Share page with AddThis

You are here

Suman

Suman HTS

Utolsó módosítás:
2019.11.29.
Kultúra: 

Napraforgó

Érés: 
Közép-korai érésű – Express gyomirtású hibrid

Magyarországon, 2019/20-ban elismert közép-korai hibrid a linolsavas, tribenuron-metil toleráns szegmensben. A méltán elismert NK Kondi hibridünk Express toleráns változata. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A NÉBIH kísérleteiben, első évében (2018) 102,9%-al múlta felül a saját éréscsoportjának átlag termését. Terméspotenciálját tekintve a legmagasabb termőképességű Syngenta Express toleráns hibrid. Ezerkaszat tömege rendkívül magas (76,5 g, NÉBIH 2018). Peronoszpóra ellenállóságban a legmagasabb szinten áll a portfolióban, az összes Magyarországon fellelt peronoszpóra rasszal szemben toleráns. A NÉBIH 2018-as fajtaregisztrációs vizsgálataiban, olajtermésben csak a köztudottan magas olajtartalommal rendelkező Sumiko hibridünk tudta megelőzni.

A hibrid kiemelkedő terméspotenciálja okán intenzív körülmények között rekord termésre képes. Viszonylag magas (185 cm, NÉBIH 2018), ezért túlsűrítése, az ideálisnál magasabb vetőmagnormával történő vetése, nem javasolt. A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, mely a magyarországi körülmények között az ország teljes területén védettséget biztosít a parazitával szemben. Teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, ami specifikus genetikai ellenállóságot biztosít az eddig világszinten ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

Biztonsággal termelhető Magyarország összes napraforgó termesztési régiójában, kimondottan javasolt azokon a területeken, ahol az újonnan (2017) meglelt és leírt 724-es peronoszpóra patotípus jelen van és károsít. Ezenfelül azokon a területeken is javasoljuk termeszteni, ahol a rövid napraforgó vetésforgó miatt az új peronoszpóra patotípusok kialakulásának veszélye nagy.

Termesztési/agronómiai tulajdonságok
Terméspotenciál:kiváló
Olajtartalom:kiváló
Gyomirtási rendszer:Express toleráns
Érésidő:közép-korai
Ajánlott termőtőszám:50-54000 tő/ha
Szádorrezisztencia:A-E rasszig
Peronoszpóra ellenállóság:eddig fellelt összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló (M9)
Magasság:magas (Neománál 20 cm-el magasabb)
Tányérállás:félig bókoló/bókoló