Badacsonyi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a badacsonyi borvidék szőlőtermesztői számára

2020.06.18.

Fenofázis: fő virágzás, virágzás vége, tisztulás, (zöldbors-zöldborsó nagyság)

Félelmem igazolódni látszik. Beköszöntött a gombaszezon. Lassan vargányázni lehet, de az ízletes gombák mellett a korokozóknak is nagyon kedvezett az elmúlt időszak. Már nem csak csak levélen, hanem bogyón is megtalálhatóak a lisztharmat tüneteit. Peronoszpóra vonatkozásában még az inkubációs idők nem jártak le. Bekövetkezett fertőzés esetén már ezen a héten jelentkezhetnek olajfoltok a leveleken, jövő héten a fürt tünetek is előfordulhatnak. Az időjárási előrejelzések alapján reménytelinek tűnik, hogy a jövő hét elején a Medárdos idő átmenetileg megszakad bár az előrejelzési modellek még elég bizonytalanok. Nálunk még jócskán elkelne a csapadék, de a borvidék több pontján azért kellő mennyiségű csapadék esett az elmúlt időszakban.

A múlt héten Badacsonyban leesett csapadék mennyisége 15,0 mm volt. Ezen a héten eddig 6,7 mm csapadék volt. Tapolcán ugyanezen időszakban a múlt héten 21,9 mm, ezen a héten 22,3 mm esett. Salföldön az elmúlt hetet figyelembe véve 30,7 mm volt (forrás: https://www.met.hu/metesz/terkep/). Az ország, sőt a megyénk számos pontjához képest ez még kevésnek is mondható. A többszöri csapadék ellenére nálunk továbbra is „aszályos” az idő.

A szőlőfajták többsége elvirágzott, tisztul. A szőlőnek kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően főleg, ahol kellő mennyiségű csapadék is esett a hajtásnövekedés folyamatos. Lassan a csonkázás gondolatával is meg kell barátkoznunk.

A növényvédelmi előrejelző készülékek erős lisztharmat veszélyt jeleznek. Lisztharmat ellen kontakthatású és felszívódó készítményekkel preventív védekezés javasolt.

Kontakthatású kénkészítmények használata esetén figyelembe kell venni azt, hogy ezek a növényvédő szerek hatékonysága csak 15°C felett érvényesül. 25°C felett a növényvédő szerek perzselést okozhatnak!

Peronoszpóra esetében erős fertőzésveszély mellett preventív (megelőző) védekezés javasolható elsősorban felszívódó készítmények alkalmazásával. (Nagyobb mennyiségű csapadék hatására erős nappali felmelegedés esetén az inkubációs idő letelte után primer tünetek (olajfolt) megjelenése várható.)

Szürkerothadás ellen védekezni a műszerek jelzése alapján nem szükséges, de a virágzó fajtáknál preventíven indokolt lehet.

Figyelem: A hétközi hidegfrontos időjárást hétvégére nyugodt időjárás váltja fel. Reménytelinek tűnik, hogy a jövő hét elején a Medárdos idő átmenetileg megszakad (előrejelzések csapadék vonatkozásában még elég bizonytalanok). A zöld cserebogarakból 06.10. és 06.15. között 24 db-ot fogott Badacsonyban a varsás csapda. A júniusi cserebogár is rajzik. A kígyóaknás szőlőmoly kárképe is megtalálható elhanyagolt területeken elsősorban.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének a rajzása elkezdődött, ezért a különböző területeken egyedi számlálás (gazda által) esetén a rajzáscsúcsot követően a rovarölő szer hatásmechanizmusát figyelembe véve célszerű az inszekticides kezelést elvégezni.

Cserszegi fűszeres fajtánál jelentős por- és takácsatka fertőzés figyelhető meg. Indokolt lehet az atkaölő szeres kezelés elvégzése.

A növényvédelmi fordulók (gyomirtás és lombkezelések), valamint a zöldmunkák (hajtásigazítás és kötözés, törzstisztítás) időbeni elvégzése szükséges a megfelelő preventív védelem elérése érdekében.

Erdőszéleken főleg, de belterületen is tapasztalható az őzek, szarvasok és vaddisznók jelenléte és a kártételük is. A malacos koca „kondája”, az őzek és szarvasok éjszakai duhajkodásának nyomai tetten érhetők nyomok, letépett, lecsípett, leszakított hajtások formájában. Mára már annyira felbátorodtak, hogy fényes nappal is megfigyelhetjük a vadat az ültetvényekbe. Belterületen a vaddisznókérdés nem csak a vadásztársaság felelőssége, hanem önkormányzati és lakossági felelősség is. Ha mindenki az elhanyagolt területeket rendbe tartaná, a háztartási hulladékot megfelelően tárolná elszállításig, valamint a hullott gyümölcsöt is összeszedné, akkor lényegesen kevesebb lenne a vaddisznók által okozott bosszúság.

Az ültetvényekben megjelent és fokozottan jelentkeznek a tápanyaghiány tünetei (Nitrogén hiány, vashiány (sárgulás), cink hiány, magnézium hiány, bór hiány stb.). Megelőzésre és „gyógyításra” levélvizsgálati eredményekre alapozva egyedi talajkezelés vagy ültetvényszinten lombkezelés (levéltrágya) javasolható.

Növényvédő szer ajánlat tekintetében kérjék kereskedőjük, növényvédelmi szakirányítójuk segítségét, akik nagy szakértelemmel, legjobb tudásuk szerint segítik összeállítani az aktuális kezeléshez szükséges növényvédő szereket.

Az amerikai szőlőkabóca és potenciálisan veszélyt jelentő egyéb kabócák ellen közvetlen a szőlő virágzása után kell védekezni, melynek most jött, illetve fog eljönni az ideje. Badacsonyban az Amerikai szőlőkabóca L2-L3-as lárváját megtaláltuk. A levelek fonákján a lárvabőrök jelenlétét is megfigyelhetjük a lárvákon kívül. A lárvák (L2-L3) most érték el a borvidék számos pontján azt a fejlettséget, hogy ellenük célzottan és eredményesen védekezni tudjunk.

Az amerikai szőlőkabóca lárváin kívül nagy számban megfigyelhető az amerikai lepkekabóca lárvái is a szőlőlevelek fonákján.