A Clearfield technológia biztonságos használata

Tudnivalók a Clearfield napraforgó-gyomirtás technológia hosszútávú sikeres alkalmazásához

A Clearfield napraforgó gyomirtási rendszer hosszú távú sikeres és biztonságos alkalmazása érdekében az alábbi irányelvekre kell tekintettel lenni:

 

Irányelvek:

 

1. Vetésforgó alkalmazása:

 • Így eltérő hatásmechanizmusú gyomirtó szereket és különböző talajművelési módszereket is alkalmazhat. A vetésváltás ezen túlmenően mérsékli a növénybetegségek, a szádorfélék és a kártevő rovarok elterjedését a napraforgóban.
 • A Clearfield napraforgót termesszük mindig más, nem Clearfield növénnyel vetésforgóban (pl. gabonafélék, kukorica)! A jó gazda gondosságával tartsuk be a napraforgó esetében a négy éves vetésforgót.

 

 

2. A gyomirtószerek váltogatása a vetésforgónak megfelelően:

 • Ez csökkenti a szelekciós nyomást, amelyet a fehérjeszintézis gátló (ALS inhibitor) gyomirtó szerek folyamatosalkalmazása okoz. Az eltérő hatásmechanizmus további előnye a Clearfield napraforgó árvakelés és az esetlegesen előforduló, fehérjeszintézis gátló szerekkel szemben rezisztens gyomnövények elleni védelem.
 • Adott táblán 4 éves perióduson belül legfeljebb kétszer alkalmazzunk fehérjeszintézis gátló (ALS inhibitor) gyomirtó szert! Ahol csak lehetséges, a célzott gyomfajok figyelembevételével használjunk egy, vagy külön menetben eltérő hatásmechanizmusú gyomirtó szereket!

 

 

3. Az árvakelésű növények irtása:

 • Az árvakelő növények konkurenciát jelentenek a vetésforgóban következő növényeknek, továbbá fontos szerepet játszhatnak a növénybetegségek kialakulásában és elterjedésében.
 • Az árvakelő növényekkel történő kölcsönös megporzás növeli a gyomirtószer-rezisztencia terjedésének kockázatát.
 • A Clearfield napraforgó árvakelés ellen az erre alkalmas és engedélyezett gyomirtó szerek teljes köre alkalmazható. Ez alól esetenként kivételt jelenthet a tribenuron-metil hatóanyag, melynek hatékonysága gyengébb az alacsony szintű kereszt-tolerancia miatt. Meg kell akadályozni, hogy a táblákon és azok környékén található árvakelő növények magot érleljenek!

 

 

4. Az engedélyezett adagolás betartása:

 • A gyomirtószer ajánlott dózisa biztosítja a megfelelő hatékonyságot a legkülönbözőbb környezeti feltételek esetén is. Így biztosítható, hogy a gyomnövények magvai nem kerülnek be a talaj magkészletébe. Egyidejűleg minimálisra csökkenthető a szelekciós nyomás, és elkerülhetőa gyomnövények rezisztenciájának kialakulása.
 • Tartsuk be a herbicidek csomagolásán feltüntetett kijuttatási dózist, mely többéves hatékonysági vizsgálatokban, az elérhető legmagasabb terméshozam és leghatékonyabb gyomirtás figyelembevételével alakult ki.

5. A perzisztens ALS-gátló herbicidek alkalmazásának elkerülése*:

 • Elkerülhető a perzisztens hatóanyagok felhalmozódása, mely káros hatással lehet a Clearfield napraforgó tolerancia szintjére.
 • Kerüljük a perzisztens ALS-gátló herbicidek használatát Clearfield naprafogó előveteményében!

 

A termesztők tekintsenek a Clearfield gyomirtási rendszerre, mint kiváló megoldásra azokon a táblákon, ahol nehezen irtható gyomok (parlagfű, szerbtövis, csattanó maszlag, köles stb. vannak, vagy szádor problémával küzdenek.

 

* További információért forduljon a helyi Syngenta képviselőjéhez!