Share page with AddThis

Badacsonyi borvidék betegség-előrejelzése

Szőlő növényvédelmi előrejelzés a badacsonyi borvidék szőlőtermesztői számára

2019.08.02.

Fenofázis: zsendülés kezdet, zsendülés, érés
Badacsonyban a késői érésű fajták fürtjei részleges zsendülésben, míg a középérésű fajták fürtjei zsendülnek. A korai fajták érnek.

Öregapám mondaná: Továbbra is tornyosulnak a felhők és erősen tűz a nap. Érik a vihar. Ennek az időnek még böjtje lesz. Valóban öregapám megmondta, a hétvégi időjárás magáért beszélt. A szombati zivataros idő nagy mennyiségű esőt hozott, valamint a borvidék több pontján sújtában (sújtásban) jég is volt, de szerencsére nem szárazon érkezett. Annak ellenére a jéggel érintett K- Ny sorirány ültetvények esetében a sorok északi oldalán lévő fürtök (elsősorban a még meg nem zsendült fajták) bogyóin megfigyelhetjük a jég okozta sérüléseket. Vasárnap folytatódott a változékony idő, de már lényegesen kevesebb csapadék kíséretében. Badacsonyban szombaton 47,0 mm, vasárnap 8,3 mm esett, így összesen az elmúlt héten 55,3 mm csapadék hullott. A héten a változékonyság volt a jellemző. Megbolondult az idő, hétfőn még a sirályok is eltévedtek, nem a víz felett, hanem Badacsony központja felett köröztek. Amit végképp nem látott senki még az öreg sem, az a szerda éjjeli zivatar, ami 10,3 mm esőt hozott.
Azt is mondaná az öreg: Fiam közel látszik a Fonyódi hegy, holnap eső lesz. Az öregnek ismét igaza lett volna. Pénteken újra nagy mennyiségű csapadék és lehűlés érkezett (13 órai csapadék mennyisége a hirtelen loccsanatból 10,0 mm, de még esik és esni fog). 
Azt is mondaná öregapám: Fiam a vantól nem kell félni. Szép a szőlő szép a szőlő, de még sokat alszik kint. Valóban szép a szőlő, de tárolókapacitás (a múltban volt idő, amikor a víztározóba is bor volt) és piac hiányában fájhat a gazda feje, hogy mit kezdjen a megtermelt szőlővel. A vantól mégis félni kell? Remélem nem, és azt is remélem, hogy mindenkinek sikerül a megtermelt szőlőjét feldolgozni vagy tisztességes áron értékesíteni.

A növényvédelmi előrejelző készülékek erős lisztharmat veszélyt jeleznek. Lisztharmat ellen kontaktkészítményekkel védekezni kell. 

Peronoszpóra esetében preventív (megelőző) védekezés javasolható elsősorban kontaktkészítmények alkalmazásával.

Peronoszpóra és a lisztharmat is már csak a lombozatot és a másodterméseket tudja megbetegíteni. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a kései fajták valamint a fiatal telepítések esetében védekezni ellenük nem szükséges.

Szürkerothadás ellen a csapadékosra fordult időjárás miatt, preventív védekezés javasolható.

Feketerothadás ellen preventív védekezés javasolt. Mind a négy kórokozó kórképe kisebb-nagyobb mértékben megtalálható a borvidék szőlőültetvényeiben.

Szüret után indokolt záró permetezésként, még lombos állapotban egy réz + kén tartalmú szerek kombinációjának kijuttatása is az áttelelő szaporító képletek gyérítésére.
25oC felett a növényvédő szerek perzselést okozhatnak!

Egyre gyakoribb az ESCA-s tőke a szőlőkben. Júliusban a fitoplazma tüneteinek megjelenésére is számítani kell. Ezen tőkéket célszerű megjelölni és lehetőleg eltávolítani gyökerestől az ültetvényből a további fertőzés elkerülésének érdekében. Az ESCA-s szőlőtőkéket részleges amputálásokkal egypár évig, még tünetmentesen életben lehet tartani, de a fitoplazmás tőkék esetében jelenleg nincsen gyógyítási lehetőség.

Figyelem: A szeles, olykor tikkasztó hőséget a hét végén záporos, zivataros időjárás váltja fel. 25-28oC-os maximum hőmérséklettel. 

A növényvédelmi fordulók, valamint a zöldmunkák időbeni elvégzése szükséges a megfelelő preventív védelem elérése érdekében. A zöldmunkákat nem elhagyva, a napégést elkerülendő mérsékelten levelezzenek a fürtzónában. Lehetőség szerint a lombfal nyugati oldalán a napégés elkerülése érdekében ne levelezzenek.
Törekedni kell akár a második, egyes fajták esetében a harmadik csonkázás elvégzésre, természetesen a gyomirtásról se feledkezzenek el.

Erdőszéleken főleg, de belterületen is tapasztalható az őzek, szarvasok és vaddisznók jelenléte és a kártételük is. A malacos koca „kondája”, az őzek és szarvasok éjszakai duhajkodásának nyomai tetten érhetők nyomok, letépett, lecsípett, leszakított hajtások és fürtök formájában. Mára már annyira felbátorodtak, hogy fényes nappal is megfigyelhetjük a vadat az ültetvényekbe. Belterületen a vaddisznókérdés nem csak a vadásztársaság felelőssége, hanem önkormányzati és lakossági felelősség is. Ha mindenki az elhanyagolt területeket rendbe tartaná, a háztartási hulladékot megfelelően tárolná elszállításig, valamint a hullott gyümölcsöt is összeszedné, akkor lényegesen kevesebb lenne a vaddisznók által okozott bosszúság. Jó hír: újra indult az élve befogás. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai élve befogó csapdák kihelyezésével gyérítik a vaddisznó állományt. Az így befogott egyedeket vaddisznós kertekbe szállítják el. 

Sok fajta megzsendült, érik. Kérek mindenkit, hogy már a kisebb seregély csapatokat is kezdjék el riasztani. A seregélyek még fügéznek, de a füge, bodza és a szeder után a szőlőt is elvették az étlapjukra, már megtalálták. 

Az ültetvényekben megjelent és fokozottan jelentkeznek a tápanyaghiány tünetei (Nitrogén-, kálium-, vas- (sárgulás), cink-, bórhiány stb.). Megelőzésre és „gyógyításra” levélvizsgálati eredményekre alapozva egyedi talajkezelés vagy ültetvényszinten lombkezelés (levéltrágya) javasolható.

A korai és középérésű fajtáknál a permetezési fordulók tervezésénél a használni kívánt növényvédő szerek kiválasztása az élelmezésegészségügyi várakozási idők figyelembe vételével történjenek! (pl. mankoceb- és egyes metiram hatóanyagot tartalmazó készítmények élelmezésegészségügyi várakozási ideje 56 nap)

Ezen a héten a Syngenta növényvédő szer ajánlata szőlő növényvédelmére az előrejelzés alapján:

Amerikai szőlőkabócák esetében az imágók rajzása folyamatos. A borvidék azon szőlőterületein, ahol kötelező védekezés van elrendelve, ott a záró permetezésbe július végén, augusztus első felében be kell iktatni még egy harmadik kifejezetten kabócák elleni védekezést!

(Ökológiai (Bio) termesztésben és átállás alatt levő területeken eredményesen a Laser és a 120 napos esti engedéllyel rendelkező Piretro Natura készítmények használhatók az amerikai szőlőkabóca ellen. A Piretro Natura készítmény használatának esetén az illetékes növényvédelmi hatóságnál kell regisztrálnia magát a termelőnek.)

Törzsültetvény tulajdonosoknak a kifejlett imágók rajzásának megfigyelésére kötelezően ki kell helyezniük a sárga- vagy zöldsárga ragacslapokat (3 db csapda/ha).

Kérem, kísérjék figyelemmel a Veszprém Megyei Kormányhivatal aktuális védekezési felhívását! 

A rovarölő szerek alkalmazásakor kellő körültekintéssel járjanak el! Méhveszélyesség szempontjából vannak kritériumok, amikor egyes készítmények nem (virágzó gyomok, virágzó kultúra), vagy korlátozásokkal (méhkímélő technológia) alkalmazhatók.

Kedves Izabella és egyéb más direkttermő szőlő és alany tulajdonosok, legyen az út szélén, ültetvényben, vagy akár lugason kérem Önöket, hogy ha más ellen nem is, de az Amerikai szőlőkabóca ellen permetezzék meg a tőkéiket. Megfigyeléseim szerint nagyobb számú kabóca egyed található rajtuk, mint az európai szőlőfajtákon.

Életképek szőlő ültetvényből, avagy ami látható és mozog vagy Nem (Badacsony 30. és 31. hét)