Mátrai borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Mátrai borvidék szőlőtermesztői számára

2023.10.08.

Lassan befejeződik a szüret a mátrai borvidék területén. Az időjárás ebben az évben alapvetően kedvezett a gombabetegségek kialakulásának, ezért még most is nehéz a helyzetünk. A lisztharmat, mint potenciális veszélyforráss továbbra is jelen van de most már a még be nem érett zöld hajtásokat, és a leveleket támadja. Hasonlóan továbbra is fertőz a peronoszpóra is, de itt már az öreg levelek megbarnulnak, elhalnak, újabb tünetek, csak a fiatal hónaljhajtásokon jelennek meg. Az utóbbi években jellemző enyhe telek esetén a fertőző képletek áttelelhetnek, és ez egy jövő évi fertőzés kialakulásához vezethet.

A szüret befejezése után célszerű az ültetvényekben legalább egyszer a lisztharmat ellen védekezni.
A vegetációs idő első felében nagyjából 3 hónapig védekezünk a lisztharmat ellen, A védekezéseket gyakran a korai fajtáknál augusztus elején , későbbi érésű fajtáknál néhány héttel később befejezzük. Ekkor még 2-3 hónapig a lisztharmat képes megfertőzni a szőlőt. Igaz, hogy az ez évi termést már nem tudja károsítani, de a leveleket, és a beérésig a zöld vesszöket is képes megfertőzni. Ekkor kialakulnak a lisztharmat gomba áttelelő képletei a kazmotéciumok, amelyek a tőke fás részein áttelelve indíthatják kedvező időjárás esetén a jövő évi fertőzést.

Az ültetvények növényegészségügyi állapota a szüret után kifejezetten gyengének mondható, különösen a géppel betakarított területeken. A megmaradt kocsányok, az összetört lombozat a kórokozók szaporodására, és fennmaradására rendkívül kedvező körülményeket biztosít, még az utóbbi hetek száraz időjárása ellenére is, ezért ezeken a területeken különösen indokolt egy őszi lemosó permetezés elvégzése a lombhullás előtt!!!

Az idén is megjelentek a Esca tünetei a tarületen. Sajnos ez ellen jelen ismeretink szerint kémiai védekezés nem lehetséges. A fertőzött tőkéket meg kell jelölni, hogy lombhullás után is meg tudjuk találni, és ezeket a tőkéket minél előbb el kell távolítani az ültetvényből, és meg kell semmisíteni. Sokan próbálkoznak a visszavágás után új törzs, kar kinevelésével. Tapasztalataink szerint az újra nevelt tőkéken 3-4 év múlva ismét megjelennek a tünetek.

A lemosó permetezéshez réz, és kén hatóanyagot (pl. Thiovit Jet) kell használni. Ez lehet külön-külön is, de lehet gyári készítmény is. Az idei magas fertőzési nyomás következtében kiemelten fontos az őszi (esetleg majd tavaszi is) lemosó permetezés.

Gáll József 
növényorvos 
szaktanácsadó

 

Szőlő

Szőlő betegség-előrejelzés a hazai borvidékekre.