Clearfield

 

Clearfield gyomirtási rendszer

Syngenta Seeds – Imidazolinon-ellenálló technológia – ajánlás

Az imidazolinon-ellenálló – Clearfield® - technológia térnyerése – 2010

Az imidazolinon-ellenálló hibridek termesztése hazánkban 2005 óta töretlen és intenzív növekedést mutat. 2010-ben elérte, és meg is haladta a 200 ezer hektárt, ezzel 40-45 %-ot elérve a hazai napraforgó termesztésben. Térnyerésének magyarázata többoldalú. Az imidazolinon rezisztencia egyrészt biztonságos megoldást nyújt a termelők számára. Azoknál a termelőknél, ahol ezidág a napraforgó termesztésében a legnagyobb problémát a gyomosodás jelentette, egyértelműen technológiai döntési kényszerről van szó, hiszen az állományban történő kezeléssel hatékonyan biztosítható a gyommentes napraforgó. Ebben az esetben természetesen fontos ugyan a fajta terméspotenciálja, de a döntésben nagyobb szerepe van az állományban gyomírtható technológiáinak. Másik oldalról pedig a biztonság helyett inkább kényelmi funkcióról beszélhetünk. Az NK Neoma, mint az NK Brio imidazolinon ellenálló változatának köztermesztésben történő megjelenése (2007) egy új perspektívába helyezte ezen technológiát. Ennek magyarázata, hogy az NK Neoma rendelkezik az NK Brio összes értékmérő pozitív tulajdonságával – kiemelkedő terméspotenciál, magas olajtartalom, rövid tenyészidő, kiváló termeszthetőség. Technológiai döntésünkben nem kell kompromisszumot kötni, hiszen ugyanazon terméseredményt tudjuk elérni ezzel a hibriddel, mint a korábbi hagyományos - csak alapkezelésben részesíthető -hibridekkel. Az imidazolinon technológia választásában tehát megjelent a kényelmi funkció, mivel évjárattól függően alapkezelés mellett és anélkül is a napraforgó gyomirtása kényelmesebbé vált ezen technológiával.
Nem véletlen tehát hogy az NK Neoma a Clearfield® szegmens legnagyobb képviselője Magyarországon és a világon is egyaránt.

Technológiai ajánlás genetikai megközelítésben

Az imidazolinon-ellenálló hibrideknél az állományban alkalmazott Pulsar® 40, mint minden más gyomírtószer növényi toxint, mérget jelent a növény számára. Az imidazolinonellenálló hibridek tartalmazzák azon gént/géneket, amely biztosítja a növény számára az imidazolinon hatóanyag enzimatikus úton történő lebontását. Az egészségesen fejlődő napraforgó esetében ezen enzimatikus ellenreakció tökéletesen működik, nincs az esetlegesen fellépő 10-14 napig tartó sárguláson (yellowflash) kívül semmilyen más fitotoxikus reakció. Stresszhelyzetben azonban, amikor az állománykezelés előtt a napraforgót bármilyen stressz éri (környezeti stressz, alapgyomirtásból adódó látszó és rejtett fitotox hatás, stb.), ebben az esetben felléphetnek herbicidhatás következményeként jelentkező fitotoxikus tünetek (tenyészőcsúcs elhalás, alapi elágazások, felső elágazások, deformációk), mely a napraforgó tökéletlen enzimatikus működését jelzik. Az alapgyomirtásból adódó stressz esetében működik legkevésbé hatékonyan a lebontási folyamat. Ezért fontos, hogy csak azon napraforgóban szabad a Pulsar® 40–el történő állománykezelést elvégezni, mely egészséges állapotban van. Az imidazolinon rezisztencia kizárólag ebben az esetben képes garantálni a tökéletes működést és a hibrid maximális terméspotenciálját.