4,5 t/ha feletti napraforgó termés Bács-Kiskun megyében - beszélgetés Orcsik Bencével

Hír
4,5 t/ha feletti napraforgó termés Bács-Kiskun megyében - beszélgetés Orcsik Bencével

Orcsik Bence egyéni vállalkozó a viszontagságokkal teli 2020-as év ellenére is gyönyörű napraforgó termésátlaggal büszkélkedhet. Munkatársunk a beszélgetés során arra volt kíváncsi, hogy miben rejlik a titka, hisz termésátlaga kimagaslik a környék termésátlagi közül.

Syngenta: A Duna mentén 2019-ben sok kiváló napraforgó termésátlagról kaptunk hírt. 2020-ról ez már nem mindenütt lehet elmondani. Úgy tudom, hogy Ti idén is jó eredményeket értetek el?

Orcsik Bence: Igen, mi idén is nagyon elégedettek vagyunk a napraforgó termésünkkel. Úgy érezzük jó hibrideket választottunk.

Syngenta: Mely hibridek adták ezt az elégedettségre okot adó szép eredményt?

Orcsik Bence: A Syngenta két hibridjét vetettük, a linolsavas SY Bacardi-t és a magas olajsavas SY Excellio-t.

Syngenta: Megtudhatnám, hogy milyen terméseredménnyel zártak ezek a hibridek nálatok?

Orcsik Bence: SY Excellio 4,1 t/ha-os termést adott 7% víztartalom mellett. A SY Bacardi még magasabb termést produkált, 4,7 t/ha-t termett kiemelkedő olajtartalommal.

Syngenta: Ez nagyon szép. Kérlek, mutasd be a családi gazdaságotokat!

Orcsik Bence: A gazdaságunk 200 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést Kalocsa 20 km-es körzetében. A rendszeresen termesztett növényeink: kukorica (70 ha), napraforgó (50 ha) őszi árpa (20 ha), őszi takarmánybúza (25 ha) őszi durumbúza (35 ha). Az arányok évente kis mértékben eltérhetnek elsősorban a tábla méretek okán. Évek óta hasonló technológiát alkalmazunk, de talán érdemes hangsúlyozni, hogy két éve teljesen áttértünk a forgatás nélküli talajművelésre.

Syngenta: Milyen technológiát alkalmaztatok, amely idei évben ehhez a csúcsterméshez vezetett?

Orcsik Bence: A nettó 4,11 t/ha-t termő SY Excellio-t Bátya Tira 09/54 hrsz táblájában vetettük el április 17-én. A tábla 18,6 hektár 29 Aranykoronával. Humusz 2,2 % körüli. Makroelemekkel jól ellátott, mert P2O5 150 mg/kg, K2O 190 mg/kg. Mésztartalom meglehetősen magas 18%.

A vetés 60 ezres magszámmal történt, vetéssel egy menetben 175 kg/ha pétisót juttatunk ki (ez mindössze 47 kg N hatóanyag). A talajhőmérséklet ekkor már tartósan elérte, sőt meghaladta a 10 °C-ot a vetési mélységben. A napraforgóink így gyorsan és egyenletesen keltek. Preemergens gyomirtást végeztünk Gardoprim Plus Gold 4 l/ha dózissal, majd állományban imazamox hatóanyagú készítményt alkalmaztunk 1,2 l/ha dózisban. Sorközművelést május 24. végeztünk.

Gombaölő szert egyszer alkalmaztunk, megvárva azt a fejlettségi szintet, amikor még a traktorunk nem csinál kárt az állományban, ekkor juttatjuk ki az Amistar Sun*-t 1l/ha dózisban, vele tankkeverékben ment a YaraVita Bortrac 1 l/ha és Dell Agro Plus 3 l/ha dózisban. A betakarítást szeptember 15-én végeztük desszikálószer használata nélkül.

Syngenta: A tábla előéletéről mit lehet tudni?

Orcsik Bence: Az SY Excellio előveteménye 13,3 t/ha-os kukorica volt, 16 %-os nedvességtartalommal. Az alaptrágyát ősszel kiszórtuk, ez 250 kg/ha 8-20-30-as NPK volt. Az alapművelés lazítás volt 38-40 cm-es mélységben. Ezt követően még az ősszel, rövidtárcsával elmunkáltuk az alapművelést. Tavasszal vetés előtt közvetlen mindössze egy sor kombinátorral tökéletes magágyat tudtunk készíteni.  

A 4,7 t/ha-os SY Bacardi a Kalocsa Kőégető nevű táblában 7,6 ha-on került lényegében az SY Excellio-val azonosan elvetésre. A magas termésátlag kiemelkedő olajtartalommal, magas bonifikációval társult. Nagyon elégedett voltam, vagyok ezzel a hibriddel is.

A technológia elemei, megoldásai megegyeznek az SY Excellio-val. Az előéletben, csak az elővetemény (őszi búza) volt különbség, de a talaj-előkészítés itt is lazítással történt.

Syngenta: Mit érzel, gondolsz a legfontosabbnak a magas termés elérésben?

Orcsik Bence: A jó hibridválasztás mellett fontos a vízmegőrzés minden lehetséges módon. Úgy érzem a lazításos művelésnek köszönhetően több vizet tud tárolni a talaj, amelyet igyekeztem megtartani. Tavasszal minimális talajmozgatással végzem a magágykészítést, így kevés vizet veszítve az ülepedett talajba kerülő vetőmagból gyors és egyöntetű kelést tudok biztosítani.

Syngenta: Melyik Syngenta hibrid vetését tervezed a 2021-es évben?

Orcsik Bence A döntést még befolyásolja az LINO-HO piac ármozgása. De ha napraforgó, akkor az mindenképp Syngenta hibrid lesz a következő évben, sőt években is.

Syngenta: Köszönöm a beszélgetést, további sikeres gazdálkodást kívánok a 2021-es évre is a Syngenta napraforgó hibridekkel.

* Az Amistar Sun gombaölő szer azonos a 02.5/2452/5/2008. MgSzHK számon engedélyezett Amistar Top gombaölő szerrel.

Szeleczki Attila
Technológiai fejlesztő
Syngenta Kft.