Listego Pro - Új formulációjú hatékony posztemergens gyomirtó szer CLP napraforgóban

  • Erős hatás a szerbtövis, selyemmályva és csattanó maszlag ellen
  • Kimagasló hatás magról kelő egyszikű gyomok ellen
  • Rugalmas kijuttathatóság
  • Csapadékfüggetlen

A Listego Pro 50 g/l imazamox hatóanyagot tartalmazó, kizárólag a Clearfield® Plus napraforgó hibridekben használható posztemergens gyomirtószer. A készítményt 0,6-1,0 l/ha dózisban posztemergensen, a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig kell kijuttatni. A kezelés optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1-3 leveles állapotában van.

Alacsonyabb dózisban (0,6-0,8 l/ha) is hatékony a vadrepce, disznóparéj fajok, fekete csucsor, csattanó maszlag ellen. Erős gyomfertőzés esetén, fejlettebb gyomnövények ellen, vagy nehezen irtható gyomnövények (kakaslábfű, muhar fajok, selyemmályva, parlagfű, keserűfű-, szerbtövis és libatop fajok)  ellen a magasabb, 1,0 l/ha dózisban kell kijuttatni. (1. ábra)

Listego Pro 1,0 l/ha + Eucarol Plus 0,5 l/ha hatékonysága

Napraforgószádor (Orobanche cernua) ellen a kultúrnövény 2 leveles állapotától a 8 leveles fejlettségéig 1,0 l/ha dózisban lehet kijuttatni. A készítmény osztott kezelés formájában is kijuttatható 0,5 – 0,5 l/ha dózisokban a kultúrnövény 2-6 leveles illetve 6-8 leveles állapotában. A kezelések között legalább 7 napnak el kell telnie.

A készítmény ugyanazon a területen három évenként csak egy vegetációs időszakban használható fel! A készítmény egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal, osztott kezelés esetén két alkalommal használható fel!

A készítmény mellé javasoljuk az Eucarol Plus  0,5 l/ha dózisban történő alkalmazását, amellyel az erősebb viaszréteggel borított, fejlettebb (pl.: fehér libatop, egyszikűek) gyomok ellen is hatásosabb, hiszen több hatóanyag jut be ezáltal a kiiktatni kívánt gyomokba, növelve ezzel a kezelés hatásosságát. A Listego Pro más gyomirtó szerekkel történő együttes kijuttása tilos esetleges fitotoxikus tünetek elkerülése érdekében! A készítmény kijuttatása után átmeneti levélsárgulásos tünetek, továbbá enyhe növekedésbeli visszamaradás jelentkezhet, ami nem okoz terméscsökkenést.

Kerülni kell, hogy átfedés révén dupla dózis kerüljön kijuttatásra.

Nem szabad a készítménnyel stressz állapotban lévő napraforgót (kártevő, betegség, belvíz, fagy, gyenge magágy vagy korábbi növényvédő szeres kezelés hatása) kezelni a kultúrnövény károsodásának veszélye miatt. Nedves növényállomány (esőtől, harmattól) kezelése tilos!

A kezelt területre a betakarítást követően ősszel kalászos gabona, a következő évben tavaszi kalászos, kukorica, cirok, fénymag, köles, burgonya, pillangós növény (szója, borsó, bab, stb.) vethető! Keresztesvirágú növény és cukorrépa 12 hónap elteltével vethető.

Amennyiben a kezelt terület kiszántásra kerül, csak pillangós növénnyel vagy imidazolinon ellenálló kultúrnövénnyel vethető újra.

KultúraKárosítóKezelések
száma
Kezelések
közötti min. idő (nap)
Dózis l/haVíz l/haUtolsó kezelés fenostádiuma
Napraforgó (imidazolinon ellenálló Clearfield Plus)Magról kelő egy- és kétszikű gyomok1-0,6-1,0200-3002- leveles állapottól 8 leveles fejlettségig (BBCH 12-18)
Napraforgószádor1-1,02 leveles állapottól 8 leveles állapotig (BBCH 12-18)
Napraforgószádor
(osztott kezelés)
270,5-0,5

1. kezelés: 2 levelestől 6 leveles állapotig (BBCH 12-16)

2. kezelés: 6 levelestől 8 leveles állapotig (BBCH 16-18)

Syngenta tipp!

A Listego Pro szelektív egyszikű irtóval egy menetben nem juttatható ki! A szelektív egyszikű irtó kijuttatásának 5-6 nappal meg kell előznie a Listego Pro kezelést vagy azt követően 7-10 nappal elteltével alkalmazható szelektív egyszikű irtó (pl. Leopard).