Amistar Sun - Az élet napos oldala

Hír

Hosszú hatástartamú gombaölő szer a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen

Napraforgóban az legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók fertőzési idejét. Legkorábban az alternáriás szár- és levélfoltosság fertőz, majd nem sokkal ezután a fómás levél- és szárfoltosság következik. Június közepétől kezdve indul a fehérpenészes szárrothadás. Legkésőbb a hőigénye miatt a napraforgórozsda jelenik meg. Az elmúlt évek alapján, aki május legvégén vagy június elején el tudta végezni a gombaölő szeres kezeléseket, az gyakorlatilag megnyerte a kórokozók elleni küzdelmet. Aki nem várt ki a védekezéssel, hanem amikor a napraforgó elérte a 6-8 lomblevélpáros állapotot és védekezett, az egészséges állományokkal várhatta a betakarítást. Ehhez viszont olyan készítmény kell, ami a hosszú hatástartammal és kiváló felszívódó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a követelményeknek az Amistar Sun tökéletesen megfelel.

Napraforgó 6-8 leveles állapot

Napraforgó 6-8 leveles állapot

Kezeletlen kontroll

Kezeletlen kontroll

Az Amistar Sun két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol). Ez a szisztemikus hatás egyedülállóvá teszi a terméket a napraforgó gombaölő szerek piacán. Jó vízoldékonyságának köszönhetően a növény minden részébe eljut. A strobilurinok közül egyedül az azoxistrobin rendelkezik valódi felszívódó hatással, a többi csak lokálszisztemikus. Csúcs és gyökérirányba is szállítódik a xilemben. A difenokonazol jellemzően csúcsirányba mozog a növényen belül, de transzlamináris hatással is bír. Mindkét hatóanyag kiváló hatékonysággal rendelkezik az alternária ellen. A difenokonazolnak kimagasló hatékonysága van a fóma ellen. A fehérpenész ellen mindkét hatóanyag átlagos hatékonysággal rendelkezik, azonban a hatóanyagok közötti szinergizmus (vízoldékony, jól mozgó azoxistrobin, zsíroldékony, könnyen bejutó és felszívódó difenokonazol) adja az Amistar Sun átlagot jelentősen meghaladó hatékonyságát. A napraforgó rozsdával szemben kiváló hatékonyságú az azoxistrobin, továbbá jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással is rendelkezik (1. ábra).

Mit tud az Amistar Sun és a hatóanyagai?

1. ábra: Mit tud az Amistar Sun és a hatóanyagai?

A termék hatóanyagai legalább 3-4 hetes hatástartamot biztosítanak. Két kezeléssel akár 6-8 hetes védelmet biztosíthatunk, így a napraforgó számára legveszélyesebb időszakot le lehet védeni szármegnyúlástól a virágzás végéig. Az elmúlt 4 évben végzett fejlesztési kísérleteinkben a kétszeri Amistar Sun kezelés plusz 400-700 kg/ha terméshozamot eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (2. ábra). Ennek ma értéke akár 200 000 Ft/ha is lehet.

Amistar Sun kezelések hatása a napraforgó termésére az elmúlt 5 évben (t/ha)

2. ábra: Amistar Sun kezelések hatása a napraforgó termésére az elmúlt 5 évben (t/ha)

Az Amistar Sun első kijuttatását a kultúrnövény 6-8 levélpáros állapotában kell elvégezni. Ekkor még akár szántóföldi géppel is elvégezhető a kezelés. Ez a kezelés június elejétől ad védelmet a virágzásig. Ekkor lehet használni levéltetvek ellen a Judo-t és a megtermékenyülés javítására bór tartalmú levéltrágyát. A 2. kezelést csillagbimbós állapot végén, virágzás előtt javasoljuk elvégezni. Ez védelmet nyújt a később bekövetkező levél és szárfertőzések, illetve a tányérbetegségek döntő hányada ellen a virágzás végéig. Ekkor egymenetben védekezhetünk a poloskák ellen a Monospel-t 0,2 l/ha dózisban. Szintén használhatunk bór tartalmú levéltrágyát. A két kezeléssel 6-8 hetes védettséget biztosítva a legveszélyesebb időszakban (június-július) tudjuk megvédeni a napraforgót.

Papp Zoltán
Napraforgó és kukorica növényvédő szer termékmenedzser