Napraforgó kultúra betegség-előrejelzése

2022. 08.26. – 09.01.


BBCH: 80 – 97 (érés kezdete – túlérés)

Kórtani előrejelzés:

A napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii) észlelési szinten megjelent – kivételesen előfordult 2 -4 %-os fertőzés – terjedésére nem kell számítani.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) közepes ütemben terjed.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) észlelési szinten megjelent – nem terjed.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája észlelési szinten megjelent – a betegség lassan terjed. Az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések észlelési szinten szintén megjelentek, de az aszályos időjárás gátolja e betegségforma terjedését is.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tüneteivel mind gyakrabban találkozhatunk. A mikroszklerociumok megjelentek a szár alsó részének szöveteiben.

A Jászságban észlelési szinten megjelent a napraforgó verticilliumos hervadésa (Verticillium dahlie, V. albo-atrum) – a betegség további terjedése nem valószínű.
(A betegség előfordulása Magyarországon rendkívül ritka. A betegség ellen nemesítésen kívül – bár a kórokozó polifág – az okszerű vetésváltáson alapul.)

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) észlelési szinten megjelent – a betegség az Alföldön (III. és IV: körzet) alig terjed – a Dunántúlon (I. és II. körzet) terjedése felgyorsult – a fogékony genotípusokon a terjedés robbanásszerű.

Megjelent a rizópuszos tányérrothadás (Rhizopus – sp.) – egyenlőre öntözéses körülmények között – terjedésére egy legalább közepes mértékű csapadékhullást követően számíthatnánk.

 


un. "szemafor-állás" - nagy valószínűséggel látens peronoszpóra fertőzés

 

makrofomina tünetei a szártőben


makrofomina tünetei a szártőben

 

napraforgórozsda


napraforgórozsda

 

Napraforgórozsda


napraforgórozsda

Szántóföldi kultúrák védelme