Aki biztosra akar menni a peronoszpóra ellen, az Orondis Ultrát választja

Hír

A 2021-es év időjárás szélsőségei jelentős mértékben hatással voltak a szőlőtermesztésre is. Lassan indult a vegetáció, a hűvös időjárás hatással volt a kötődésre, és a fürtökön belüli eltérő állapotok nehezítették a védekezési stratégiát. A száraz forró nyár határozta meg a szezon második felét, és elsősorban az időjárás káros hatásaira kellett odafigyelni, mint a kórokozókra vagy a kártevőkre. Alapvetően a lisztharmat dominált a 2021-es esztendőben is, de lokálisan más kórokozók is problémát okozhattak.

A szőlő növényvédelemnek több sarokpontja van, de az biztos, hogy az egyik legfontosabb a gombakórokozók elleni védelem. Ha sorrendet kellene állítanunk egyértelműen a lisztharmat a legfontosabb, de bizonyos évjáratokban erre a kétes „dicsőségre” pályázhat a szőlő peronoszpóra is. Ilyen volt a nem is túl régi 2019-es évjárat. Egy rövid idézettel emlékezzünk erre az évre!

A szőlőperonoszpóra meghatározó kórokozó volt az idei esztendőben. A fertőzésnek kedvező csapadékos májusi, júniusi időjárás miatt komoly kártétel alakult ki a virágzás időszakában, amely terméskiesést eredményezett. Bizonyára mindenki találkozott a levéltünettel is. Ennek eredményeként előfordulhatott, hogy már szeptemberre nem maradt levél a szőlőtőkén, így a vesszők beérése veszélyeztetett.

Már elég messzinek tűnik 2022-ben a 2019-es év, de a gyakorló szőlészek, növényvédő szakemberek jól emlékezhetnek rá. A peronoszpóra elleni védekezésnek fontos fenológiai fázisa a virágzás körüli időszak, akár az előtti, vagy azutáni fenológiáról beszélünk. Ha sok a csapadék, bizonyosan számíthatunk peronoszpóra megjelenésre.

A leghatékonyabb védekezés, mint mindig, ebben az esetben is a megelőzés lehet. A Syngenta tavalyi év során új csomagot hozott a piacra Orondis Ultra néven. A csomag 5 hektár kezelésére alkalmas. A benne található két készítmény, az oxatiapiprolin tartalmú Orondis*, és a klasszikus mandipropamid tartalmú Revus. Nagyon fontos, hogy a két készítményt megelőző jelleggel alkalmazzuk, és együttesen, elérve így a legjobb hatékonyságot, és minimálisra csökkentve a rezisztencia kockázatát.

Az oxatiapiprolin egy új hatásmechanizmusú hatóanyag csoport tagja, ami nagyon alacsony dózisban is kiváló hatékonyságot biztosít.  A mandipropamid pedig egy régi jól bevált hatóanyag, ami régóta ismert alapja a peronoszpóra elleni technológiának.

Röviden összefoglalva a csomag előnyei:

  • Új lépcsőfoka a hatékony védelemnek
  • Egy új és egy régi hatékonyságának az egyesítése
  • Gyors felszívódás és kiváló esőállóság
  • Hosszú hatáskifejtés levélen és fürtön egyaránt
  • 5 hektár kezelésére alkalmas csomag

A csomag véleményünk szerint a két jelenleg legjobb hatóanyagú készítményt tartalmazza. Megelőző jelleggel kijuttatva a biztonság az, ami legelőször eszünkbe jut vele kapcsolatban. Aki alkalmazni fogja, nem fog benne csalódni.

*Az Orondis azonos a 6300/267 NÉBIH számon engedélyezett Zorvec Zelavin permetezőszerrel