Változó körülmények, alkalmazkodó napraforgó hibridek a Syngenta-tól

Az időjárás szélsőséges kilengéseihez hozzá nem szokhatunk, de alkalmazkodhatunk. Ennek egyik fő eszköze a talajművelés, amelyre komplexen kell tekinteni. Továbbra is egyik lényegi eleme a vízmegtartás, amely idén másként volt fontos, mint korábban.

A mulcsos művelés nem csak a kiszáradástól védi a talajt, de sok víz esetén is van előnye, mivel az kevésbé válhat levegőtlenné, lassul a termőréteg lemosódása, mérséklődhet a talajerózió.

A napraforgó nem szereti, ha kiszorul a levegő a gyökérzónájából, ha fulladozik a gyökérzete. A sok és pangó víz a talajban kedvez az oospórákból kiáramló peronoszpóra rajzóspóráknak, melyek gyökéren keresztül fertőzik a napraforgót. A napraforgó peronoszpóra elleni védekezésnek több sarkos eleme van, amelyek együttes alkalmazása adhat csak nagyobb biztosnságot. A pangó vizek minimalizálása, a gyom gazdanövények, mint a szerbtövis, parlagfű hatékony irtása, a 4-5 éves vetésforgó mellett, az M9-es kóddal jelölt hibridek vetése adhatja meg a maximális és hosszútávú biztonságot. Ez még növelhető, ha az M9-es hibridek Elevation vagy Elevation Plus csávázásban részesülnek. A hibrid választásnál, főleg ott, ahol 4-5 évnél hamarabb kerül vissza a napraforgó, az M jelölést mindig ellenőrizni kell.

A Syngenta nemesítői az elmúlt években sem pihentek, újabb a termelők számára előnyös tulajdonságokkal bíró hibrideket tudtak a kezünkbe adni a nagyobb biztonság, a magasabb olajtartalom és a hatékony gyomirtás jegyében. Minden új hibridünk M9, azaz a legmagasabb peronoszpóra ellenállósággal felszerelt.

A magas termés és az olajtartalom jegyében két herbicid kategóriában is elérhetővé tettünk 1-1 magas olajsavas hibridet. A Clearfield®Plus szegmensbe, ahol eddig az SY Gracia egyedül árválkodott, most az NX12294 hibridünkkel méltó társat kap.

Az NX22316 az magasolajasavas Express®-toleráns hibridek körét bővíti, csatlakozik a múlt évben még csak NX12298 kóddal rendelhető, mára nevet kapott Subeo HTS-hez. Még számunkra is komoly dilemmát jelentene, ha választani kellene kettőjük közül.

Az új hibridek elhelyezését egyszerűbbé téve, beillesztjük a már korábban felvázolt rendszerünkbe a jól ismert magas olajsavas Clearfield®hibridek mellé.

Generatív

Kiegyensúlyozott

Vegetatív

SY Excellio

SY Barilio

SY Experto

NX12294

NX22316

intenzív, alacsonyabb, pár nappal rövidebb tenyészidő

a középutas

magasabb, néhány nappal hosszabb érésidő, erős gyökérzet, betegség tűrőbb

A harmadik új hibridünk, SY Corsica viszont nem csak egy új linolsavas hibrid, hanem egy új gyomirtási lehetőség első hibridje is egyben. Az új A.I.R. technológia a magas terméspotenciálú, kiváló Syngenta genetikába került beépítésre. Az A.I.R. gént hordozó hibridek, egyelőre még csak a SY Corsica, egyedülállóan gyomirthatók imazamox vagy tribenuron-metil herbicidekkel egyaránt. Egyik fontos jellemzőjük, hogy nem kell már a hibrid választás idejében eldönteni a használandó herbicidet is, hanem megvárhatjuk vele a gyomkelést. A kialakult gyomflóra szerint, ha éppen nem volt elég hatékony az alapkezelés (pl: bemosó csapadék hiánya), kell majd herbicidet választani. Ha egyszikű is van a területen a klasszikus kétszikű nyári gyomok mellett, akkor a Listego Pro használata javasolt. Ha az évelő kétszikűek közül a mezei acat okoz problémát, akkor a Fluence alkalmazása indokolt. A döntésre a gyomok kelése után is lehetőség van.

Plusz előnye, hogy nem kell tartani attól, ami sajnos minden évben megesik, hogy tévedésből a nem megfelelő gyomirtó szer alkalmazása, és az ebből fakadó állomány károsodás. Az SY Corsica rendelkezik az SY Bacardi terméspotenciáljával, mivel hozzá áll legközelebb rokonságilag. Az elvárható termésátlag is e szerint alakul, még akkor is, ha rázósabb, gyomterheltebb területeken kell helyt állnia, sőt itt domborodik ki igazi előnye.

Amit fontosnak tartunk újra és újra hangsúlyozni, hogy ne pazaroljanak feleslegesen műtrágyát, különösen nitrogént az erős gyökérzetű vegetatívabb hibridek esetében. Az NX12294, az NX22316 hibrideinknek rendkívül jó a tápanyag hasznosító képessége, hasonlóan a Subeo vagy a Sureli hibrideinkhez. A vegetatív típusú hibridek még inkább képesek az előző évi „maradékokat” összegyűjteni és hasznosítani, mert hozzáférnek a talaj, különösen a nitrogén és kén készleteihez. Éppen ezért nagyon indokolt a téli, mélyebb rétegekből (0-90 cm) is végzett talajvizsgálatok nitrogén tartalmának megismerése és figyelembevétele a nitrogén műtrágya kijuttatása előtt.

*Express® a FMC bejegyzett védjegye.
**Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
***Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
****A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.

Szeleczki Attila
Fejlesztőmérnök