You are here

Suman

Suman HTS

Utolsó módosítás:
2022.09.27.
Kultúra: 

Napraforgó

Érés: 
Közép-korai érésű – Express® gyomirtású hibrid

Magyarországon, 2019/20-ban elismert közép-korai hibrid a linolsavas, tribenuron-metil toleráns szegmensben. A méltán elismert NK Kondi hibridünk Express toleráns változata. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A NÉBIH kísérleteiben, első évében (2018) 102,9%-al múlta felül a saját éréscsoportjának átlag termését. Terméspotenciálját tekintve a legmagasabb termőképességű Syngenta Express toleráns hibrid. Ezerkaszat tömege rendkívül magas (76,5 g, NÉBIH 2018). Peronoszpóra ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfolióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpóra rasszal szemben toleráns. A NÉBIH 2018-as fajtaregisztrációs vizsgálataiban, olajtermésben csak a köztudottan magas olajtartalommal rendelkező Sumiko hibridünk tudta megelőzni.

A hibrid kiemelkedő terméspotenciálja okán intenzív körülmények között rekord termésre képes. Viszonylag magas (185 cm, NÉBIH 2018), ezért túlsűrítése, az ideálisnál magasabb vetőmagnormával történő vetése, nem javasolt. A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, mely a magyarországi körülmények között az ország teljes területén védettséget biztosít a parazitával szemben. Teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, ami specifikus genetikai ellenállóságot biztosít az eddig világszinten ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

Biztonsággal termelhető Magyarország összes napraforgó termesztési régiójában, kimondottan javasolt azokon a területeken, ahol az újonnan (2017) meglelt és leírt 724-es peronoszpóra patotípus jelen van és károsít. Ezenfelül azokon a területeken is javasoljuk termeszteni, ahol a rövid napraforgó vetésforgó miatt az új peronoszpóra patotípusok kialakulásának veszélye nagy.

Régóta várt napraforgó hibrid az Express® toleráns technológiában, amelyben ötvözödik a genetikai csúcsterméspotenciál és olajtartalom, a környezeti és évjárati stabilitás, valamint a hazai környezeti körülményekre és az extenzív termesztési gyakorlatra testreszabott agronómiai profil.
Kovács Attila, napraforgó agronómiai fejlesztőmérnök, Kutatás és Fejlesztés, EAME régió

Az egyes évjáratokban kialakuló, esetenként szélsőséges időjárási viszonyok nagymértékben befolyásolhatják a napraforgó hibridek teljesítményét és a különböző betegségek (pl. Sclerotinia, Macrophomina, Bract necrosis), illetve Phyllodia, elágazás stb. kialakulását. Hibridjeink érzékenysége az egyes klimatikus tényezőkkel és betegségekkel szemben különböző lehet, erről a hibridleírásoknál tájékoztatást adunk. A Syngenta semmilyen szavatosságot nem vállal a kedvezőtlen termesztési feltételek miatt bekövetkező termésveszteségért. A Syngenta általában nem szavatolja azt, hogy a termék képes adott helyen egy bizonyos terméseredmény elérésére, mivel a terméseredményt több körülmény (így pl.: termesztési technológia, időjárási körülmények, termőhelyi adottságok, stb.), befolyásolja, így a terméseredmények között ugyanazon vetőmag tétel esetében is jelentős eltérések lehetnek.

Termesztési/agronómiai tulajdonságok
Terméspotenciál:kiváló
Olajtartalom:kiváló
Gyomirtási rendszer:Express toleráns
Érésidő:közép-korai
Ajánlott termőtőszám:50-54000 tő/ha
Szádorrezisztencia:A-E rasszig
Peronoszpóra ellenállóság:eddig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló (M9)
Magasság:magas (Neománál 20 cm-el magasabb)
Tányérállás:félig bókoló/bókoló