó azoxistrobin, zsíroldékony, könnyen bejutó és felszívódó difenokonazol), ez adja az Amistar SUN átlagot jelentősen meghaladó hatékonyságát.

A 2021-es termesztési év növénykórtani szempontból

Az elmúlt, 2021-es évben a hűvös tavaszi, majd forró nyári időjárás miatt kiugró növénykórtani kihívásokkal nem kellett szembesülni a napraforgó termesztése során. A betegségek közül sorrendben először az alternáriás levél- és szárfoltosság tüneteivel szoktunk általában találkozni. Ennek kórokozója (A. helianthi, A. helianthinficiens) 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet és ehhez társuló 85-90 %-os páratartalmat kedvel. Kísérleti területünkön is megjelent, azonban az Amistar SUN a kezelési sorban a legjobb hatékonyságot és hatástartamot biztosította a kórokozóval szemben. Kezelés után 58 nappal az Amistar SUN-nal kezelt parcellákban 79 %-kal alacsonyabb volt a fertőzés mértéke a kezeletlen kontrollhoz képest (3.ábra).

3.ábra: Amistar SUN és versenytársak hatékonysága alternáriás levél- és szárfoltossággal szemben kezelést követő 28 és 58 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, Boros Szilárd)

3.ábra: Amistar SUN és versenytársak hatékonysága alternáriás levél- és szárfoltossággal szemben kezelést követő 28 és 58 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, Boros Szilárd)

Az alternáriás levél- és szárfoltosság után a fómás vagy fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldií) szokott jelentkezni, hőigénye 25 Celsius fok. A nyári hónapok forró időjárása viszont nem kedvezett ennek a kórokozónak, így mi kísérleti területeinken még észlelési szinten sem találkoztunk az általa okozott tünetekkel. A fehérpenészes szártő- és tányérrothadás szártövet érintő fertőzésének tüneteivel (szkleróciumok ivartalan, miceliogén fertőzése talajon keresztül) minden évben lehet találkozni, így volt ez a tavalyi évben is, de tudjuk, hogy ezen fertőzési forma ellen levélfungicidekkel nem tudunk érdemi hatékonyságot elérni. Az aszkospórás eredetű fertőzését a kórokozónak, amely a szárközepet és tányért érinti jelentősen gátolta a meleg, száraz időjárás, nem tudtak az állomány aljában apotéciumok, valamint aszkospórák képződni. A szürkepenészes tányérrothadás fellépését szintén akadályozta a virágzáskori aszályos időjárás. Virágzás előtt ugyan lehetett találkozni elvétve a tüneteivel (pl.: levéltetvek szívogatása miatt), de ezek nem tudtak fertőzési gócokká alakulni a hátralévő időszakban (4.ábra).

4.ábra: szürkepenész tünete napraforgó levelén (fotó: Boros Szilárd, 2021)

4.ábra: szürkepenész tünete napraforgó levelén (fotó: Boros Szilárd, 2021)

Virágzást követően enyhe fertőzési nyomással lépett fel a kísérleti területen a napraforgó rozsda (Puccinia helianthi, 5. ábra), jelentős mértékben viszont nem tudott terjedni szintén a már említett forró, nyári meleg miatt. Hőigényét tekintve 25 Celsius fok feletti hőmérséklet kedvező a kórokozónak, azonban az értékek jóval efölött voltak július-augusztus hónapokban, az uredospórák terjedését majd csírázását jelentősen gátolta a légköri aszály. Üzemi gyakorlatot tekintve nem a napraforgó legjelentősebb betegsége, a köztermesztésben lévő hibridek nagy többsége megfelelő rezisztenciával rendelkezik a kórokozóval szemben, valamint az Amistar SUN is kimagasló hatékonyságot mutatott a kórokozóval szemben (6. ábra).

5.ábra: Napraforgórozsda tünete levélen (fotó: Boros Szilárd, 2021)

5.ábra: Napraforgórozsda tünete levélen (fotó: Boros Szilárd, 2021)

6. ábra: Amistar SUN és versenytársak hatékonysága napraforgórozsda ellen kezelések után 58 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, n=1)

6. ábra: Amistar SUN és versenytársak hatékonysága napraforgórozsda ellen kezelések után 58 nappal (forrás: Syngenta fejlesztői kísérlet 2021, n=1)

Az Amistar SUN hatása a napraforgótermesztés jövedelmezőségére

Fejlesztési kísérleteinkben 2017 óta figyelemmel kísérjük az Amistar SUN kezelések hatását a napraforgótermesztés jövedelmezőségére vonatkozóan. Elmondhatjuk, hogy az előző 5 év átlagában 0.54 t/ha terméstöbbletet tudtunk elérni a kezeletlen kontrollhoz viszonyítva (7.ábra).

7.ábra: Amistar SUN kezelés hatása a napraforgó terméshozamára (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek 2017-2021, Boros Szilárd)

7.ábra: Amistar SUN kezelés hatása a napraforgó terméshozamára (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek 2017-2021, Boros Szilárd)

Az alábbi táblázatban az előző években elért terméstöbbleteket, többlet árbevételeket és nyereségeket láthatjuk HUF-ban kifejezve (8.ábra).

ÉVKezeletlen termés t/haAmistar SUN 1l/haPlusz termés t/haÁtlag terményár (Ft/t) KSHPlusz ÁB Ft/haNyereség Ft/haSzerköltség (1l/ha) + Kijuttatás Ft/ha1Ft-ra jutó profit (Ft)
20172,803,500,70109 30076 51057 51019 0003,03
20184,104,500,4094 80037 92018 92019 0001,00
20193,103,700,609740058 44039 44019 0002,08
20203,063,680,62117 40072 78853 78819 0002,83
20213,874,250,38181 02868 79049 79019 0002,62
Átlag3,383,9260,54119 98562 88943 889,619 0002,31

8.ábra: Amistar SUN kezelés hatása az árbevételre és nyereségre (forrás: Syngenta fejlesztői kísérletek 2017-2021, n=9)

A táblázat adataiból látható, hogy az Amistar SUN-nal végzett kezelések a vizsgált években megtérültek, minden befektetett 1 Ft-ra 2-3 Ft nyereség jutott. Kijelenthetjük, hogy az Amistar SUN a napraforgó termesztéstechnológiájában egyértelműen megtérülő befektetés a termelőknek. 5 év átlagában közel 63 ezer Ft hektáronkénti plusz árbevételt és közel 44 ezer Ft nyereséget tudtunk realizálni.

Javasolt növényvédelmi technológia:

Az Amistar SUN-nal történő első kezelést a napraforgó 6-8 levélpáros állapotában javasoljuk elvégezni a 9. ábrán látható technológiai ábra szerint. Ekkor még akár vontatott, szántóföldi permetező géppel is elvégezhető a kezelés a növényállomány károsodása nélkül (szártörés). Ezzel a kezeléssel, amely általánosan június elején szokott megtörténni 4-5 hetes védelmet biztosíthatunk növényállományunknak a levél- és szárfertőzések kórokozóival szemben. A második kezelést csillagbimbós állapot végén javasoljuk elvégezni. Ez preventív védelmet nyújt a tányérbetegségekkel szemben, valamint meghosszabbítja a levél-és szárfoltosságokat okozó betegségek elleni védelmet. A két kezeléssel együttesen 6-8 hetes védett időszakot biztosíthatunk a napraforgónak a betegségek szempontjából leginkább kritikus hónapokban (június-július).

Az Amistar SUN keverhető rovarölő szerekkel. Az első fungicides kezelés időpontjában jellemzően levéltetvek szokták a napraforgót szívogatni, károsítani. Judo rovarölő szerünk 1.25 l/ha dózisban megfelelő védelmet és hatékonyságot nyújt az említett kártevőkkel szemben. Kontakt (lambda-cihalotrin) és felszívódó (pirimikarb) hatóanyagot is tartalmaz, emellett jelentős hatástartamot is biztosít. A poloskák (Lygus spp.) virágzás előtt szoktak tömegesen megjelenni. Ellenük a méhekre nem jelölésköteles Monospel készítményünk a kiváló választás 0.2 l/ha dózisban. Mindkét kezelési időpontban célszerű bórtartalmú lombtrágyával kijuttatni az Amistar SUN-t, ezzel segíthetjük a termékenyülést és a terméskötődést.

Mivel a kezeléseket virágzás előtt végezzük el a számunkra hasznos méhek nektárgyűjtési időszakával sem esnek egybe.

Az Amistar SUN javasolt dózisa 0.8-1.0 l/ha, lehetőleg preventív módon vagy legkésőbb a kezdeti fertőzések megjelenésekor juttassuk ki, a permetlé mennyisége 250-400 l/ha legyen. A felső dózis használata fokozottabb hatékonyságot, termésnövelő hatást és hatástartamot biztosít.

Napraforgó növényvédelme - 2022

Összefoglalva a leírtakat elmondhatjuk, hogy az Amistar SUN a Syngenta Kft. fungicid portfóliójából kimagasló hatékonyságot és hatástartamot kínáló termék a napraforgó legfontosabb betegségeivel szemben, az intenzív termesztéstechnológia szerves részét képezni, továbbá használata minden évben egyértelműen megtérülő befektetés. A sikerüket bízzák idén is az Amistar SUN-ra!

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, gombaölő szerek
Syngenta Kft.