Móri borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a móri borvidék szőlőtermesztői számára

2022.06.03.

Fenológiai stádium: Virágzás kezdete

Az elmúlt két hétben az alábbiak szerint alakultak a hőmérsékleti és csapadék viszonyok a borvidéken:

05.05-05.18.Kétheti átlaghőmérséklet (°C)Csapadékösszeg (mm)
Csákberény19,46,6
Csókakő19,66,8
Mór19,05,2
Zámoly19,24,4

A szőlő elérkezett az egyik legfontosabb fenológiai stádiumához: megkezdődött a virágzás. Az első kinyílt virágokat múlt hét pénteken, május 27-én találtam Pinot noir fajtában. Biztos vagyok benne azonban, hogy különösen az otthoni kertekben, a házak melletti szőlőlugasokban már hamarabb is lehetett találni virágzó fürtöket. A virágzás azonban nem mondható gyorsnak, hiszen az elmúlt hét végét és e hét elejét hűvös időjárás jellemezte. A hét közepétől jelentőssé váló felmelegedés várhatóan meg fogja gyorsítani a virágzás, és a kötődés folyamatát.

A lisztharmat szinte biztosan jelen van már az ültetvényekben (május 23-án Chardonnay fajtában a Vénhegyen találtam tünetet), de gyakorisága még nem ad okot pánikra. Nem szabad azonban félvállról venni ezt a betegséget. Az ellene való védekezés fontos és fegyelmezett növényvédelmi technológiát kíván. Igyekezzünk tartani a 10-12 napos permetezési fordulót. Mindenképpen javasolt a felszívódó készítmények (Dynali – 0,65 liter/ha; Topas 100 EC – 0,3 liter/ha) használata, melyeket célszerű kiegészíteni kénnel (Thiovit Jet – 1%).

A peronoszpóra számára továbbra sem alakulnak kedvezően a csapadékviszonyok. Előfordult már ugyan 10 mm-t meghaladó, egyszerre lehulló csapadékmennyiség, de nem találkoztam még idén a betegség tünetével. Az ország más részein már megjelent a kórokozó, de a Móri borvidékről ez még nem mondható el. Véleményem szerint a betegség ellen elegendő a kontakt készítmények alkalmazása megelőző jelleggel. Természetesen, aki biztosra szeretne menni, annak ott van a Pergado F (2-2,5 kg/ha), mely a felszívódó hatóanyag mellett folpetet is tartalmaz, ami a virágzáskori Botrytis fertőzés visszaszorításában is segítséget nyújthat.

Nagyon fontosnak érzem felhívni a figyelmet a védekezések időzítésére. Egyelőre ugyan nem a kórokozóknak kedvez az időjárás, de ha ez esetleg megváltozik, akkor biztosnak kell lennünk abban, hogy a kötődött bogyók védve vannak a betegségektől. A virágzás elején, virágzás közben kipermetezett növényvédő szerek a pártasapkára kerülnek. A pártasapkák lehullásával a hatóanyagokat is elveszítjük, vagyis a kötődött, apró bogyókat nem védi semmi a kórokozók támadásától. Ez nem csak a kontakt készítmények, hanem a felszívódó anyagok esetében is igaz. Mindez azt jelenti, hogy virágzás után javasolt elvégezni egy újabb védekezést. Ha a virágzás lassan megy végbe, akkor a normál permetezési fordulókkal ennek a javaslatnak eleget is teszünk, de egy gyorsan lezajló virágzás és nagy fertőzési nyomás esetén célszerű rövidíteni a permetezési fordulókat.

A szőlőmolyok rajzása lezajlott. Érdemes keresni a fürtökben a lárvák szövedékét, és ha találunk élő lárvát, akkor még védekezhetünk ellenük (Monospel 24 EW 0,3 liter/ha, Affirm 1,5 kg/ha). Tapasztalatom alapján sokat kell keresgélni mire szövedéket találunk, és jómagam élő lárvát nem is találtam. Ebből arra következtetek, hogy aki az előző permetezési körben védekezett, az nagy valószínűséggel eltalálta a legjobb időpontot a lárvák elpusztítására. Az elhúzódó rajzás miatt azonban célszerű folyamatosan ellenőrizni a fürtöket. A Monospel 24 EW alkalmazása esetén egyben az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen is védekezünk. A NÉBIH által működtetett károsító monitoring rendszer adatai szerint már megjelentek az L1-es lárvák. https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap

Javában tart a T4-es gyomok (disznóparéj, parlagfű, stb.) csírázása, fejlődése. Ezek ellen most a legcélszerűbb védekezni, mielőtt még „elszabadul a pokol”. Mechanikai védekezésként javasolható a kapálás, gépi soraljművelés. Aki teheti, ezeket részesítse előnyben! Nagyobb területeken gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás lehet a gyomirtó szerek bevetése. Javasolható a glifozát hatóanyag (Medallon Premium), alkalmazásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy ez a szőlőt is károsíthatja. A tankeverékbe adagolt perzselő hatású szer (Kabuki) megakadályozza a hatóanyag szőlőbe történő felszívódását. Az is fontos, hogy mindenképpen használjunk cseppnehezítőt (Pl.: Companion Gold) is!!!

A fentiek mellett azt gondolom, hogy jelenleg nem a károsítók jelentik a szőlőben a legnagyobb gondot, hanem a gyakorlatilag tavaly ősz óta tartó csapadékhiány. Az elmúlt időszakban a borvidéket elérő záporok, alkalmankénti 8-10 mm eső, sajnos nem enyhítettek a vízhiányon. Az új telepítéseken, és a termő szőlők hajtásnövekedésén is észrevehető, hogy a növények vízigénye messze nincs kielégítve. Mindez a tápanyagforgalmat is gátolja, és ennek itt-ott már látható jelei is vannak. A sárguló ültetvények elsősorban a vashiány tüneteit mutatják, ezért célszerű vas tartalmú lombtrágyával kezelni. Emellett azonban javasolható a komplex tápanyagtartalmú lombtrágyák alkalmazása is, hiszen a vízhiány minden tápelem felvételét megnehezíti.

Mukli Dániel
növényvédelmi szakirányító