Mátrai borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a Mátrai borvidék szőlőtermesztői számára

2024.06.05.

Az utóbbi hetekben valamelyest csökkent a szőlő fejlettségi állapotának előnye az elmúlt évekhez viszonyítva, de még most is mintegy 16-18 nappal előbbre vagyunk. A korán megindult virágzás viszonylag gyors ütemben zajlott, és már a legtöbb fajtánál megtörtént a tisztulás is, néhány fajtánál, és néhány területen azonban még ez a folyamat nem fejeződött be. A kötődés a legtöbb fajtánál jónak mondható, de egyes fajtáknál a virágzáskori csapadékos idő következtében madárkás, rosszul kötődött fürtöket is lehet találni.  Elkezdődött a bogyók növekedése, jelenleg sorét nagyságúak, vagy valamivel nagyobbak a szemek. Az utóbbi 7-10 napban 70-100 mm csapadék hullott a Mátrai borvidéken. Az időjárási előrejelzés meleg időt jósol az elkövetkező napokra, amit helyi záporok, zivatarok tarkíthatnak. A szőlő negyedik permetezését a harmadik kezelést követően legalább 10, de maximum 12 nap nap múlva el kell végezni !!!

Most még nem lehet lazítani. Amennyiben tartósan száraz meleg időjárás jön, akkor majd lehet ismét a 2 hetes fordulóban gondolkodni. Amikor egy betegség tünetei megjelennek, akkor már elkéstünk a védekezéssel. Minden esetben a megelőző védekezésre kell törekedni, és ez csak megfelelő időben elvégzett permetezésekkel valósítható meg. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, és az előre jelzett helyi záporok, zivatarok következtében bármilyen időjárás is jön, bárhol kialakulhat jelentősebb lisztharmat, és peronoszpóra fertőzés, de megjelenhet a fekete rothadás is  pedig ez a betegség eddig a Mátrai borvidék területén nem okozott károkat. Megtaláltuk a lisztharmat tüneteket levélen, és sajnos már bogyón is, ugyanakkor kissé meglepő módon eddig még peronoszpóra tünetekkel nem találkoztunk. A szőlő még mindig  rendkívül érzékeny fejlődési stádiumban van. Amennyiben nem tudunk ezek ellen a betegségek ellen hatékonyan védekezni, jelentős terméskieséssel kell számolnunk!!! 

Peronoszpóra:: a fertőzés kialakulására jelenleg kedvezőek a hőmérsékleti viszonyok, de  viszonylag száraz időjárásnak köszönhetően még  tüneteket nem észleltünk, annak ellenére, hogy az előző évben szinte minden területen jelentős peronoszpóra fertőzés volt. Valószínűleg az enyhe tél miatt jelentős mennyiségben teleltek át a gomba szaporító képletei, és van bőven fertőző alapanyag. A hőmérséklet viszonylag magas, állandó a levélnedvesség, magas a páratartalom, minden adott a betegség megjelenéséhez. A  védekezésben jó eredménnyel alkalmazható a Quadris, vagy a Quadris Max, Pergado F amelyek miután folpetet is tartalmaznak, a korai botrytis ellen is hatékonyak. A mélyfekvésű területeken, peronoszpórára érzékeny fajtáknál, és ott, ahol az elmúlt évben komoly fertőzés volt, inkább a két hatóanyagot tartalmazó Orondis ultra 280 SC alkalmazása nyújt védelmet. 

Lisztharmat: Az elmúlt napok időjárása folyamatosan kedvező feltételek biztosított a fertőzés kialakulásának. A gombabetegségek közül minden évben ez okozza a legtöbb gondot. Mivel már megtaláltuk a Mátrai borvidéken is a lisztharmat fertőzést levélen, és bogyón is,. ez azt jelenti, hogy erős fertőzési nyomással kell számolni az elkövetkező időben A szőlő a virágzás és a tisztulás időszakában legérzékenyebb a lisztharmatra, ezért a mostani permetezés alapvetően meghatározza a lisztharmat elleni védekezésünk eredményességét. A védekezésre a felszívódó, és a kontakt készítmények együttes kijuttatását javaslom. Kontakt készítmények közül elsősorban a kén hatóanyagú készítmények felhasználása célszerű. Kontakt lisztharmat elleni szer nélkül ne permetezzünk! A védekezésre most itt a felszívódó, és a kontakt készítmények együttes kijuttatását javaslom. Felszívódó azol típusú készítmények közül a Topas 100 EC készítményt használjuk. Felszívódó készítményekhez mindig  adagolni kell kontakt készítményt (kén) is. Elsősorban a kén hatóanyagú készítmények felhasználása célszerű, ezek közül olyan gyártmány, amelyik erősen gázosodik is. Ilyen szer a Thiovit Jet. A szőlő virágzási állapotában már használható a Dynali, amely a feketerothadás ellen is hatékony.

Atkák: Az ültetvények többségében nem tapasztalhatók a tünetek, elszórtan egy-egy tőkén látható csak a károsító megjelenése. Azokon a területeken, ahol az elmúlt évben jelentős atkafertőzés volt, és látszanak a tünetek, ott indokolt, és szükséges lehet a speciális atkaölő készítmények bevetése. Néhány fertőzött tőke esetében megoldható a háti géppel történő védekezés, ami kisebb költséggel jár.

Szőlőmolyok: Megkezdődött a második nemzedék rajzása., már fogják a csapdák a repülő lepkéket, de a feromon csapdák fogási adatai alapján az egyedszám igen alacsony, egyelőre a molyok elleni rovarölőszeres védekezés nem indokolt.

Amerikai szőlőkabóca: Most jellemzően az L2 stádiumú lárva található, ami még nem fertőző képes. Ezért most még nem védekezünk a kabóca ellen. ezt a következő körben tervezzük.

Feketerothadás: A betegség tüneteit ebben az évben még nem észleltük a Mátrai borvidék területén Korábban ez a betegség elkerült minket, gyakorlatilag nem is találkoztunk vele, de az elmúlt évben már észleltük a levéltüneteket. Úgy néz ki, hogy a jövőben komolyan kell számolnunk vele. A mostani időjárás kedvez a betegség megjelenésének. Fürtön való megjelenése 80-100%-os termés kárt képes okozni. A hagyományos peronoszpóra elleni készítmények közül a réz egyáltalán nem hat ellene, a Dynali ezzel szemben kiváló hatékonyságú.

Gyomnövények: Sajnos sok helyen látni a borvidéken erősen gyomos területeket. Ezek egy részén kétszikű gyomok, betyárkóró, disznóparéj, folyófű az uralkodó gyomfaj., Sajnos egyre jobban terjed a parlagfű is aminek a jelenlétét szankcionálhatja a növényvédelmi hatóság. Egyes területeken óriási mértékű szinte kizárólagos egyszikű fertőzés van. Ez utóbbi területeken eredményesen használhatók a speciális egyszikű irtó szerek. Vegyes gyomfertőzés esetén totális hatású készítmények alkalmazhatók pl. Medallon Premium.

Ahol a szőlő fejlettségi állapota indokolja pl. gyengébb lombfejlődés stb. ott érdemes lehet lombtrágyát kijuttatni.

Gáll József
növényorvos
szaktanácsadó

Szőlő

Szőlő betegség-előrejelzés a hazai borvidékekre

Szőlő növényvédelme - 2024

Szőlő növényvédelme

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!