Diffúzorral a drótférgek ellen

Vizsgálatok alapján megállapítható, hogy 1000 kukorica növény hiánya 200 kg/ha, vagy 5000 növény 1 t/ha termés veszteséget jelent. A görbe enyhén exponenciális, ami azt jelenti, hogy a nagyobb tőhiány fokozott termésveszteséget okoz. Ezeket a növényeket meg kell menteni a minél magasabb termés miatt.

A drótféreg elleni védelem hatékonyságát a diffúzor használata segíti. A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot:
1.) csak a barázda aljába (kukoricabogár ellen)
2.) sávosan a barázda aljára és falaira (drótféreg ellen)

A mai granulátumszóró adapterekkel kétféleképpen szórhatunk ki granulátumot

A diffúzor nélkül a talajfertőtlenítő granulátum a mag környékére kerül és csak azt védi annak kb. 3 cm sugarú körzetében. Ez kiválóan alkalmas a kukoricabogár lárva elleni védelemre. Azonban a drótféreg képes a talajfelszín alatti szárrészt is károsítani. Ez akkor jelent problémát, ha a mag 3 cm-nél mélyebben kerül a talajba és kukoricánál ez 6-8 cm is lehet. Tehát szükség van arra, hogy a mag és a talajfelszíne közötti szárrész, különösen annak felszín közeli része is védett legyen. Ezt úgy lehet elérni, hogy a vetőárok falára is juttatni kell a talajfertőtlenítő granulátumból. Tehát kijuttatáskor szét kell teríteni a növényvédő szert. Erre alkalmas a diffúzor, amelynek kialakítása a parlagi nefelejcs ovális szikleveléhez hasonlít. Ez a sziklevél forma lehetővé teszi, hogy a granulátum ne csak a mag környékére jusson, hanem a vetőárok falára is. A vetés végén a vetőárok visszazárul és a mellékelt animáció szerint a kiszórt granulátum védőburkot képez a mag és a szár körül. Ez a védelem biztosítja mind a mag és csiranövény korai védelmet, illetve a talajfelszín alatti szárrész kései védelmét is (1-2. ábra).

1. ábra: 8 kg/ha Force 1,5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra, 10 kísérlet átlaga

1. ábra: 8 kg/ha Force 1,5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra, 10 kísérlet átlaga

2. ábra: 12 kg/ha Force 1.5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra, 10 kísérlet átlaga

2. ábra: 12 kg/ha Force 1.5 G hatása diffúzorral és nélküle a növényszámra, 10 kísérlet átlaga

Drótférgek ellen kukoricában a Force 1,5 G és a Force Evo (1. kép és 3. ábra), míg napraforgóban a Force 1,5 G használatát javasoljuk.

1. kép: Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen), Mosonszolnok 2020

1. kép: Balra 4 sor Force Evo hatása drótféreggel erősen fertőzött területen (jobbra 2 sor kezeletlen), Mosonszolnok 2020

3. ábra: Talajfertőtlenítők hatása diffúzort használva kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen, Mosonszolnok 2020 június

3. ábra: Talajfertőtlenítők hatása diffúzort használva kukorica növényszámra drótféreggel fertőzött területen, Mosonszolnok 2020 június

Force termékcsalád

Force termékcsalád

Force termékcsalád a kapás növények kártevők elleni védelmében.

A diffúzor felszerelésénél a következő folyamatot kövesse:

Monosem vetőgép

 1. Húzza szét a granulátum adagoló csövét.
 2. Csavarozza le a fém granulátum adagolót tartó csavarokat (13-as kulcs).
 3. Húzza ki az adagolót a vetőegységből.
 4. A dobozban található diffúzor egységből először húzza fel az adagolóra az ABA bilincset, majd a műanyag anyacsavart, végül a diffúzort. A diffúzor belső kialakítása enyhén kúpos, így már önmagában is biztosít egy erős csatlakozást, amelyre az ABA bilincs erősít rá. 
 5. Húzza meg a műanyag csavart, majd az ABA bilincset (csillagcsavarhúzóval vagy 7-es kulccsal).
 6. Ezután helyezze vissza az elemet a vetőegységbe és ellenőrizze, hogy a diffúzor farka a hátsó irányba nézzen.
 7. Csavarozza vissza a granulátum adagolót rögzítő csavarokat, majd kösse össze újból az adagoló csövét a granulátum szóró tartállyal.
 8. Ellenőrizze, hogy nem ütközik semmilyen forgó alkatrészbe (a két vetőtárcsa a kritikus), különösen az ABA bilincs esetében.
 9. Végezze el ezt a műveletet minden vetőegységnél.
 10. Végezzen egy leforgatási próbát, ellenőrizze, hogy minden elem megfelelő irányba áll, nem mozdul el és megfelelően szór.

2. kép: Diffúzor a Monosem szóróegységen

Diffúzor a Monosem szóróegységen 

John Deere vetőgép

 1. Szerelje fel a John Deere fém tartólemezét a vetőelemhez. Ez biztosítja, hogy a cső ne mozogjon el, ne akadjon be semmilyen egyéb alkatrészbe. Cikkszám: A58585.
 2. Az ehhez a szetthez tartozó áttetsző műanyag csövet dugja be a vetőelembe és a fém tartólemezbe.
 3. A csőre húzza fel először az ABA bilincset, majd a műanyag anyacsavart, ezután dugja be a diffúzort a fém tartólemezbe. Ellenőrizze, hogy a diffúzor farka a menetiránnyal szemben, hátrafelé nézzen (4. kép).
 4. Dugja bele az áttetsző műanyag cső végét a diffúzorba, majd húzza rá a műanyag csavart és végül az ABA bilinccsel rögzítse szorosan a műanyag csövet a diffúzorba. Ezek együtt biztosítják, hogy a diffúzor nem fordul el és biztosan rögzül.
 5. Ezután vágja le a felesleget a csőről (kb-10-12 cm-t), mivel a csőnek törésmentesnek kell lenni és ne álljon meg benne sehol sem a granulátum, majd erősítse egy fél colos ABA bilinccsel a granulátumszóró tartályhoz.
 6. Ellenőrizze, hogy nem ütközik semmilyen forgó alkatrészbe (a két vetőtárcsa a kritikus), különösen az ABA bilincs esetében.
 7. Végezze el ezt a műveletet minden vetőegységnél.
 8. Végezzen egy leforgatási próbát, ellenőrizze, hogy minden elem megfelelő irányba áll, nem mozdul el és megfelelően szór.
3. kép: Diffúzor a John Deere szóróegységen
Diffúzor a John Deere szóróegységen
4. kép: Diffúzor felszerelve a John Deere vetőgépen
Diffúzor felszerelve a John Deere vetőgépen