Force 1,5 G talajfertőtlenítés és leforgatási próba

Hatóanyag: 15 g/kg teflutrin
Dózis: 7–10 kg/ha a talajlakó kártevők ellen, 12–15 kg/ha a kukoricabogár lárvája ellen, a vetéssel egy menetben sorkezeléssel kijuttatva.

A granulátum formulációban a teflutrin hatóanyag az agyagásványhoz mint vivőanyaghoz tartósan kötődik. Innen folyamatosan diffundál a talajpórusterekbe,majd újra megkötődik a talaj szervesanyag- és agyagásvány-felületein. Ebben különbözik az egyéb talajfertőtlenítő hatóanyagoktól, amelyek a granulátumból kilépve gyorsan oldódnak a talajvízben, így könnyen lemosódnak mélyebb talajrétegekbe. A teflutrin hatóanyag – megkötődve a talaj szervesanyag- és agyagásvány-felületein – hosszabb ideig marad a kezelt zónában, így hosszú a tartamhatása. Kezelés után 9 héttel a hatóanyag 95%- a még mindig a talajban van!

Talajfertőtlenítés

Amerikai kukoricabogár
Egynemzedékű kártevő, legfőbb tápnövénye a kukorica. Lárvája okozza a jelentős gazdasági kárt a gyökerek kiodvasításával és elrágásával. A gyökérkártétel következtében a növények eldőlnek. A bogarak a zöld bibeszálakat visszarágva hiányos megtermékenyülést okoznak, a csuhélevelek alá mászva a lédús szemeket is megrágják.

Mikor ajánljuk a talajfertőtlenítést?
 • A kukorica monokultúrás termesztése esetén.
 • Az előző évi felvételezéskor a gyökérásás során tövenként két darab, gyökérmosás után növényenként nyolc darab lárvát észleltünk.
 • A kukoricatermesztés második évét megelőző időszakában az imágósűrűség meghaladta a veszélyes mérték többszörösét.
 • A lárvakártétel iránt fogékony, gyökérregenerációra kevésbé képes csemege-, popkorn-, vagy vetőmagkukorica termesztése esetén.
Technológiai javaslat
 • Force 1,5 G kijuttatását vetésel egymenetben sorkezelésként kijuttatva ajánljuk.
 • A jó időzítés és a gyökérzethez közeli – 5–8 cm-re történő – pontos kijuttatás nagyban meghatározza a kezelés eredményességét.
 • Abban az esetben, ha valamilyen ok miatt a vetéssel egy időben nem végzünk talajfertőtlenítést, utolsó lehetőségként javasoljuk talajfertőtlenítő szer kijuttatását a kultivátorozással egy menetben.
 • Az elmúlt évek hazai vizsgálati eredményei azt mutatták,hogy a Force minden esetben kártételi küszöb alatt tartotta a lárvák egyedszámát, a kezelt területeken nem vagy alig fordult elő növénydőlés.
 • A Force-szal való kezelés után a szulfonil-urea típusú gyomirtó szerek korlátozás nélkül használhatók.
Force 1,5 G - Terméstöbblet 110 kísérlet mérési adatai alapján 2003-2018

Force 1,5 G használatával 16 év átlagában 1,6 t/ha-ral több termést arathat le a kukorica tábláról. A Force évjárattól függetlenül biztos és kiegyenlített védelmet nyújt a kukoricabogár lárva ellen.

Leforgatási próba a Force 1,5 G kijuttatásához

A pontos dozírozás alapvetően meghatározza a kezelés hatékonyságát, ezért feltétlenül szükséges az adott szóróberendezés előzetes beállítása, bemérése. Ennek menete a következő:

 1. Ellenőrizzük a vetőegység és a granulátumszóró közötti lánchajtás megfelelő működését.
 2. Határozzuk meg a vetőgép beállítási táblázatából a 100 fm megtételéhez szükséges leforgatások számát a választott áttételhez kapcsolódóan.
 3. Töltsünk be a granulátumszóró tartályba 2 kg Force granulátumot
 4. Bontsuk meg a granulátumszóró adagolója alatt a csőrendszert, és rögzítsünk műanyag zacskót minden adagolóelem alá.
 5. Végezzük el a 100 fm-re vonatkozó próbaszórást a meghatározott leforgatási szám alapján, és mérjük le az 1 sorra kiadagolt szermennyiséget (g). A kapott adatot hasonlítsuk össze a táblázatban a sortávolság és a választott dózis alapján kiadagolandó szermennyiséggel. Az előírthoz képest +/- 5 %-os eltérés még elfogadható.
 6. Amennyiben hibahatáron túli eltérést tapasztalunk az előírt dózistól, próbáljunk ki egy, az először bemértnél kisebb vagy nagyobb dozirozáshoz használandó áttételt. Ezután ismételt próbaszórást végrehajtva az eredmény alapján mérlegeljünk, és válasszuk az előírthoz közelebbi beállítási értékhez tartozó áttételt.
Leforgatási próba a Force 1,5 G kijuttatásához

Force 1,5 G fajlagos sűrűsége: 0,65-0,75 g/cm3
Force 1,5 G dózisa kukoricabogár ellen: 12-15 kg/ha.
Kijuttatási ideje: vetéssel egymenetben

Területi képviselőink, szakértőink

Területi képviselőink

Területi képviselőink, értékesítés-támogatóink elérhetőségét itt találja.

Force termékcsalád

Force termékcsalád

Force termékcsalád a kapás növények kártevők elleni védelmében.