Mátrai borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a mátrai borvidék szőlőtermesztői számára

2022.09.03.

Teljes erővel folyik a szüret a Mátrai borvidéken. A korai fajták szedése már befejeződött. Sajnos a hozamok elmaradnak az elmúlt évi hozamoktól. A hosszan tartó szárazság miatt a bogyók mérete kisebb a szokottnál, és a lékinyerés is elmarad a szokásostól. A szőlő felvásárlási árak ugyan a legtöbb fajtánál némileg emelkedtek az előző évhez viszonyítva, azonban a hozamok csökkenése, valamint az input költségek jelentős emelkedése tovább rontotta a szőlőtermesztés jövedelmezőségét, ami mára gyakorlatilag a nullával lett egyenlő. A kisebb területtel rendelkező gazdálkodók közül sokan az ültetvény felszámolásán gondolkodnak.

Az időjárás alapvetően továbbra sem kedvez a gombabetegségek kialakulásának. Az elmúlt dekádban jelentős mennyiségű (30-40 mm) csapadék hullott a Mátrai borvidék területén. E miatt a késői érésű fajtáknál még megjelenhet a szürke rothadás. Ott, ahol késői szüretet, esetleg jégbor alapanyag előállítását tervezzük ott célszerű a betegség ellen védekezni.  Erre a célra jól alkalmazhatók a Chorus 50 WG, vagy a Switch 62,5 WG készítmények.

A szüret befejezéséig gyakorlatilag más növényvédelmi teendőnk nincs a szőlőben, kivéve a vadak, és a madarak károsítása elleni védekezést, ami egy cseppet sem könnyebb, mint a betegségek, és a rovarkártevők elleni védekezés.

A szüret befejezése után célszerű az ültetvényekben legalább egyszer a lisztharmat ellen védekezni.
A vegetációs idő első felében nagyjából 3 hónapig védekezünk a lisztharmat ellen, A védekezéseket korai fajtáknál augusztus elején, későbbi érésű fajtáknál néhány héttel később befejezzük. Ekkor még 2-3 hónapig a lisztharmat képes megfertőzni a szőlőt. Igaz, hogy az ez évi termést már nem tudja károsítani, de a leveleket, és a beérésig a zöld vesszöket is képes megfertőzni. Ekkor kialakulnak a lisztharmat gomba áttelelő képletei a kozmotéciumok, amelyek a tőke fás részein áttelelve indíthatják kedvező időjárás esetén a fertőzést. Dr. Dula Bencéné mikológust idézve: „Mindenki saját magának neveli a lisztharmatot”.

Ezért mindenképpen célszerű a szüret után legalább egyszer védekezni. Ilyenkor már nem célszerű a felszívódó készítmények használata. Kontakt ken tartalmú szereket használjunk pl. Thiovit Jet.
Nagyon jó hatékonyságú az olajos rézkén készítmények alkalmazása is.

Gáll József
növényorvos
szaktanácsadó