You are here

Sureli napraforgó vetőmag fajta

Sureli HTS

Utolsó módosítás:
2021.09.30.
Kultúra: 

Napraforgó

Érés: 
Közép-kései érésű – Express® gyomirtású hibrid

A legújabb közép-kései érésű csúcs termésű Express®-toleráns hibrid a Syngenta portfóliójában. Kimagasló terméseredményeket ért el, nem csak hazánkban, de a dél-kelet európai országokban is. A kiemelkedő termőképesség mellett magas olajtartalmat is biztosít a hibridet választóknak. 2020-ban a NEBIH vizsgálatokban csoportjában az élen végzett (4,29 t/ha), miközben a 41 hazai fejlesztői kísérlet átlagában szintén az első helyet szerezte meg termés és olajtartalom tekintetében. A Sureli HTS új termésszintet nyit a napraforgó termesztésben.

Magas növekedésű, így nem ajánlott eltérni a javasolt tőszámtól. Magasságát az évjárat hatás nagymértékben befolyásolja, hiszen 2020-ban (csapadékos nyár) több, mint 20 cm-rel volt magasabb (184 cm), mint a száraz, meleg 2021-es évben (160 cm). A Sureli HTS erős gyökérzettel rendelkezik, amelynek köszönhetően szárszilárdsága, évjáratstabilitása és önellátó képessége kiemelkedő. A betegség toleranciája átlag feletti, így kórokozók elleni védelme könnyedén megoldható.

Általános betegség ellenállósága, szádorrezisztenciája (A-F rasszig terjed) okán minden napraforgó számára alkalmas területen versenyképesen termeszthető. Magyarországon eddig fellelt összes pereonoszpóra rasszal szemben ellenálló.

Termesztési/agronómiai tulajdonságok
Terméspotenciál:kiváló
Olajtartalom:kiváló
Gyomirtási rendszer:Express® toleráns
Érésidő:közép-kései
Ajánlott termőtőszám:50-54000 tő/ha
Szádorrezisztencia:A-F rasszig
Peronoszpóra ellenállóság:eddig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló (M9)
Magasság:magas
Tányérállás:bókoló